fbpx

A gyümölcsök és zöldségek fagyasztása remek módja annak, hogy mindig kéznél legyenek a hozzávalók, és bár a termelői piacról származó friss termékeket nem lehet helyettesíteni velük, az így tárolt gyümölcsök és zöldségek mindig kéznél lehetnek egy gyors leveshez, vagy raguhoz. 

Az élelmiszerek fagyasztása befolyásolja azok tápértéket, de az így raktározott gyümölcsök és zöldségek is mindenképpen jobbak, mintha egyáltalán nem lennének a tányéron. Mivel veszítenek valamennyit a textúrájukból és az ízükből, ezért salátákhoz, vagy sütőben sütéshez nem ez lesz a tökéletes választásunk, viszont tésztával, rizzsel, kuszkusszal keverve szuper köretet vagy egytálételt tudunk készíteni belőlük. 

Hogyan használd, hogyan fagyaszd?

A fagyasztott gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök, remekül használhatóak például turmixokhoz, de a fagyos eper, málna és ribizli szuper alternatívái a jégnek egy frissítő nyári italban. 

A gyógy- és fűszernövényeket is sokáig tárolhatjuk fagyosan. Helyezzük egy tálcára fektetett sütőpapírra őket, majd mehetnek is a fagyóba, fagyás után pedig egy zacskóba helyezve helytakarékosan tudjuk tovább tárolni őket a mélyhűtőben, amíg szükségünk nem lesz rájuk. Intenzitásukból sajnos veszíteni fognak friss testvérükhöz képest, viszont így szépen ki tudjuk játszani szezonalitásukat. 

Nagyon fontos, ha a mélyhűtőbe szánt finomságaink már nem teljesen frissek, akkor sajnos már nem alkalmasak az ott való tárolásra. 

Fotó: 123rf.com

Milyen gyümölcsök és zöldségek fagyaszthatóak?

Szinte bármilyen, de egyesek jobban megállják a helyüket, mint mások. Íme, a legjobban fagyasztható lista: bab, kukorica, karfiol, brokkoli, borsó, tökspárga, zöldbabsárgarépa, spenót, mángold, kelkáposzta, zeller, hagyma, kelbimbópaprika, avokádó, gyógynövények, bogyós gyümölcsök.

Fotó: pexels.com

Van értelme blansírozni?

A blansírozás nem kötelező, viszont segít a zöldségeknek megtartani ízüket és állagukat a fagyasztás után is. Ehhez egyszerűen tisztítsuk meg és vágjuk fel zöldségeinket, majd két-három percre merítsük sós, forrásban lévő vízbe. Fontos, hogy azonos méretűek legyenek és egyszerre csak egyfajta zöldséget hőkezeljünk, mivel a különböző zöldségek különböző sebességgel blansírozódnak. A főzési folyamat leállításához egyszerűen merítsük őket jeges vízbe és fagyasztásuk előtt hagyjuk lehűlni. 

Jó, ha tudod!

A magas víztartalmú zöldségek, mint például az uborka, retek, paradicsom vagy saláta felolvasztás után kissé pépesek lesznek, a burgonya pedig megbarnul ezért ennek fagyasztását nem ajánljuk. 

Érdemes lehet azonos méretű műanyag ételhordókat beszerezni, mivel ezeket egymásra helyezve kényelmesen tudjuk tárolni zöldségeinket. Szintén jó megoldás a légmentesen zárható zacskó, aminek használatával szintén maxolni tudjuk hűtőnk kapacitását. 

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE