fbpx

„Barátom a Medve sajt!” –  szól a fülbemászó szlogen már évtizedek óta. Vannak olyan ételek és alapanyagok, melyek egész életünkön át elkísérnek minket. Mosolyt csalnak az arcunkra, részei a mindennapjainknak, és minden korosztály szereti őket. Ezek közé tartozik a Medve sajt is, amit fogyasztunk magában, péksüteményekre kenjük, salátákba tesszük, és még ki is sütjük.

Fotó: Flickr

Miért szeretjük a Medve sajtot?

A Medve sajt egyedi, utánozhatatlan íze, lágysága már régóta elvarázsolja az embereket. Számos változatban és ízesítésben elérhető, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Vicces anekdoták köthetők hozzá, és kétségtelen, hogy a sajtok bundázása még inkább szélesebbé tette azok számát, akik szeretik. Rántott sajt sokszor szerepel a vasárnapi asztalon, az ünnepi étkezéseknél, és persze találkozhatunk vele a vendéglátóhelyeken is.

Fotó: Flickr

A rántott sajt megkerülhetetlen

Ugyan a rántott sajtnak talán már kicsit megkopott az imidzse, már nem annyira menő kikérni, mégis igazi klasszikus. Óriási előnye, hogy szerencsésen találkozik benne két, mindenki által ismert történet. A sajt és a panírozás. Külön-külön is szeretjük, viszont ötvözve a kettőt kiváló gasztronómiai megoldást jelent. Legyen az balatoni büfé, bisztrókonyha, vagy éppen csúcsétterem, mindenhol megtalálhatjuk a palettán. A rántott sajt mára beszivárgott a street foodok világába, ahol még inkább fontos az egyszerűen, gyorsan elkészíthető, de minőségi étel. Egy nagyon lényeges kritérium van, hogy az elkészítését sem szabad félvállról venni.

Akkor jelent jó gasztronómiai élményt, ha a sajt nem folyik ki, de mégis kellemesen olvadós. Semmiképp nem szabad tömörnek, vagy gumis állagúnak lennie. A panír ugyancsak nem lehet kemény, hanem inkább roppanósan omlós.

A Medve sajt nuggets

Fotó: MATUSZ-VAD

A gyorsan „hadra fogható” kész sajtok óriási előnye az állandó minőség, a könnyű tárolás, és nem mellesleg az egyszerű elkészíthetőség. A nagy kedvenc, a Medve sajt nuggets ötvözi a múlt kedves maci sajtját és a rántott sajt előnyeit. Ízletes, sokféle körettel és szósszal tálalható. Elkészítése időtakarékos, pillanatok alatt kész ételt varázsolhatunk a vendégek tányérjára. Egy étteremnek alkalmazkodni kell a gyermekek ízléséhez, akik sokszor finnyásak. A rántott sajnál megfelelőbbet ki sem találhatnánk a számukra, és a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják.

 

Érdekesség a sajt panírozásáról

A fennmaradt információk alapján a panírozás nem újkeletű, mivel egészen Bizáncig vezethető vissza. Az Ibériai-félszigeten már évszázadok óta előszeretettel fogyasztanak panírozott ételeket és innen terjedt el a háborúzások által. Ez úgy nézett ki, hogy a húst, a halakat, a zöldséget, és a sajtot is lisztbe, tojásba, kenyérmorzsába forgatták. A sajt panírozása tehát már régóta ismert, körülbelül a 19. század közepén terjedt el igazán, és lett belőle a ma ismert rántott sajt.#

Tags: , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE