fbpx

A séfek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megállítsák a pazarló életmódot a konyhában. A vérbeli szakács ismérve, hogy mindent fel tud használni és azt el is tudja adni. Mutatjuk, hogyan!

A környezetvédelmünk is fontos, de most nézzük meg gazdasági oldalról, miért érdemes a tulajdonosoknak néhány tanácsot megfogadni a tapasztaltabb országok séfjeitől.

Néhány éve több szakács is összeállt, hogy a pazarlásmentes ideológia mentén együtt gondolkodjanak, ötleteljenek és kidolgozzanak egy stratégiát a szakma számára. Abban egyetértettek, hogy a munkatársakkal és vendégeikkel meg kell értetniük, hogy az élelmiszereket a ’a fülétől a farkáig’ minden esetben felhasználják. Öt pontban állították össze, hogyan érdemes ezt elkezdeni és hússzútávon fenntartani.

www.pixabay.com

Tudtad? A farmok, a feldolgozóüzemek, az éttermek és a háztartások egy évben összese 1, 3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki a szemétbe. Mindez egy kis odafigyeléssel mehetne az éhes gyomrokba is.

Az üzlet indítása- hatékonysága

Tapasztalt séfjeink azt mondják, érdemes már az üzlet nyitásakor hetente újraszámolni, hogy mennyit termel az étterem és ehhez képest, mekkora a nyersanyaghasználata. Azaz, mennyit költ el a tulajdonos a nyersanyagra, munkaerőre, energiára és mennyit hoz a konyhára. Amennyiben ezt pontosan kiszámoljunk, akkor rendszeresen, gyorsan tudunk reagálni, valamint optimalizálhatjuk a folyamatokat. Ezáltal sokkal hamarabb lesz nyereséges a vállalkozás.

Használd a fülétől a farkáig!

A gasztrorendezvényeken jó ideje napi téma, hogy a kreatív szakács mindent felhasznál egy zöldségből és egy állatból is, ráadásul mindezt gusztusosan és ízletesen. A disznó ugyanis nem egy kétlábon járó bélszín, hanem van füle, farka, lába és sok már része, amiből ugyanúgy főzni lehet. Éppen ezért a szakácsok már versenyeket is rendeznek, ki tud jobb fogásokat elkészíteni egy állat kevésbé népszerű részeiből. A verseny népszerűsége sok konyhához eljutott, így a pazarlásmentes mozgalom ezen része már révbe ért.

www.pixabay.com

Mi legyen a munkatársakkal?

Azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat, így a tulajdonosok és a séfek kötelesek a munkatársaikat is bevonni az új gondolkodásmódjukba. A továbbképzés és beszélgetések sorozata sokat segít a csapatmunkában, azonban folyamatos ismétlésre és motivációra van szükség. A cél, hogy a konyha minden dolgozója az újabb rendszer szerint gondolkodjon, ami mindenki érdeke, hiszen a konyha sikeressége múlik rajta.

A vendégek bevonása

A konyhalétet érdemes kommunikálni a vendégek felé is. Ma a pazarlásmentes életmód nem a zsugoriságot, hanem a tudatosságot szimbolizálja. Fontos, hogy ennek a folyamatnak részesei legyenek a fogyasztó vendégek is. Többnyire rugalmassággal tudják támogatni, legyen szó az ételek változatosságáról, adagokról, a kiszolgálás idejéről. Például, ha valaki besétál egy étterembe délután kettőkor és nem áll már az étlapon minden a rendelkezésére, annak megértse az okát és elfogadja.

www.pixabay.com

Modern technológia az élelmiszerpazarlás ellen

A kreativitásunk és a munkaerő mellett van azonban még egy nagy segítség. A konyhai gépek és eszközök ma már nagyban megkönnyítik az élelmiszerek felhasználást, ezért érdemes rájuk beruházni. Ilyen például az intelligens hűtő rendszer, ami tudja, mi áll rendelkezésre és annak lejáratát is. A nyomonkövethető pultrendszer, hogy tudjuk, hány ételt szolgálnak fel aznap, valamint egy digitális receptbázis az alapanyagok pontos mennyiségének kiszámításhoz.

Az élelmiszer- pazarlása világméretű probléma, amit az étteremtulajdonosok igyekeznek kezelni. Ehhez azonban szükségük van minden szakmabéli kollégára, beleértve a beszállítókat is, illetve a vendégeikre, akik gondolnak a jövőjükre..

Kezdőkép: www.pixabay.com

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE