fbpx

Minden nemzet konyhájának megvannak a sajátságos ételei. Az egyik legjellemzőbb alapanyag a hús, azon belül is a darált hús, amiből megannyi féle ínyenc fogás kerülhet az asztalra. Már az ókorban is előszeretettel készítettek fűszerezett húsból fogásokat, és ez azóta sem változott. Ki így, ki úgy formázza, fűszerezi és készíti, persze mindenki a sajátját preferálja a legjobban. Mégis vannak olyanok, amiket a világ bármely táján előszeretettel fogyasztunk, ilyen a mics is.

Fotó: Pixabay

Tisztázzunk egy félreértést

Ha azt mondjuk mics, egy megformázott, fűszerezett hús jut eszünkbe, ami szinte megszólalásig hasonlít a csevaphoz. Mi a különbség? Egyszerűen csak a származási hely. A mics (mititei) román eredetű, míg a csevap délszláv származású, de mindkettő a török hódoltság korából származik. Nagyon sok étel honosodott meg ezekben az időkben hazánkban is. Hagyományosan a húst nem darálják, hanem apróra vágják, és ezután gyúrják, fűszerezik. Ez a típusú étel egy nagy család tagja, amibe a mi fasírtunk is beletartozik. A törököknél kebab, Bulgáriában kebabcse, a szlávoknál cevap. A vendéglátás kedvence.

A mics eredete

A mics, más néven mititei, azt jelenti, hogy „picikék”. A román konyha specialitása, amely 400-500 évvel ezelőtt honosodott meg náluk. Az alapja lehet marha-, sertés-, birkahús, vagy ezek keveréke. A birkahúsból készített mics inkább a déli népek ízlésébe fér bele, mivel különleges ízvilággal rendelkezik.

Romániában külön tradíciói is vannak a mics elkészítésének. A május elsejei mititei sütés alkalmával összegyűlnek a családok, a barátok, és kerti mulatságokat rendeznek. Legtöbbször kenyérrel és mustárral fogyasztják, aminek elengedhetetlen tartozéka egy jó pohár sör.

Az apróra vágott húst fokhagymával, borssal, sóval fűszerezik, a legvégén egy kis szódabikarbónát tesznek hozzá. A húsnak jót tesz, ha egy ideig pihentetik a keveréket, annak érdekében, hogy jobban összeálljanak az ízek. Legjobban akkor érik be, ha lefedve egy napig a hűtőben tartják. Az összekevert masszából ezután henger alakú darabokat formáznak.

Fotó: Pixabay

Az összegyúrt masszából 10-20 cm hosszú, közepesen vastag darabokat formáznak, majd a rudakat megsütik. Jellemzően grillen készítik el, mivel jellegzetes ízeihez sokat tesz hozzá a faszén füstje.

A mics egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Elkészítéséhez nem kell nagy szakértelem, elég, ha betartjuk az alapreceptet. A balkáni országokban a legjellegzetesebb, de mivel alapjai mindenhol megtalálhatóak, itthon is előszeretettel fogyasztjuk. Elmaradhatatlan kelléke a grillpartiknak, a családi összejöveteleknek, és strandételként is megállja a helyét.

Fotó: Pixabay

Hogyan fogyasszuk?

Jellemző a mics fogyasztására a legegyszerűbb megoldás, vagyis pontosan úgy, ahogy mi magyarok a kolbászt esszük. Egyszerűen csak friss kenyér és mustár kell hozzá. Mostanában a hasábburgonya is szerepel, mint köret. Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, érdemes a frissen elkészült ropogós micshez megfelelő öntetet, vagy salátát tálalni. Elsődlegesen a csípős, jó fokhagymás szószt, a mujdei-t azaz muzsdéjt (román szósz) ajánljuk hozzá.

Mujdei. Szükséges hozzá sok fokhagyma, só, és olaj. A fokhagymát felaprítjuk, vagy ledaráljuk, a lényeg, hogy szinte teljesen homogén szósz legyen belőle. Sok olajat fel tud venni, és addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Rendkívül intenzív ízvilágával megosztó, de aki szereti a fokhagymát, annak be fog jönni. Esetleg még érdemes bele egy kis citromlevet csepegtetni, jól fog állni neki. Létezik egyébként paradicsomos, mustáros, és paprikás kivitelben, de készítik joghurttal, tejföllel dúsított formában is. #

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE