fbpx

A séfek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megállítsák a pazarló életmódot a konyhában. A vérbeli szakács ismérve, hogy mindent fel tud használni és azt el is tudja adni. Mutatjuk, hogyan!

A környezetvédelmünk is fontos, de most nézzük meg gazdasági oldalról, miért érdemes a tulajdonosoknak néhány tanácsot megfogadni a tapasztaltabb országok séfjeitől.

Néhány éve több szakács is összeállt, hogy a pazarlásmentes ideológia mentén együtt gondolkodjanak, ötleteljenek és kidolgozzanak egy stratégiát a szakma számára. Abban egyetértettek, hogy a munkatársakkal és vendégeikkel meg kell értetniük, hogy az élelmiszereket a ’a fülétől a farkáig’ minden esetben felhasználják. Öt pontban állították össze, hogyan érdemes ezt elkezdeni és hússzútávon fenntartani.

www.pixabay.com

Tudtad? A farmok, a feldolgozóüzemek, az éttermek és a háztartások egy évben összese 1, 3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki a szemétbe. Mindez egy kis odafigyeléssel mehetne az éhes gyomrokba is.

Az üzlet indítása- hatékonysága

Tapasztalt séfjeink azt mondják, érdemes már az üzlet nyitásakor hetente újraszámolni, hogy mennyit termel az étterem és ehhez képest, mekkora a nyersanyaghasználata. Azaz, mennyit költ el a tulajdonos a nyersanyagra, munkaerőre, energiára és mennyit hoz a konyhára. Amennyiben ezt pontosan kiszámoljunk, akkor rendszeresen, gyorsan tudunk reagálni, valamint optimalizálhatjuk a folyamatokat. Ezáltal sokkal hamarabb lesz nyereséges a vállalkozás.

Használd a fülétől a farkáig!

A gasztrorendezvényeken jó ideje napi téma, hogy a kreatív szakács mindent felhasznál egy zöldségből és egy állatból is, ráadásul mindezt gusztusosan és ízletesen. A disznó ugyanis nem egy kétlábon járó bélszín, hanem van füle, farka, lába és sok már része, amiből ugyanúgy főzni lehet. Éppen ezért a szakácsok már versenyeket is rendeznek, ki tud jobb fogásokat elkészíteni egy állat kevésbé népszerű részeiből. A verseny népszerűsége sok konyhához eljutott, így a pazarlásmentes mozgalom ezen része már révbe ért.

www.pixabay.com

Mi legyen a munkatársakkal?

Azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat, így a tulajdonosok és a séfek kötelesek a munkatársaikat is bevonni az új gondolkodásmódjukba. A továbbképzés és beszélgetések sorozata sokat segít a csapatmunkában, azonban folyamatos ismétlésre és motivációra van szükség. A cél, hogy a konyha minden dolgozója az újabb rendszer szerint gondolkodjon, ami mindenki érdeke, hiszen a konyha sikeressége múlik rajta.

A vendégek bevonása

A konyhalétet érdemes kommunikálni a vendégek felé is. Ma a pazarlásmentes életmód nem a zsugoriságot, hanem a tudatosságot szimbolizálja. Fontos, hogy ennek a folyamatnak részesei legyenek a fogyasztó vendégek is. Többnyire rugalmassággal tudják támogatni, legyen szó az ételek változatosságáról, adagokról, a kiszolgálás idejéről. Például, ha valaki besétál egy étterembe délután kettőkor és nem áll már az étlapon minden a rendelkezésére, annak megértse az okát és elfogadja.

www.pixabay.com

Modern technológia az élelmiszerpazarlás ellen

A kreativitásunk és a munkaerő mellett van azonban még egy nagy segítség. A konyhai gépek és eszközök ma már nagyban megkönnyítik az élelmiszerek felhasználást, ezért érdemes rájuk beruházni. Ilyen például az intelligens hűtő rendszer, ami tudja, mi áll rendelkezésre és annak lejáratát is. A nyomonkövethető pultrendszer, hogy tudjuk, hány ételt szolgálnak fel aznap, valamint egy digitális receptbázis az alapanyagok pontos mennyiségének kiszámításhoz.

Az élelmiszer- pazarlása világméretű probléma, amit az étteremtulajdonosok igyekeznek kezelni. Ehhez azonban szükségük van minden szakmabéli kollégára, beleértve a beszállítókat is, illetve a vendégeikre, akik gondolnak a jövőjükre..

Kezdőkép: www.pixabay.com

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE