fbpx

A festői szépségű helyen található Rókusfalvy Birtok és Fogadó a térség egyik leglátogatottabb úticélja. Nem is csoda, hiszen egyaránt adnak otthon rendezvényeknek, családi, vagy páros kikapcsolódásnak, valamint a környék messze legjobb éttermének. Azt mondtam már, hogy saját borászatuk is van?

A Rókusfaly Fogadó a névadó, Rókusfalvy Pálnak köszönhetően nyílt, immáron két évtizeddel ezelőtt. Az alapkoncepció azóta is változatlan, tradicionális magyar fogásokat készítenek modern csavarral. Ez nemcsak az ételekre, de a tálalásra ugyanúgy vonatkozik, a chef ajánlatot pedig kéthetente cserélik, így garantált a változatosság. Minden egyes nap a tökéletességre törekszenek, ami meg is hozta gyümölcsét, ugyanis ebben az évben bekerültek a Dining Guide top 100-as listájába. Az étterem egyik legfőbb célja, hogy vendégeik itt valóban teljesen kikapcsolódhassanak egy finom étel és természetesen jó bor mellett. A szerviz kifogástalan, az ételek pedig minden igényt kielégítenek.

Fotó: rokusfalvybirtok.hu

Letisztult, modern tányérok

A konyha élén Fülöp Zoltán áll, aki bár nem tervezte, hogy szakács lesz, az élet mégis a vágódeszka mellé sodorta. A vendéglátóiskola elvégzése után egyből Bíró Lajostól tanulhatott a Bock Bisztróban, később dolgozott a Pierrot-ban, a Haris Parkban, az Európa Bisztróban, valamint egy évet stázsolt a londoni, 2 Michelin-csillagos Dinner by Heston Bluementhal étteremben. Zoli úgy gondolja, hogy a tányéron bőven elég 3-4 alapanyag, amennyiben azok a lehető legmagasabb minőséget képviselik, ennek szellemében a letisztult ételek híve. Nagyon szeret friss zöldfűszerekkel dolgozni, ezek közül is a kakukkfű a nagy kedvenc, húsok-belsőségek tekintetében a marha, és a kacsamáj, és ha lehetne, mindenre tenne egy kis szarvasgombát.

Alapanyagok a közelből, hús a Matusztól

A fenntarthatóság jegyében, amit tudnak a helyi termelőktől szerzik, a kecskesajtjuk például szó szerint világbajnok és mindössze néhány utcányira tőlük készül. A zöldségek, gyümölcsök egy része is a környékről érkezik hozzájuk, a húsokat pedig főleg a Matusz-Vad szállítja. A kéthetente változó étlap nagyfokú szabadságot nyújt számukra, hiszen így mindig szezonálisan tudnak vásárolni és az infláció sem köti őket oly mértékben, mint azokat az éttermeket, akiknek bizonyos ételük egész évben megtalálható az étlapon. Kiemelten fontos számukra, hogy tőlük tényleg mindenki elégedetten távozzon, így aki vega, vegán, vagy valamilyen ételintoleranciától szenved ugyanolyan – ha nem még finomabb fogások közül válogathat, mint a mindenevők.

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

Klasszikus tökfőzelék

Nem tudom melyik menzán nézett ki így a tökfőzelék, de ezek szerint rossz iskolába jártam. Bevallom, én a kifőzdés tökfőzeléket sem vetem meg, de ez azért egy teljesen új szint. A recept egyébként Zoli könyhafőnök helyettesének, Szarka Bélának a szellemi tulajdona, amihez ezúton is gratulálunk, mert zseniálisan finom volt! A gyalult tököt vajon párolják meg és a lisztes verzióval ellentétben önmagával sűrítik, amitől nem csak sokkal ízletesebb, de egészségesebb is lesz a végeredmény. Nagyon tetszett, hogy a tök gyakorlatilag kis gombócokba volt feltekerve, amitől máris sokkal elegánsabban hatott, mint a legtöbb főzelék általában. A kapor nem volt túl tolakodó és meglepetésemre nagyon jól állt neki a mustármag is. A főzelék egyébként teljesen vegán, a képen látható halat pluszban lehetett kérni.

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

Kacsacomb nudlival

A kacsacomb sem volt kevésbé finom, mint a tökfőzelék, sőt. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy a hús tökéletesen volt elkészítve, kívül finom ropogós, belül pedig szuperszaftos, amit részben a konfitálásnak köszönhet. A köret egy tojásnélküli burgonyanudli, amit a kacsa zsírján pirítottak aranybarnára. Mellé érkezett még egy izgalmas kovászolt káposzta, mint savanyúság, amit a tálalást megelőzően jó időre sóoldatba tesznek egész fekete borsot, burgonya és némi mustármag társaságában, végül pedig friss kaporral és kaporolajjal szolgálják fel. Intenzív ízek, változatos textúrák, nagyon szerettük!

Fotó: Horváth-Szekeres Anna

De Rókusfaly Birtokon nem csak enni lehet ám…

Akit (netalán) jobban érdekelnek a borok, mint az ételek, annak is érdemes útba ejteni Etyeket, ugyanis a birtokon borászat is van. A tulajdonos még az ezredfordulón vett Újhegyen egy présházat, ahol hobbi borászként kezdett borkészítéssel foglalkozni. Az idő múlásával a hobbiból szenvedély lett, így ma már több hektárnyi szőlőültetvényen mintegy 30 000 palack bort készítenek. Szerencsére akkor sem kell aggódni, ha valaki a helyben fogyasztás híve, ugyanis pár évvel ezelőtt szálláshellyel is gazdagodott a szolgáltatásaik sora. Ez azért is klassz, mert a látványfeldolgozó – népszerűbb nevén a borterasz – pazar helyszín esküvők, céges rendezvények, vagy bármilyen családi összejövetel megtartására.

Rókusfalvy Pál víziója a kezdetektől az volt, hogy az Etyekre érkező vendégek egy komplex élménnyel távozzanak. Itt egyesül a bor, a gasztronómia és szállás, ami kitartásának, valamint szorgalmának köszönhetően Etyeket megkerülhetetlen belföldi úticéllá varázsolta. Aki még nem tudja hol pihenjen a következő hosszú hétvégén, az ne is gondolkozzon tovább, csak nézze meg a weboldalukat!

Fotó: rokusfalvybirtok.hu

Étterem: 2091 Etyek, Alcsúti út 4.

Tags: , , , , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE