fbpx

Ma van Vízkereszt, a keresztény világ legősibb ünnepe. Ezzel ér véget a karácsonyi ünnepkör és kezdődik a farsang. Ezt a szimbolikus kettősséget vitte tovább Shakespeare a Vízkereszt, vagy amit akartokban. Ez az utolsó felszabadult vígjátéka, nem akart semmi újat kitalálni, bevált fordulatok mentén szőtte a mesét, szerelem és bolondozás váltja egymást a darabban.

Shakespeare-ről egyvalamit bizton lehet állítani. Nagyon jól ismerte az emberi természetet, az esendőségünket, örömeinket, bánatunkat. Gazdag nyelvezetével tűpontosan mutatja meg a lelket, tükröt tartva minden ember elé. De mindezt szeretettel és gyakran humorral teszi, tragédiáiból sem hiányoznak az emberi pillanatok, és az evés, az ennivaló, mint az életben maradáshoz és az élet élvezetéhez nélkülözhetetlen tétel, szinte minden művében felbukkan.

A Tudor-kori gasztronómia amúgy sokkal gazdagabb volt, mint ahogy most hisszük. Rengeteg gabonát használtak, rozst, zabot, árpát, jóval változatosabb ízeket kínálva az embereknek. Zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztottak, bár csak főzve vagy sütve, mert akkor úgy tartották, hogy a nyers zöldek betegséget okoznak.

A mai étrendünkhöz képest talán a legnagyobb különbség a fűszerezés. A bárdok idejében sokkal merészebben használták az ízeket, a fahéj és a csirke például abszolút megfértek egymással és egy nyúlraguban simán találhattunk feketeborsot, mézet és szegfűszeget. Tévhit, hogy mindezt azért csinálták, hogy elfedjék az esetlegesen elrontott ételek ízét, ez a tendencia sokkal inkább a keleti ízvilág beszivárgásával alakult ki.

„Azt hiszed, hogy mivel szigorú erkölcsű vagy, nem akad már e világon több lepény és több ser?” fakad ki a Vízkereszt második felvonásában Böffen Tóbiás. Lévay József magyar fordítása itt gasztronómiailag félrevezető, az angol eredetiben a „cake” szó áll, és brit tudósok esküsznek rá, hogy Shakespeare ezen a ponton a Shrewsberry, avagy Shrewsbury cake-re gondolt, amely a Shropshire-beli városról kapta a nevét. Az inkább keksznek, aprósütinek látszó valami cukorból, lisztből, tojásból, vajból készült, és citromhéjjal vagy rózsavízzel ízesítették. A boltokban hiába keressük, az eredeti recept alapján készült sütiket már nem gyártják sehol, a mai, csomagolva kapható Shrewsbury cake-re Shakespeare talán már rá sem ismerne. De attól még finom…

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE