fbpx

A velő, illetve a velőscsont fogyasztása nem újkeletű. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. Igazi csemegévé vált, melyet a vendégek – ha az étlapra kerül – különleges fogásként értékelnek. A velőscsont kiválóan alkalmas reggelire, tízóraira, ebédre és vacsorára is. Meglephetjük vele a kulináris kalandozásra éhes vendégeket, hiszen sajnos kevés helyen kerül terítékre.

Már az ókorban is fogyasztottuk velőscsontot

Az állati eredetű csontvelőt már az ősemberek is fogyasztották, hiszen a hosszú csontokban található velő rengeteg tápanyagot tartalmaz. Sok esetben nem sikerült a vadászat és többek közt ez volt a tápanyagforrás. Később, mikor szerszámokat kezdett az ember használni, már tudatosan törte fel a csontot és szedte ki belőle. Zsír- és fehérjetartalma, diós íze miatt kedvelt élelemforrásnak számított.

A történelem során több említése is megmaradt a velőnek. Plutarkhosz görög közép-platonista krónikás, életrajzíró, egyik fennmaradt beszédében így írt róla: „a kórus tagjainak hangját a száj kényeztetésével becsülték meg, így bővelkedhettek angolnában, salátában, fokhagymában és velőben”

Bár az egész világon népszerű alapanyag a velőscsont, a Fülöp-szigeteken óriási kultusznak örvend.

Fotó: Envato elements

Híres velőscsontos ételek

Bár az egész világon népszerű alapanyag a velőscsont, a Fülöp-szigeteken óriási kultusznak örvend. A bulaló melynek jelentése „térdkalács” egy tradicionális leves, mely a magyar asztalokon is megállná a helyét. A jellegzetesen zsíros, cupákos marhacsontból készült étel olyannyira népszerű, hogy külön erre az ételre specializálódott étteremtípus is létezik náluk. A világ távolabbi pontján, Vietnámban sem létezne igazi pho leves velőscsont nélkül. Indiában a nalli nihari nevű étel legfontosabb összetevője, és természetesen a hazai jó kis csontleves is parádés ezzel az alapanyaggal.

Itt érdemes megemlíteni az osso buccot, az egyik legrégibb Itáliai étel, (csont lyukakkal) melynek eredete Lombardia. A borjú hátsó lábszára, melyet kereszt irányban szeletekre vágnak. A közepén benne marad a velőscsont. Különleges fogás, a leghíresebb az „ossobuco alla milanese” a milánói recept alapján.

Értékes zsírsavakat, szelént, vasat, cinket, A és K – vitamint tartalmaz. Nem véletlenül hívjuk a csontlevest gyógylevesnek.

Fotó: Envato elements

Érdemes fogyasztani a velőscsontot

A csontok nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, magnéziumot és foszfort. A hozzájuk kapcsolódó ízületek pedig fontos kollagén források, mely a bőr fő proteinje, azaz rugalmasságot és feszességet ad neki. Aminosavakból áll, ami a fehérjék építőeleme. Értékes zsírsavakat, szelént, vasat, cinket, A és K – vitamint tartalmaz. Nem véletlenül hívjuk a csontlevest gyógylevesnek. Arra viszont fontos odafigyelni, ha az étlapon velővel találkozunk, hogy az milyen. A legtöbb esetben a könnyebben beszerezhető agyvelőről van szó. Akkor mehetünk biztosra, ha ténylegesen ki van írva, hogy velőscsont, vagy csontvelő. 

Nem a mindennapok étele, ha leszámítjuk a húslevest. Van, aki teljesen oda van érte, és vannak, akik nem annyira. Az viszont biztos, hogy felfelé ível a kereslet.

Fotó: Envato elements

A velőscsont egyre több helyen megtalálható

nem véletlen, hogy ez a kelendő alapanyag a MATUSZ -VAD kínálatában a vendéglátósok rendelkezésére áll. Az igazi velőscsont kedvelők azt is tudják, hogy létezik egy úgynevezett „velőkanál”,melyet kifejezetten arra fejlesztettek ki a 18 század közepén, hogy könnyen lehessen elfogyasztani ezt a mennyei finomságot. Ez az eszköz nem annyira jellemző, de ettől még nem szabad kétségbe esni, hiszen egy egyszerű teáskanál vagy vajkés könnyedén helyettesíti.

Mi is lenne velünk egy jó kis velős pirítós, vagy baguett nélkül, de csak úgy magában egy kis sóval meghintve is isteni falat.

Fotó: Envato elements

A velőscsont mára divatos különlegesség

Egyszerű oka van ennek, biztos a siker, egyszerűen a velős csontnak nem kell reklám, saját magát adja el. Íze gazdagítani tudja mindazokat a fogásokat, amihez felhasználják. Természetesen nem csak főételként tökéletes alapanyag, hanem sok helyen előételként szervírozzák. Mi is lenne velünk egy jó kis velős pirítós, vagy baguett nélkül, de csak úgy magában egy kis sóval meghintve is isteni falat. Tévedhetetlen kombináció lehet, mint sörkorcsolya! 

A vendéglők, csárdák, bisztrók mellett ma már igazi gourmet éttermek is előszeretettel teszik fel az étlapra.

Fotó: Kicsizso Facebook

A hosszában elvágott csontból különleges fogások készíthetőek. Grillezésre szabadtűzön, kemencében, sütőben, sütésre tökéletesen alkalmas ínyenc alapanyag, amiből mennyei fogás készíthető. Tetejére többféle fűszert, kiegészítőt is tehetünk, reszelt citrushéjjal, savanykás gyümölcsökkel pikáns lesz, lilahagymával, friss ropogós kenyérrel, házi savanyúsággal pedig tökéletes magyar fogás. Ugyancsak elnyerhetjük a vendégek szívét, ha egyszerűen fokhagymát, sót, feketeborsot, őrölt pirospaprikát szórunk rá és frissen vágott petrezselyemmel díszítjük.

Ha pedig ámulatba szeretné valaki ejteni a vendégeket, a hosszában vágott velős csontot el lehet készíteni bbq technológiával. A smokerben megsütve gazdag füstös ízzel bolondíthatjuk meg. Ha valaki szereti a velőscsontot, ebbe a fogásba örökre bele fog szeretni.

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE