fbpx

A magyar kolbász széles körben kedvelt ínyencség. Akik szeretik, azoknak egyértelmű a chorizo, ami egy spanyol verzió, melynek több ezer fajtája létezik. Ha ezt tálaljuk fel, biztosak lehetünk abban, hogy sikert aratunk a vendégeink körében. Lehet magában, szépen díszített tálon, de kiváló szendvicsekbe is.

Fotó: Pixabay

Mi a chorizo?

Az Ibériai félsziget kulináris alappillére. A chorizo a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke. Disznóhúst és zsírt darálnak egybe, majd azt paprikával, fokhagymával, vöröshagymával ízesítik, bélbe vagy gyomorba töltik és megfüstölik. Nagyon hasonlít a hazai füstöltkolbászhoz, de mégis óriási különbségeket fedezhetünk fel ízvilágában, a fűszerezése miatt.

A spanyol és portugál gasztronómia egyik gyöngyszeme, melyet akár ételként, akár alapanyagként nézünk, mára beilleszkedett a kultúrába. A tradíciók által két alap kolbászt különböztetnek meg, a pikáns (picante) és édes (dulce) verziót. A szokásrendszerek szerint, ha rövid a kolbász, akkor valószínűleg csípős, ha pedig hosszúkás, elnyújtottan vékony, akkor kellemes aromákkal bíró csemege. Jellegzetesen mind a kettőt megfüstölik, és rengeteg féleképpen fűszerezik. Nem véletlen, hogy már több száz fajtája létezik. A vékony chorizo lehet lágy vagy kemény – sütésre, főzésre is alkalmas. A kemény, száraz kolbász egyből fogyasztható, így ideális tapasként vagy szendvicsekbe.

Fotó: Pixabay

Miért a chorizo?

Hagyományos spanyol kolbász, amelyet fehér tenyészsertésekből készítenek. Az alap mindig a chorizo sertéshús és az enyhén füstölt paprikák keveréke. Az ízvilágát meghatározza a legalább három hónapig tartó szárítás. A hosszú érlelésnek, az erős fűszerek használatának és a füstölt paprika kombinációjának köszönhetően teljesen egyedi aromák bontakoznak ki. A chorizo finom fűszeres ízű, lágy, simuló aromákban bővelkedő tartós ízhatást tud produkálni. Jellemző rá a kissé borsos aroma, az általában lágy, de mégis erőteljes hosszan tartó ízérzet.

Fotó: Pixabay

Melyiket mire használjuk?

A puha „főzőkolbász” ideális lehet egytálételekhez. Egy kiadós leves elkészítéshez, mely a vendéglátóegységek számára kifejezetten előnyös. Mivel a főzőkolbász általában meglehetősen zsíros, sütésekor nincs szükség extra zsírra vagy olajra. Kiemelten fontos a gondos szakácsok számára, hogy a kolbásznak a zsírját érdemes kisütni, amely különleges aromát biztosít és számos ételhez felhasználható. Érdemes figyelembe venni, hogy a chorizo füstölt fűszerpaprikával készül. Ezért az igazán autentikus fogásokhoz érdemes igazi, autentikus chorizot alkalmazni, ami a MATUSZ-VAD kínálatában is megtalálható.

A kemény chorizot is fel lehet használni sütéshez, de nem összetévesztendő a magyar füstölt kolbásszal. Amennyiben különleges ízvilággal szeretné meglepni vendégeit, nem lehet kompromisszumokat kötni. Leginkább előételként, falatkákhoz, vagy köztes fogásokhoz ideális alkotóelem és felejthetetlen ízbomba.

Hogyan lehet egészséges?

Mivel a chorizo disznóhúsból és zsírból készül, továbbá füstölt, bővelkedik koleszterinben. Mivel a portugál és spanyol konyha elengedhetetlen alapanyaga, folyamatosan fogyasztják mindenféle formában. A lényeg az, hogy rengeteg zöldséggel, salátával, és legfőképpen a tenger gyümölcseivel, hallal tálalják. Az egyik legnépszerűbb elkészítési mód a borban való lassú párolás, mindaddig, amíg a folyadék elpárolódik.  

Fotó: Pixabay

Elmaradhatatlan kelléke a vendéglátásnak

Süthetjük, főzhetjük, ideális alapanyaga lehet rengeteg ételnek. A párolt chorizo tapas-ként isteni, borozgatás mellé tökéletes. Akár a téli szezon partijaihoz, kitelepülésekhez, vagy catering szolgáltatáshoz ideális „partifalatokat” készíthetünk belőle. Tökéletes bruschettához, pizzához, felhasználható több fogásos menühöz, akár előételként, akár köztes falatként, sajtokkal szervírozva pedig egyenesen zseniális választás. Ez a különleges kolbász, Anthony Bourdain – A Konyhafőnök vallomása című könyvében is elég gyakran előforduló alapanyag.

A chorizo egy olyan kiváló alapanyag, mely rengetegféleképpen felhasználható. Ízeivel fel tud emelni rengeteg ételt, és sokkal jobbá tudja tenni a kulináris élményeket.

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE