fbpx

Azt gondoljuk, hogy ha már valami mentes vagy mindenmentes, akkor az kizárólag egészséges lehet. Ne tévesszük össze a vegán desszertekkel, mert óriási különbség van közöttük. Mutatjuk a buktatókat!

Népbetegséggé vált az ételintolerancia, ami köszönhető némely élelmiszerek minőségromlásának, valamint a saját szervezetünknek is. A laktóz-, glutén-, vagy cukormentes étrend elsősorban azoknak szól, akik szervezete orvosilag bizonyítottan nem tolerálja valamelyik enzimet vagy éppen teljesen hiányzik belőle. Ennek ok nélküli megvonása azonban nem mindig vezet jó dologhoz.
A mindenmentes desszertek népszerűsége azonban megnőtt, ami azt is eredményezte, hogy amelyik glutént nem tartalmaz, abban néhol nagyon sok zsiradék van, a laktózmentesben pedig akár dupla annyi cukortartalom is lehet, mint az eredeti desszertekben annak érdekében, hogy az íze finom legyen. Érdemes tehát megnézni a hátoldalát, hogy mit választunk magunknak.

www.pixabay.com

Honnan ismered fel a jó vegán desszertet

Alapanyagokra támaszkodhatunk, amelyeket ismerünk és csak úgy, önmagukban is finomnak, ehetőnek tartjuk őket. Ilyen a csokoládé, azaz a kakaóbab vagy kakaópor, a kókusz, a gyümölcsök, az olajos magvak. Belőlük biztosan finom, hozzáadott cukor és különböző adalékanyagok nélkül, főzésmentesen is tökéletes desszert születhet. Az utánzatok már sokkal inkább gyanúsak, mint egy vegán rákóczi túrós, krémes vagy egy zacher szelet. Ehhez már trükkök kellenek, hogy ugyanúgy vagy hasonlóképpen nézzen ki, mint az eredeti és a vásárló megvegye. A cukrászpultnál kérdezzük meg, a vásárlásaink során pedig nézzük meg a címke hátoldalán, mitől olyan finom ez a desszert.

www.pixabay.com

Az édesség, ami mindenkinek jöhet

A nyers-vegán diéta egyik legizgalmasabb pontja a desszertek sora. Azt ugyanis mindenki élvezettel fogyasztja, hiszen többségében nagyon ízletes. Valami mindig ropog benne, krémes is és olyan „igazi”. A vegán életmód lényege ugyanis, hogy többségében növényeken alapszik, ami mellett a nyers vegán életmódban nem is főzik meg az alapanyagokat. Azt vallják, hogy sokkal több vitamin marad meg benne, környezetbarát és könnyebben is emészthető. Ez utóbbi néhol vitát képez, hiszen egy-két íz és emészthetőség a főzés során jobb lesz, de erről bővebben majd később számolunk be. A vegán édességeket valahogy úgy jellemeznénk, hogy olyan „élőek”. Intenzíven lüktet benne a csoki íz, tényleg savanykás a maracuja, a narancs, vagy esetleg egy kesu, a mandulakrém édesebb, mint egy marcipán. Nem tompítja az eredeti alapanyagokat sem vaj, sem tejszín, sem pedig piskóta, egyszerűen csak a színtiszta alapanyagok rétegezik egymást. Éppen ezért a nyers-vegán édességek sora viszont okkal népszerű, mert nem csupán holmi múló divat, hanem finomak.

Tudtad? A vegán desszertek közül a csokoládés és a kókuszos édességek fagyaszthatók a legjobban. Nem roncsolódnak a krémes édességekhez hasonlóan, hanem megtartják textúrájukat. Hűtőben 20-30 perc alatt, szeletenként felengednek, így pazarlásmentesen adagolható.

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE