fbpx

Amikor az olasz gasztronómiára gondolunk, a pizza, a pasta és az eszpresszó jut eszünkbe elsőként. Azonban az olasz konyha még egy különlegességgel ajándékozta meg a világot: a ciabattával. Ennek a lenyűgöző kenyérnek a története, szerkezete és íze teszi kivételessé, és tette világszerte ismertté az évtizedek alatt. 

A ciabatta története 

A ciabatta, ellentétben sok másik hagyományos élelmiszerrel, viszonylag újnak számít az élelmiszerek világában, ugyanis ez az olasz kenyér csak a 20. században látott napvilágot. Az 1980-as években, egy olasz pék, Arnaldo Cavallari úgy döntött, hogy létrehoz egy újféle kenyeret, amely megfelel a modern ízléseknek és technikáknak, ugyanakkor megőrzi az olasz hagyományokat. A név „ciabatta” az olasz „cipő” szóból származik, mely a kenyér alakjára utal. A ciabatta tipikus formája lapos és hosszú, cipőhöz hasonló. 

Fotó: www.envato.hu

Szerkezete és íze

A ciabatta különlegessége a szerkezetében rejlik, valamint abban, hogy elkészítéséhez olívaolajat használnak. A tészta nedves és ragadós, ami lehetővé teszi, hogy a kenyér belseje nagyon puhának, levegősnek maradjon, miközben a külső része ropogós marad. A kiváló minőségű liszt, víz, élesztő és só kombinációja egyszerű, az eredmény mégis rendkívül ízletes. A kenyér íze enyhén savanykás, ami az alacsony élesztőtartalom és a hosszú kelesztési idő miatt alakul ki. 

A ciabatta elkészítése 

Elkészítése azonban némi gyakorlatot igényel. A nedves tészta miatt a keverés és a formázás kihívást jelenthet, de az eredmény mindenképp megéri az erőfeszítést. A tészta hosszú ideig, akár több órán keresztül is kel, amely során a kenyérben lévő természetes cukrok fermentálódnak, ami hozzájárul kivételes ízéhez. A tészta formázása után, a kenyér bekerül a sütőbe, ahol magas hőmérsékleten sütik, hogy a kívülről ropogós, belülről puha textúrát elérjék. Ma már nem csak Olaszországban népszerű. Szerte a világon elismertté vált, és sok helyen az éttermek és pékségek alapvető kenyereként szolgál. Sokszor használják hideg és meleg szendvicsek készítésére, mivel a kenyér belseje jól tartja az összetevőket, míg a külső rész megőrzi ropogósságát. 

Fotó: www.envato.hu

Mediterrán ciabatta recept

Hozzávalók 10 főre:

  • 10 Bridor ciabatta kenyér
  • 40 db falafel
  • 30 g kockára vágott feta
  • 400 g tzatziki
  • 1 g oregánó
  • 50 g fekete olívabogyó
  • 1 g kömény
  • 1 félfőre vágott lila hagyma
  • 100 g koktél paradicsom
  • 100 g madársaláta
  • Só, bors

Elkészítés:

A ciabattát hosszában vágjuk félbe, majd pirítsuk meg egy kevés olívaolajon. Kenjük meg az alját a tzatikivel és helyezzük rá a hagymaszeleteket. Erre kerülhetnek rá a falafelgolyók, a paradicsom, a feta, és a madársaláta. Hintsük meg ízlés szerint a fűszerekkel, tegyük rá a tetejét és már kész is!

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE