fbpx

Egyszer volt, hol nem volt, nemrégiben valaki sütött nekem serpenyőben valami nagyon finom húst, és már majdnem készen volt, amikor rádobott egy kis zöld valamit, amelytől egészen különleges illata és zamata lett. Megkérdeztem, mi az a kis zöld valami és azt a választ kaptam, hogy zsálya.

Nagyon szeretem a természetes dolgokat és roppant idilli gondolat volt, hogy az ember csak kimegy a kertbe, letép néhány levelet, beledobja a tálba és máris szintet lép az ízélmény. De olvasmányemlékeimből valamiféle boszorkányság és mágia is felderengett, ezért gyorsan utánaolvastam.

Majd’ ezerféle zsálya tartozik egy nemzetségbe, az, amelyikre mi csak úgy, zsályaként hivatkozunk, az az orvosi zsálya. Évelő, örökzöld levelű félcserje. Őshazája a dalmát tengerpart, nálunk gyógynövényként és dísznövényként egyaránt termesztik.

Népi gyógyászatban torokgyulladásra, szájbetegségek kezelésére, izzadás és bélhurut gyógyítására használták, de állítólag idegerősítő is. Az ókori görögök – azt pedig már tudjuk, hogy ők tudtak valamit – a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tekintettek rá, sőt, az arab orvosok némelyike abban is hitt, hogy a zsályától akár halhatatlan is lehet az ember. Az a mágia, ami felderengett bennem, az az, hogy van Közép-Amerikában egy zsályafaj, amelyet a sámánok használtak előszeretettel és tulajdonképpen egy hallucinogén szer. A mi, európai zsályánk ennél jóval szelídebb, azzal inkább gyógyítottak az emberek.

Van egy különleges anyag, amely igen nagy százalékban fordul elő a zsályában, ezt pedig úgy hívják, hogy tujon. Ez a cucc az agy- és májsejtek számára mérgező, nagy adagban rángásokat okozhat. Ez a bizonyos anyag egy legendás alkohol, az abszint révén vált híressé. Volt egy betegség is, az úgy nevezett abszintizmus, amelyért főleg a tujont tartották felelősnek, pedig szegény ártatlan volt, ráadásul az abszintizmus maga is egy kitalált betegség. Ez egyfajta alkoholizmus volt, amelyet hallucinációk és görcsrohamok is kísértek, emiatt egy ideig be is tiltották ezt a kórházzöld színű italt. Nem tudom, én kóstoltam abszintot, nem lett tőle semmi bajom, de az már igaz, hogy úgy éreztem, rozsdás fémet nyeltem. Nem csoda, az abszint alkoholtartalma 50-60% körül mozog, gyengébbek számára szerintem már pusztán ez a tény is hallucinációt okozhat.

Szegény tujon tehát ebben ártatlan volt, de a zsályára visszatérve itt is igaz az, hogy kis mértékben orvosság, de a túl sok megárthat belőle, a zsályás illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. De fűszerként nagyon is érdemes használni. Ha friss zsályát szedünk, az 4 napig simán elvan a hűtőben. Lehet vele főszerolajat készíteni, lehet fagyasztani és szárítani is. Persze, itt is érvényes a közhely, hogy a friss mindig jobb, akinek van egy szabad tenyérnyi helye az ablakpárkányon, nevelgessen cserépben egy zsályát, megéri a fáradtságot.

Mindenféle paradicsomos cucchoz jól megy, rizottókban is gyakran felbukkan. Minden hússal jól párosítható, általában a szárnyas-receptekhez szokták ajánlani, de bárányhoz is nagyon finom.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE