fbpx

A vegetáriánusokat valamilyen oknál fogva szeretik letudni az unásig ismert kecskesajtos megoldással, ha hamburgerről van szó, miközben ezerféle módon készíthetünk számukra is izgalmas, ízgazdag vegaburgert. Ha te is azok közé a szakácsok közé tartozol, akik szívesen foglalkoznak növényi étrendet követő vendégeik igényeivel is, akkor ezt a cikket szeretni fogod!  

A növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit bemutató egyre növekvő kutatásokkal még a megrögzött húsevők is próbálják csökkenteni húsbevitelüket a zöldséges helyettesítők javára. A zöldségburgerek remek kiindulópontot jelentenek, sokoldalúságuknak és széles ízkínálatuknak köszönhetően. 

Itt is minden az alapanyagon múlik

Lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de ahhoz, hogy finom, ízletes zöldségburgert készíts, az alapanyagoknak a lehető legfrissebbnek kell lenniük. Így nemcsak fenntarthatóbbak, de több tápanyagot tartalmaznak, és jobban is ízlenek. A vegaburger típusától függően a gyakori húsmentes pogácsaalapanyagok közé tartoznak a gombák, hagymák, sárgarépák, kukorica, cékla, borsó és a spenót. A feltétek tekintetében nincs is jobb, mint a friss saláta ropogása és a helyben termesztett, érett paradicsomszelet, amivel biztosan gourmet kategóriába emeled a zöldségburgeredet.  

Kép: www.envato.com

Fűszerezz menet közben

A húsevők gyakran panaszkodnak, hogy azért sem fogyasztanak vegaburgert, mert hiányzik belőle a sós, húsos íz. Mivel a zöldségburgerek nem tartalmaznak állati zsírt, több fűszerezést igényelnek, mint gondolnád. Amikor előkészíted az alapanyagokat, ügyelj rá, hogy minden elkészítési fázisban megsózd őket, ne csak a végén, amikor már a keveréket húspogácsák formázására használnád. 

A zöldségburgerek készítésének egyik előnye a húsossal szemben, hogy minden előkészítési fázisban meg tudod kóstolni őket, így folyamatosan finom hangolhatod a fűszerezést. A só segít kivonni a vizet az ételekből, ami koncentrálja az egyes alapanyagok ízét. A csökkentett nedvességtartalom azt is jelenti, hogy a zöldségburger nem lesz túl nedves és így nem esik szét a főzési folyamat során. 

A só és a bors talán a fűszerek királya, de számos mást is adhatsz a vegaburgeredhez attól függően, hogy mit szeretnél elérni. A chili és a paprika remek választás lehet egy babburgerhez. Ha enyhe mexikói hatást szeretnél elérni próbálkozhatsz köménnyel, vagy garam masalával egy indiai stílusú burgerhez. 

Kép: www.shutterstock.com

Zöldségek pirítása

A vegaburger készítésekor azt gondolhatod, hogy elég összedobni az összes hozzávalót, formálni néhány pogácsát, és rátenni a grillre. Ha azonban először megpirítod a zöldségeket kellemes, füstös, karamellizált réteget kaphatsz a külső részein. Ez gazdagabb, összetettebb ízt eredményez. Érdemes tehát enyhén karamellizálni az egyes összetevőket a mélyebb ízekért.  

Kép: www.shutterstock.com

Tegyél bele portobello gombát

A gombák kiváló umami ízforrások lehetnek, amelyek fokozhatják a vgeaburger ízét, húsos ízt biztosítva valódi hús nélkül. A portobello gombáknak erős textúrájuk és zamatos ízük van, ami tökéletes kiegészítője lehet bármelyik zöldségburgernek, amelynek egy kis plusz mélységre van szüksége. A legtöbb gombához képest a portobellók nagyok, átmérőjük körülbelül 10-15 cm, tehát hasonló egy húspogácsáéhoz. – Amikor megfőzöd őket, mélybarna színt kapnak, ami szintén hasonlít a klasszikus marhahúspogácsára. Emellett arra is kiválóan alkalmas, hogy pácoljuk őket, így marinálhatod őket különféle zöld fűszerekkel. Bárhogyan is készíted el őket, a portobelló biztosan nagy löketet ad bármilyen zöldségburgerhez.  

Kép: www.shutterstock.com

Dobd fel magokkal

Bár a zöldségek a legnyilvánvalóbb alapanyagok egy vegaburgerhez, számos további alapanyag emelheti az ízét és tápértékét. A diófélék és magok hozzáadása nagyszerű módja az ízletes diós ropogás beépítésének a pogácsádba. A vegán vagy vegetáriánus burgerekben használható legjobb diófélék azok, amelyek finom, enyhén sós ízűek és kemény, ropogós textúrájúak. A mogyoró, a földimogyoró és a pekándió, túl sok lehet az ízlelőbimbóknak. Egy kesudió azonban tökéletes egyensúlyt teremt a diósság és a ropogós textúra között. Ez remekül kiegészítheti a zöldségburger többi ízét, miközben egy kis zsírt ad hozzá, a gazdagabb állag érdekében. Egy másik nagyszerű lehetőség fenyőmagok, amelyek az ízjavító potenciáljukról ismertek. Eközben a tökmagok rostban és magnéziumban gazdagok, földes ízük jól illik olyan gyakori zöldségburger-alaphoz, mint a fekete bab és az édesburgonya.  

Forrás

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE