fbpx

Magyar vendégektől hangos a határ melletti halascsárda Mosonmagyaróváron. Több mint 40 féle halételt készítenek, amit nem tudnak megunni a vendégek, visszajárnak.

A törzsvendégek szívesen ebédelnek vasárnap ezen a helyen, mert finoman főznek – ez a titok. A csárda 130 főt tud kényelmesen leültetni, az étterem pedig három részből áll, egy belső, egy külső térből és egy sátorból, aminek egy régi szekér és rengeteg muskátli az éke. Azt gondolnám, hogy a külföldi vendégek törzshelye ez, de a konyhafőnök elmesélte, itt bizony a magyar gyomor érzi magát leginkább otthonosan.

„A magyarok szeretnek jóllakni!”

Szikszai Gábor, séf.

Szikszai Gábor, konyhafőnök: „  A csárdában 12 éve dolgozom, de a hal egyre népszerűbb, amit nem gondoltam volna még 5-6 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy nagyon sokféleképpen készítjük, hiszen a klasszikus verziókat és az újdonságainkat egyaránt szívesen kóstolják ma már. Azt mondják, megunhatatlan a szigetközi halászlénk, amiből havonta rengeteg adagot kiadunk. Kicsit másként készítjük a harcsapaprikást is, amiből nagyon sok fogy, valamint közkedveltté vált a lazac, az egyre népszerűbb egészséges életmódkövetők táborában. „

A séf elmesélte, hogy valójában folyamatosan újít, kísérletezik a konyhán. A csapat nagyon összeszokott, családias, így mindenki végzi becsületesen a dolgát, így van ideje új ételeket is kitalálni napközben. Az étlap évente újul meg teljesen, de aszezonális ajánlatok havonta kerülnek a vendégek elé.

Szikszai Gábor, séf: „Régóta bevált módszerem, hogy a havi ajánlatba mindig belecsempészek egy-egy új receptet, egy-egy új halfajtát. Amikor kevés fogy belőle, akkor kipróbálom új recepttel, ha úgy sem, akkor nem erőltetem tovább. Meglepetésemre ilyen volt a tőkehal. Így tudom kikísérletezni, és tanulni a vendégek ízlését. „

A séf elárulta, mióta az eszét tudja, szakács szeretne lenni. Korán kitanulta a szakmát, sőt nagyon gyorsan állást itt kapott. Külföldi munkái után hazatért, mert szeretett volna itthon élni. A tapasztalatai pedig azt mutatták, hogy, ha az ember elég szorgalmas, ambiciózus és folyamatosan fejlődik, megkapja itt azt a megbecsülést, amit máshol nem.

Halászkert: a kerthelyiség.

Az alapanyag frissessége az egyik legfontosabb tényező

Szikszai Gábor, séf: „Korán megtanultam, hogy kizárólag friss zöldséggel, hússal hallal érdemes dolgozni, különben elégedetlen vendégekkel találja magát szembe a szakács. Régóta a Matusz-Vaddal dolgozunk, mert gyorsan szállít és frisset. Én kétnaponta rendelek, mert ez a legideálisabb. A frissesség mellett az időzítés, és a megbízható szállító nagyon fontos, mert így tudunk előre tervezni.

Miért nőtt a halfogyasztás Magyarországon?

Annak ellenére, hogy folyami halaink vannak, mégis egyre több elkészítési mód, csárda, séf segít abban, hogy ezeket a halfajtákat is megszeressük. A szakácsok többsége azt mondja, nem is érdemes ’szagos’ alapanyaggal dolgozni, vagy egyáltalán nekilátni a halpucolásnak azoknak, akik nincsenek ehhez hozzászokva, csak elveszi a kedvüket. A halboltok, nagy-és kiskereskedők gazdag halkínálata már lehetőséget ad arra, hogy valóban minden héten fogyasszunk finom halételeket. Az elmúlt évek során kialakult egészséges életmód kampány sokat segített mindezen. Rengeteg lazac, tengeri halfilé és folyami, hazai hal fogy a boltok polcairól. Nem szükséges hozzá, csak tudatos táplálkozás, egy jó beszerzőhely, és egy tökéletes recept.

Halászkert: harcsapaprikás.

Szikszai Gábor: Harcsapaprikás túrós csuszával – RECEPT!

Az apró kóckákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd ennek zsírjában megpirítjuk a kockázott hagymát is, a végén az aprított fokhagymát is hozzáadjuk. Megszórjuk a dinsztelt alapot őrölt pirospaprikával, majd felöntjük egy kis vízzel. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, karikázott paprikát, majd sózzuk és borsozzuk.

Az egész lecsós alapot lepasszírozzuk, esetleg turmixgépbe tesszük, majd ezután visszaöntjük a fazékba és újra felforraljuk. Ebbe az alapba tesszük az előre felkockázott harcsafilét, majd 5-7 percig főzzük, míg meg nem fő a hal.

Frissen készített túrós csuszával tálaljuk, aminek a tetejére szalonnát pirítunk, és friss kaprot teszünk a tejföl és a túró mellé.

Tags:

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE