fbpx

Mondtad már egy ételre, hogy imádod? Vagy éppen mondtad már, hogy ezt nem annyira szereted? Persze, hogy igen! Ez természetes. A hazai ételek között is megtalálhatóak rendkívül megosztó ételek, amiket vagy rajongásig szeretünk, vagy eszünk ágában sincs elfogyasztani.

Fotó: Pixabay

Miért érdekes az ízek világa

Megszámlálhatatlan alapanyag létezik és azokból pedig megszámlálhatatlan ételt lehet készíteni. Minden kultúrának megvan a megszokott, mindenki által kedvelt ízvilága. Korántsem szeretjük annyira az indiai curry által elénk tárt ízvilágot, mint a jól megszokott rántott hús zamatát. De az ízlés nem csak kultúránként, földrészenként változik, óriási jelentősége van annak, hogy mit szoktunk meg. Ez már gyerekkorban szinte belénk rögzült, hiszen szüleink, nagyszüleink is egy megadott séma, megszokott ízvilág, illetve beidegződött rendszer szerint készítik az ételeket.

Persze, ahogy egyre több ízzel ismerkedünk meg, egyre szélesebb spektrumában tapasztalunk. Van, ami egyből elnyeri a tetszésünket, de van olyan is, amit örök életünkre száműzünk az általunk fogyasztott ételek, alapanyagok közül. Ez mindenkinél más és más.

Fotó: Pixabay

Az ízlés viszont változik

Az életünk során tényleg rengeteg kulináris élményben van részünk. Az általunk megszokott „otthoni” ízektől elszakadva megkóstolhatjuk az egész világot. A gasztronómia multikulturális terjedése lehetővé is tette. A hazai konyha is rejteget olyan ételeket, amik rendkívül megosztóak, viszont az emberek ízlésvilága is változik. Vannak olyan ételek, alapanyagok, amik elvesztik fontosságukat egy idő után, sőt, még az is előfordul, amit eddig szerettünk, már nem is fogyasztjuk, és ez igaz fordítva is. Ezek közé az ételek közé tartozik a pacal!

Fotó: Pixabay

Éljen a pacal

A pacal a szarvasmarha-kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. Ezért annyira megosztó is. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga a csíkokra vágott, nyers, tisztított bendő. Számos étel alapjául szolgál és nemkülönben a magyar konyhaművészet jellegzetes alkotóeleme. Hazánkban sok esetben más húsfajtákkal együtt használják és pörköltet készítenek belőle, de használható alapanyag levesekbe és disznósajtba is. Régen a pacalból készített ételek Magyarországon és külföldön is a szegény ember szegényes kosztja volt. Az egyik tipikusan elkészített étel a marhagyomorból főzött pacalleves volt.

Pacallevesek: szinte a legegyszerűbb ételek. A csíkokra vágott pacalt előfőzik. Sokan már ekkor visszariadnak tőle, mivel elég erős illattal rendelkezik. Mikor teljesen megfőtt, szinte a főzési folyamat végén kerülnek bele az egyéb összetevők, ízesítő anyagok, fűszerek. A levest ez után még sűríteni is szokták ízlés és szokás szerint, általánosan vagy habarással, vagy rántással.

Pacalpörköltek: ez a legtipikusabb felhasználási mód. A magyar konyha jelenleg a pacalnak 80-90%-át pörkölt formájában dolgozza fel. A hagyományos, megszokott módon pörköltalapon indul az étel elkészítése és ekkor kerül bele az előfőzött pacal. Ami nagyon lényeges, hogy érdemes ténylegesen előfőzni, a megfelelő textúra, és állag elérése miatt. Hazánkban nagy általánosságban erős fűszerezést kap az étel, persze ez is ízléseken és szokásokon múlik. Jellemzően csípősre készítjük. Tálalása sem túl bonyolult, leginkább burgonyával, de nagyon sokan még mindig kenyérrel fogyasztják. Mi magyarok – valljuk be! – imádunk tunkolni! Változatai a körmös, csülkös, velős, gombás, füles, farkas … pacal.

Váncsa István szerint: „A gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik.”

Fotó: Pixabay

Érdekesség

Sok országban előszeretettel fogyasztják a pacalból készült különlegességeket. De leginkább Franciaországban. A külföldi elkészítési módok az adott konyha hagyományainak függvényében nagy változatosságot mutatnak.

Rakott pacalételek: svájci, olasz, francia konyhák hírességei a besamellel, sajttal, gombával stb. lerakott és csőben megsütött pacalkülönlegességek.

Olajban sült pacalok: manapság Magyarországon már nem nagyon készítik a rántott pacalt vagy a pacalvagdaltat.

Fotó: Pixabay

Melyik sajt lehet gasztronómiai csúcsélmény?

Újra az ikonikus kávéházban szürcsölhetjük a feketét

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE