fbpx

Pohner Ádám figyelt fel rá, majd az idei Bocuse d’Or Akadémia magyar döntőjén a legjobb commis díjat kapta meg. Fegyelmezett, szemtelenül fiatal, és azt mondják a nagyok: tehetséges.

Fodor Noel csupán 18 éves, fiatal szakács, aki ugyan most készül az érettségire, de már régóta tüsténkedik a szakmában. A szülei is a vendéglátásban dolgoznak, így a szakma szeretete innen ered, mégis hamarabb került a középpontba, mint azt gondolta volna.

Fodor Noel

Október 21-én rendezték meg a Hungexpón a Bocuse d’Or magyar döntőjét, ahol 4 szakács szállt versenybe az első helyért. Végül Dalnoki Bence nyerte meg, aki így továbbjutott az európai döntőre. Az életműdíjat Bíró Lajos kapta, a legjobb commis díját pedig Fodor Noel.

Kemény felkészülésen vagytok túl. Elárulod a kulisszatitkokat?

Kelemen Roland mellett főzhettem, aki egyébként a Hunguest Aqua-Soul séfje, de mi egyáltalán nem ismertük egymást korábban. Pohner Ádámmal viszont igen, akivel a Kistücsökben főzhettem együtt, akkor még gyakornokként, és a verseny előtt néhány hónappal találkoztunk. Ekkor kérdezte meg, hogy van-e kedvem esetleg Roland mellett commis-ként dolgozni a Bocuse d’Or Akadémia döntőjén, mert épp keresi a jobb kezét maga mellé. Nagyon megörültem, azonnal kocsiba ültem és leutaztam hozzá.

Kelemen Roland és Fodor Noel

Mi történt az első perceben, mikor találkoztatok?

Amint megérkeztem, 5 perc múlva főztünk is. Roland a köreteket próbálgatta,mikor beléptem, én pedig rögtön beálltam mellé. Attól kezdve 1 hónapon keresztül ötleteltünk, teszteltünk, kóstoltunk, míg összeállítottuk a döntőre a végleges menüt. Hihetetlenül jól működtünk együtt, pedig azt mondom, ő a tűz én a víz , vagy fordítva, de az alapvető gondolkodásunk, értékeink nagyon hasonlóak, így nagyon élveztem a közös munkát. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, nem csak a szakmáról, még a csajokról is beszélünk. (nevet)

Mit figyelnek egy commis munkáján és miért kap díjat?

Noel: A díj mindenképpen motiváció és nekem nagy megtiszteltetés. A szakmai zsűri ossza a díjakat, köztük a commis-nak is, akiket szintén figyelnek a verseny alatt. Egy commis például nem nyúlhat húshoz, halhoz, de én mégis megtettem, sőt, én filéztem ki a pontyunkat, és nagyon megdicsérték. Egy commisnak ügyelnie kell a tisztaságra a konyhában, de arra folyamatosan. Fontos önállóan dolgozni, de mégis a séfre figyelve, a külvilágot kizárva a maximumot nyújtani. Ez kívülről a szakma szemével látható, hogy mindez így történik-e, vagy hiányzik valamelyik elem.

Tiago Sabarigo és Rácz Jenő

Ismert, neves szakácsok bíráltak. Kik ültek a zsűriben?

Két zsűri volt, az egyik a kóstoló zsűri, amiben Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László ült.

A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba bírált.
Ez már egy szinte összeszokott közeg, a szakácsközeg. Én is sok mindenkit ismerek, de engem még nem mindenki, és nagy megtiszteltetés volt, hogy máris egy kis figyelemben részesültem. Igyekszem kiérdemelni és folytatni a munkát, mert nagy terveim vannak még a jövőre nézve.

Zsűri

Kelemen Roland és Fodor Noel 2. helyezett menüsora:

Mangalicatarja – nyelvkrokettel

Véres hurkás nudli mogyorós tarteval- tormás alma paszternákpürével

Balatoni Sudár ponty- gombával

Padlizsános tarte kagyló szósszal és haltejjel töltött pőre hagymával 

Pontytatárral töltött karalábé #

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE