fbpx

Szeptember 21-24. között újra a Balatonnál a Wine&Gourmet Fesztivál. A tó környékének gasztronómiai zászlóshajói, az 50-nél is több étterem és pincészet mellett, idén Franciaország és Argentína ízvilágába is betekintést nyújt a nagyszabású gasztronómiai rendezvény. Családi aktivitások, kóstolási lehetőségek, szakmai műhelyek és Michelin-csillaggal rendelkező séfek kulináris bemutatói fogadják a látogatókat Veszprém festői környezetében, melynek idei témája a hal – és vadételek bemutatása.  

A négy nap során a tó környékének gasztronómiai kínálatán túl rengeteg program várja az érdeklődőket: szabadtéri bemutatók, borkóstolók, mesterkurzusok és vezetett borvacsorák is. Nem csak a helyi, hanem a nemzetközi konyhaművészet rajongói is megtalálják a számításukat, ugyanis két nagy kulináris nemzetet, Franciaországot és Argentínát is a reflektorfénybe állítja. A kitelepült éttermek, bisztrók és egyéb vendéglátóegységek között szép számmal akadtak olyanok, akik a Gourmet Market-en megrendelhető alapanyagokból készítettek ételeket a közönség számára. Aki tehát otthon is elkészítené a fesztivál legizgalmasabb ízeit semmiképp se hagyja a ki a következő standokat!  

Fotó: Szabó Richárd

Kalóz Strandbisztró 

A hazai kiállítók közül feltétlenül érdemes ellátogatni többek között, a Kalóz Strandbisztróhoz. A 2003 óta üzemelő, balatonfövenyesi strandbisztró nem csak megteremtette itthon a minőségi beach food fogalmát, de az elmúlt 20 évben számos elismerésben részesült. 2015-ben övék lett az “Év Balatoni Strandétele”-díj, és a Dining Guide több TOP éttermeket felvonultató listájában is szerepeltek. Az idei fesztiválra egy nagyon izgalmas korhely halászlével készültek, melyben van egy “töltött káposzta” bulgurral és marinált süllőpofával töltve, melyet lime, koriander, citrom, valamint mustárkaviár emel az egekbe. Kellemesen savanykás, teltízű leves, nem tolakodóan halízű, így a gyerekek és halételek mérsékelt rajongói számára is ideális választás.

A főételük egy thai ihletésű, fűszeres szarvasragu, melyet csillagánizzsal, szójával, korianderrel, gyömbérrel, citromnáddal aromatizáltak, majd ledaráltak. Ezt udon tésztával tálalják, melynek a tetejére még került egy üdítően friss ízvilágú, shimeji gombás – gyömbéres-uborkás “spagetti”, az i-re pedig a chiliszeletek teszik fel a pontot. Aki szereti az ázsiai ízvilágot, az keresve sem találhat jobbat! Ha pedig szeretnétek otthon hasonlóan finom fogást készíteni, a hozzávaló szarvast ezen a linken tudjátok megrendelni.  

Fotó: Szabó Richárd

Fricska Étteremlakás 

Természetesen a veszprémi székhelyű Fricska Étteremlakás is képviseltette magát, akiknek az állandó étterme a festői szépségű a Séd patak partján. A Fricska messze földön híres páratlan minőségű kézműves hamburgereiről és a smookerben készült BBQ fogásairól. Emellett a lá carte étlapjukon bátran szemezgetnek a mediterrán és a magyar konyha legjavából. A fesztiválra előételként egy hihetetlenül krémes, almás “kacsamájtortát” hoztak, melyet brióspiskótán tálalnak, a tetejére pedig savanyított lilahagymát tesznek. A máj szinte elolvad az ember szájában, az alma édeskés íze pedig tökéletesen ellensúlyozza a máj sósságát. Szerintünk ti se várjatok karácsonyig egy korrekt kacsamájjal, hanem kényeztessétek magatokat már most prémium minőségű alapanyagunkkal. Az édesszájú olvasóinknak sem kell messzire mennie, ugyanis desszertént egy málnás Rigó Jánost készítettek, melyet elemeire bontva tálalnak egészen új köntösben, majd pedig karamellel öntik nyakon az egészet.  

Fotó: Szabó Richárd

Akali Port Josper & Lounge

A fesztivál egyik újonca, az alig másfél hónapja nyitott, Balaton parti, elsősorban füsttel és lánggal operáló Akali Port. Állandó étlapjukon a nemzetközi konyha legjavából válogattak, így kapható náluk borjú burgundi, spagetti carbonara, hízott kacsamáj és a gambas is. Mivel náluk a Josperben készült ételeké a főszerep, itt sem volt ez másként. A zárt égést biztosító faszenes sütőben bármit is képesek megsütni, a végeredmény pedig minden esetben egy rendkívül komplex, mély ízekkel rendelkező fogás.

A fesztiválra előételként tapolcai pisztrángtekerccsel, melyet először szuvidálnak, majd a Josperben sütik készre. Ugyanígy tesznek a mellé érkező karfiollal és édesköménnyel is, amit citrommal és olívaolajjal marinálnak. Főételként ők is szarvassal dolgoztak, melyet 24 órán keresztül szuvidának, majd zellergratin burgonyával és savanyított shiitake gombával tálalnak. Desszertjük egy többrétegű, francia édesség, egy matcha Opera szelet, melyet a séf ausztriai útjáról hozott magával. Éttermük fő beszállítója a Matusz-Vad, így a náluk felhasznált alapanyagok nagy része, szintén megrendelhető a Gourmet Market honlapjáról.  

Fotó: Szabó Richárd

Oliva Étterem

A helyieknek valószínűleg nem kell bemutatni, a város egyik legrégebbi éttermét, melynek történelme legalább olyan magával ragadó, mint maga Veszprém. Kérdés sem volt tehát, hogy részt vesznek a kiállítók között, ráadásul standjuk egy fantasztikusan kedves, argentin séffel az élén várja a vendégeket. Ennek fényében, mi más is készülhetne náluk a grillrácson, mint az egyik legjobb minőségű argentin bélszín, melyhez grillezett zöldségsaslik kerül tányérra. Annak sem kell csalódnia, aki a steaknek kevésbé nagy rajongója. Ők egy szuperszaftos báránygerinc koronát kérhetnek, melyet tökéletesen porhanyósra sütnek. Közvetlenül az étterem mellett stílusosan argentin borokat és pezsgőket kóstolhatunk, így a szomjoltásért sem kell messzire menni.  

Fotó: Szabó Richárd

Abban mindenki egyetértett, hogy ez a fesztivál a gasztronómiára éhes és a minőségi borfogyasztásra szomjas vendégek mekkája. Minden kiállító szívvel-lélekkel készült ételekkel várja a látogatókat, mindezt nem csak gyönyörű környezetben, de nagyon színvonalas tálalásban, mely egyaránt figyel a legkisebbek és a legidősebbek szórakoztatására, környezetbarát módon. Aki tehát még nem tudja, hol eressze ki a fáradt gőzt, vagy hol élvezze a nyár utolsó sugarait, az kapja magához a kiskutyáját, kisbarátját, kisbabáját és irány a Balaton Wine & Gourmet fesztivál!  

Időpont: 2023. 09. 21-24.  

Helyszín: Veszprém, Kolostorok és Kertek 

Honlap: https://www.bwg.hu/ 

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE