fbpx

Itt az idő, hogy a legédesebb, legízesebb zöldségeket eltegyük télre. Trükkök, praktikák és tanácsok következnek, hogyan érdemes fagyasztani vitamintartalommal és színekkel együtt.

Egy hónapunk marad arra, hogy felkészüljünk a hidegebb időszakra. A szakácsoknak gondolniuk kell a téli brownie mellett lévő pirosgyümölcs-ragura, és hogy a húslevesük ugyanolyan ízes legyen télen is az eltett paprika, paradicsomtól. Sok tévhit és félrevezető módszer kering a fagyasztásról, de most tisztázzuk, mi a jó, és a kevésbé jó módszer.

Milyen gyümölcsök fagyaszthatók le?

Többnyire bármi betehető a jégre, de azért lényeges különbség van köztük, amikor felolvadnak. A gyömölcsök magvaik nélkül, felezetten, vákuumzacskókban nagyon szépen megmaradnak állagukban és színükben egyaránt. Tagadhatatlan, hogy a vitamintartalmuk 50% alá csökken fagyasztás után, de sokkal jobb, mintha egyáltalán nem is ennénk gyümölcsöt ezekben a hónapokban. Felhasználásuk is ezáltal változik, de a gyümölcsraguk készítése, a levesek főzése, a főzelékek, illetve a lepények töltése tökéletes alkalom arra, hogy vitaminokat és változatosságot vigyünk az étkezésünkbe az év bármely hónapjában.

www.pixabay.com

Milyen módszerrel érdemes lefagyasztani a zöldségeket?

Az éttermek többségében rendelkeznek sokkolóval, azaz gyorsfagyasztóval. Az alapanyagok textúráját és egyben vitaminkészletét is ez a módszer őrzi meg a legjobban. Nem szívja ki belőle a vizet, hanem sokkolva maradnak meg hasonló állagban, mint ahogy bekerültek a mélyhűtőbe. A klasszikus -20, -18 fokos fagyasztóknál azonban érdemes előtte blansírozni. Ez nem mást jelent, mint hogy a zöldséget hirtelen sós, forrásban lévő vízbe mártjuk, majd egyenesen egy jeges, vizes tálba. A jeges víz által nem fő tovább a zöldség, mégis már fagyasztásra készen áll, és a fagy már nem jut be a rostok közé. Érdemes a leves alapanyagokat, vagy a köretnek való zöldségeket ezzel a módszerrel betenni a vákuumzacskóba, majd a fagyasztóba. A gyümölcsök többségére azonban ez nem érvényes.

Zöldségek, amelyek érdemesek a fagyasztásra: kukorica, karfiol, brokkoli, zöldborsó, vajbab, spárga, sárgarépa, kelkáposzta, zeller, karalábé, petrezselyemgyökér, kelbimbó, paprika.

www.pixabay.com

Roham a fagyasztóládákért

A háziasszonyok és a lakosság nagy része is gyorsan rájött, hogy a befőzés mellett a fagyasztás milyen remek módszer a betakarításhoz. Évek óta nyár közepétől már alig kapható fagyasztóláda a boltokban, és még arra is várni kell. A lekvárfőzés, a hordós savanyúság mellett már csak a fagyasztott zöldségeknek van nagyobb értéke, amit nem kell megvenni majd a boltban. A háziasszonyok mellett viszont az éttermek azok, akik most tudnak csak igazán spórolni, hiszen nagy mennyiségben, jó áron ízes zöldségekkel rakhatják tele a fagyasztóládáikat.

Tudtad? A zöld fűszereket és a gyógynövényeket szintén fagyasztják. Sütőpapír közé teszik, majd a fagyasztóba. Mikor megfagyott, mehet is a vákuumzacskókba.#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE