fbpx

Azt mondják, egyszer az életben mindenkinek el kell készíteni vagy meg kell kóstolni egy jó tatár beefsteaket! Séfek tanácsai és a legjobb alapanyagok a cikkben!

Van, aki imádja, van, aki még nem próbálta, de kifejezetten izgatja ez a világszerte népszerű étel. Vajon jó lehet egy nyers hús, biztonságos, és mennyire „húsízű”? A válasz mindenre az, hogy a tatár beefsteaket el lehet készíteni nagyon jól és nagyon rosszul is. Egyszerűbb, mint gondolnánk az eljárás és a trükkök még kezdőknek is!

www.pixabay.com

Mitől lesz jó a tatár beefsteak?

Híres, neves séfek egyöntetűen azt mondják, hogy kizárólag magas minőségű bélszínből érdemes nekilátni. Fontos, hogy érezzük a selymes és szép ízét a húsnak, hiszen ez most a fő attrakció a tányéron. A második legfontosabb szempont, hogy ne roncsoljuk a húst, mert sokan darálják a tatárnak valót. Valójában vágni kell egy nagyon éles nagy késsel jó apróra és többszörösen, így selymessé tesszük, de még sem roncsoljuk annyira a rostokat és tesszük pépessé a húst, mint a darálóval – ráharapni is jobb. Végezetül az ízesítés nagyon fontos. A nagy szakácsok nem ízesítik túl, inkább izgalmas zöldségeket és jó minőségű vajat és pirítóst kínálnak hozzá. Itt viszont a marha a főszereplő, a többiek csak a háttérben támogatják, hogy annak íze még inkább kimagasló legyen.

Plázacicák is tatár beefsteaket esznek?

Úgy tűnik, hogy igen! Nem az első alkalom, hogy azt látom az éttermekben, szakácsként pedig még inkább, hogy tűsarkúban, merész sminkben és csillámos miniszoknyában érkezve tatárt rendelnek különféle bélszíntípusokból. Nem csupán rendelnek, de felcsillan a szemük, amikor meglátják az étlapon, vagy éppen kiérkezik a tányéron és belekóstolnak. Ennyit arról, hogy a szőrös, középkorú, pocakos férfiak kedvence lehet csupán a nyers hús nyers tojással kikeverve vacsorára. Nos, uraim, nem! Több partner van, mint gondolnánk, ehhez a fogáshoz. A tatár beefsteak minden szempontból egy felső kategóriás, luxus fogás. Mindez nem az árra vonatkozik, hiszen itt bizony nem a mennyiségről szól – bélszínből ugyanis nem eszünk meg 20 dekát nyersen. Az exkluzivitása abban rejlik, hogy az alapanyagokat gondosan megválogatjuk, kényesen figyelünk a frissességre és ezáltal az alkalomra is, hogy mikor eszünk, és akkor is csak egy kicsit. Mondhatjuk, hogy kuriózum, tökéletes előétel vagy vacsora egy pohár borral. Sokan úgy tartják, hogy a magyar gasztronómiához hozzátartozik a jó tatár beefsteak, de még többen, akik nem kóstolták még ezt a mannát.

www.pixabay.com

Lóháton érkezik a jó alapanyag?

Több, mint valószínű, hogy a következő legendában sántít valami, de mégis ez a történet terjedt el a köztudatban. Többen felteszik a kérdést, ha egy picit gondolkodni kezdenek az étel felett, hogy vajon a tatároktól származhat-e az elkészítési mód? A válasz nem, viszont a legenda úgy tartja, hogy a magyaroktól eredeztethető. Az alapanyagot ugyanis sokszor magukkal vitték és lóháton, a nyereg alatt szállították. A nyereg alatt így a húspuhítás megtörtént, már csak darabolni kellett és tálalni. Aki azonban látott már lovat, nyerget és nyeregtáskát, sejti, hogy az abban utazó húsnak bizony nem örülnénk a tányéron. Sokan arra esküsznek, hogy Amerikából származik a receptúra, többen pedig már az 1938-as kiadású francia receptkönyvből ismerik a tatár beefsteaket. A lényeg azonban, hogy egy jó recepttel, tökéletes alapanyaggal el kell készítenünk a nyári grillezés előételeként egy alkalommal.#

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE