fbpx

A magyar kolbász széles körben kedvelt ínyencség. Akik szeretik, azoknak egyértelmű a chorizo, ami egy spanyol verzió, melynek több ezer fajtája létezik. Ha ezt tálaljuk fel, biztosak lehetünk abban, hogy sikert aratunk a vendégeink körében. Lehet magában, szépen díszített tálon, de kiváló szendvicsekbe is.

Fotó: Pixabay

Mi a chorizo?

Az Ibériai félsziget kulináris alappillére. A chorizo a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke. Disznóhúst és zsírt darálnak egybe, majd azt paprikával, fokhagymával, vöröshagymával ízesítik, bélbe vagy gyomorba töltik és megfüstölik. Nagyon hasonlít a hazai füstöltkolbászhoz, de mégis óriási különbségeket fedezhetünk fel ízvilágában, a fűszerezése miatt.

A spanyol és portugál gasztronómia egyik gyöngyszeme, melyet akár ételként, akár alapanyagként nézünk, mára beilleszkedett a kultúrába. A tradíciók által két alap kolbászt különböztetnek meg, a pikáns (picante) és édes (dulce) verziót. A szokásrendszerek szerint, ha rövid a kolbász, akkor valószínűleg csípős, ha pedig hosszúkás, elnyújtottan vékony, akkor kellemes aromákkal bíró csemege. Jellegzetesen mind a kettőt megfüstölik, és rengeteg féleképpen fűszerezik. Nem véletlen, hogy már több száz fajtája létezik. A vékony chorizo lehet lágy vagy kemény – sütésre, főzésre is alkalmas. A kemény, száraz kolbász egyből fogyasztható, így ideális tapasként vagy szendvicsekbe.

Fotó: Pixabay

Miért a chorizo?

Hagyományos spanyol kolbász, amelyet fehér tenyészsertésekből készítenek. Az alap mindig a chorizo sertéshús és az enyhén füstölt paprikák keveréke. Az ízvilágát meghatározza a legalább három hónapig tartó szárítás. A hosszú érlelésnek, az erős fűszerek használatának és a füstölt paprika kombinációjának köszönhetően teljesen egyedi aromák bontakoznak ki. A chorizo finom fűszeres ízű, lágy, simuló aromákban bővelkedő tartós ízhatást tud produkálni. Jellemző rá a kissé borsos aroma, az általában lágy, de mégis erőteljes hosszan tartó ízérzet.

Fotó: Pixabay

Melyiket mire használjuk?

A puha „főzőkolbász” ideális lehet egytálételekhez. Egy kiadós leves elkészítéshez, mely a vendéglátóegységek számára kifejezetten előnyös. Mivel a főzőkolbász általában meglehetősen zsíros, sütésekor nincs szükség extra zsírra vagy olajra. Kiemelten fontos a gondos szakácsok számára, hogy a kolbásznak a zsírját érdemes kisütni, amely különleges aromát biztosít és számos ételhez felhasználható. Érdemes figyelembe venni, hogy a chorizo füstölt fűszerpaprikával készül. Ezért az igazán autentikus fogásokhoz érdemes igazi, autentikus chorizot alkalmazni, ami a MATUSZ-VAD kínálatában is megtalálható.

A kemény chorizot is fel lehet használni sütéshez, de nem összetévesztendő a magyar füstölt kolbásszal. Amennyiben különleges ízvilággal szeretné meglepni vendégeit, nem lehet kompromisszumokat kötni. Leginkább előételként, falatkákhoz, vagy köztes fogásokhoz ideális alkotóelem és felejthetetlen ízbomba.

Hogyan lehet egészséges?

Mivel a chorizo disznóhúsból és zsírból készül, továbbá füstölt, bővelkedik koleszterinben. Mivel a portugál és spanyol konyha elengedhetetlen alapanyaga, folyamatosan fogyasztják mindenféle formában. A lényeg az, hogy rengeteg zöldséggel, salátával, és legfőképpen a tenger gyümölcseivel, hallal tálalják. Az egyik legnépszerűbb elkészítési mód a borban való lassú párolás, mindaddig, amíg a folyadék elpárolódik.  

Fotó: Pixabay

Elmaradhatatlan kelléke a vendéglátásnak

Süthetjük, főzhetjük, ideális alapanyaga lehet rengeteg ételnek. A párolt chorizo tapas-ként isteni, borozgatás mellé tökéletes. Akár a téli szezon partijaihoz, kitelepülésekhez, vagy catering szolgáltatáshoz ideális „partifalatokat” készíthetünk belőle. Tökéletes bruschettához, pizzához, felhasználható több fogásos menühöz, akár előételként, akár köztes falatként, sajtokkal szervírozva pedig egyenesen zseniális választás. Ez a különleges kolbász, Anthony Bourdain – A Konyhafőnök vallomása című könyvében is elég gyakran előforduló alapanyag.

A chorizo egy olyan kiváló alapanyag, mely rengetegféleképpen felhasználható. Ízeivel fel tud emelni rengeteg ételt, és sokkal jobbá tudja tenni a kulináris élményeket.

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE