fbpx

Ha valakit arra kérünk, hogy képzeljen el egy szakácsot, valószínűleg fehér séfkabát fog megjelenni a szemünk előtt. Ennek az az oka, hogy ez a szín már a 19. század óta a tradicionális séfszín, amit azért is vezettek be, hogy kifejezzék a szakma fontosságának elismerését és a szakácsok felé mutatott tiszteletet. De persze a fehérre főként higiéniai okokból esett a választás, mivel ez lehetővé tette a szakácsoknak és a konyhai alkalmazottaknak, hogy könnyebben észrevegyék, amikor beszennyeződik valamivel a ruhájuk. Emellett némi presztízst is hordozott, mivel kapcsolatba hozták a tiszteletreméltó szakmákkal, például a tudománnyal és az orvoslással.

Bár sokan és sok helyen őrzik még ezt a hagyományt, számos helyen, főképp nyitott konyhákban sokszor láthatjuk a konyhai személyzetet más színekben is, de leginkább feketében. Ennek az az oka, hogy a fekete szakácskabátok egészen stílusos megjelenést biztosítanak, és gyakorlati szempontból is hasznos, hiszen az ételfoltokat kevésbé emeli ki, ami egy látványkonyhában fontos lehet. A ruházatok színe nem csak a feketére és a fehérre korlátozódik.

Kép: www.chef.hu

Mit jelentenek a különböző színek?

A válasz egyszerű. Nem karate övekről van szó, szóval nincs konkrét, mindenki által közösen véleménnyel, vagy hivatalos rendszerrel megfogalmazott jelentése a séfdzsekik színének. Az számít, amit magunk társítunk hozzá, főképp az étterem stílusával összhangban. Leggyakrabban a szakács személyes preferenciáján múlik mibe bújik, egységesítve az étterem igazítja a képviselni kívánt stílushoz. De az is megesik, hogy az étterem tulajdonosa kitalál egy színsémát, hogy a különböző feladatköröknek különböző jelzése legyen. Ekkora a főszakácsok és a séf fehérben, a többi szakács és személyzet pedig feketében van, és ennek a sémának különböző színvariáció is érvényesek lehetnek.

Kép: www.chef.hu

Na és a séfkabát színes gombjai?

Régen hagyomány volt, hogy az alsó- és középszintű szakácsok és tanoncok fehér gombokat viseljenek, míg a képzett és felső szintű séfek feketéket. Napjainkban azonban a legtöbb konyhában lazább szabályok vannak a színes gombokra vonatkozóan, nincsenek konkrét színválasztási követelmények. kivéve persze, ha azt megszabja a vendéglátó egység vezetősége.

Kép: www.chef.hu

Mit mivel kombináljunk?

Erre egy jó megközelítés az, ha figyelembe veszed, hogy a séf egyenruháinak színei illeszkedjenek a márkaidentitáshoz és a vendéglátóhely stílusához. Valószínűleg tudatosan lett kiválasztva minden szín a belső és külső terekben. Biztosan van egy alap hangulata a helynek, ami alapján már könnyű hozzá színt választani, de alapozhatunk a színpszichológiára is. Vagyis, ha pezsgést, romantikát szeretnénk a nyitott konyhába mutatni színekkel is, érdemes a vörös színt választanunk. Ha viszont nyugalmat, naturalitást, vagy vegán életérzést, akkor érdemes a zöld színt hangsúlyoznunk. Rusztikus és otthonos, elegánsabb vagy hagyományosabb az étterem? Ezekből kiindulva is számos színsémát ki lehet találni. Ne feledd, hogy játszhatsz a séfgombok színeivel is, érdekesebbé téve a komplett felszerelést.

(A cikk a chef.hu webáruházzal közös együttműködés által jött létre)

A chef.hu ország egyik legnagyobb szakács-, cukrász- és felszolgáló munkaruha valamint kiegészítőket forgalmazó webáruháza. Budapesti bemutatótermükben nem csak széleskörű, professzionális tanácsokkal látják el a vásárlóikat, de a lehetőség van a legtöbb termék kipróbálására is.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE