fbpx

A világ számos pontján találhatók olyan különleges éttermek, amelyek egyszerre kínálnak felejthetetlen ízélményt és lenyűgöző látványt Peru hegyvidékeitől egészen az indonéziai Bali tengerfenekéig. Az alábbiakban bemutatunk 5 olyan éttermet, amelyek mindannyiunkat elkápráztatnak majd. 

A világnak csak néhány olyan étterme van, amit minden tekintetben „látványosnak” lehet nevezni. Ez a jelző ugyanúgy érvényes az ételekre, a szolgáltatásra, a környezetre vagy egyéb varázslatos elemre, ami egy éttermet lehengerlővé tesz. Cikkünkben választottunk egy-egy éttermet 5 lakott kontinensről (bocsi, Antarktisz, de te nem felelsz meg a feltételeknek), amely saját, egyedi módján látványos. 

AUSZTRÁLIA: FERVOR

„Egyik nap a Pinnacles-sivatagban vagyunk, a következő nap egy távoli szigeten, Nyugat-Ausztrália déli partján” – mondja Paul Iskov, a Fervor séfe és tulajdonosa. Az étterem az évszakokkal változik, hogy kihasználja a friss összetevőket és helyi termékeket, amiket egyedi helyszínen kínál. 

A Fervor olyan összetevőkből készít ételeket, amelyek korábban félreértettek vagy alábecsültek voltak, mint például a marron, a quandong, a bush banán és a boab gumó. A helyi közösségekkel és vállalkozásokkal való együttműködéssel az étterem célja, hogy tisztelegjen Ausztrália földjének hagyományai előtt, és ünnepelje az ország legjobbjait. 

ÉSZAK-AMERIKA: VESPERTINE – LOS ANGELES, USA

Jordan Khan séf szerint a Vespertine „álmodozás”, mely az étkezés élményét, az ételeket, művészetet, építészetet, zenét és szobrászatot egyesíti. Az étterem 22 vendégnek ad egyszerre helyet, akik több, mint 18 fogást kapnak. A Vespertine-t „egy kategóriára nem besorolható kognitív disszonancia helyének” írják le, amely olyan ételek dimenzióját vizsgálja, amelyek sem a hagyományra, sem a kultúrára nem épülnek. A vízió fizikailag a két szintes acél- és üvegépületben jelenik meg, amelyet Eric Owen Moss tervezett. 

https://www.instagram.com/p/CdLsJ1olLMZ/

EURÓPA: ALCHEMIST – Koppenhága, Dánia

Rasmus Munk, dán szakács és étteremtulajdonos azt a témát kutatja, „hogyan gazdagíthatja a színház a gasztronómiát”. Erre a kérdésre, azt a választ találta, hogy az éttermi alapformula az elmúlt 100 évben keveset változott. Munk célja, hogy újradefiniálja az étkezést egy mindenre kiterjedő érzékszervi élményen keresztül, amely 4-6 órán át tart és egyedülálló fizikai terekbe vezet. Az Alchemist nyolc oldalas manifesztumában írja le azt, hogy ez az étterem nem egy olyan hely, ahol társasági élet van fókuszban, hanem ahol az emberi korlátokon lehet elmélkedni. 

A vendégek akár 50 „hatást” is megtapasztalhatnak, italpárosítással. Ezeknek a hatásoknak etikai vagy politikai következményei lehetnek, de az íz, a magas minőségű összetevők és a szakértő előkészítés továbbra is alapvető marad. 

DÉL-AMERIKA: MIL – CUSCO, PERU /span>

A Condé Nast szerint ez „a végső cél étterem”. Virgilio Martínez Mil-je Peru Secret Valley-ben található, 3500 méterre a tengerszint felett, Moray romjainak szélén, az étterem panorámája pedig, teljesen elkápráztatja és elvarázsolja a látogatókat „Egész nap meditálhatsz vagy burgonyát szüretelhetsz, attól függően, mennyire vagy kíváncsi” -magyarázza Martínez. Menüje nyolc fogásból áll, infúziókkal párosítva, zöldségekre, gumós növényekre és gabonafélékre összpontosítva. A vizet az andoki hóolvadékból gyűjtik be, a Maras rózsaszín sót pedig a helyi ősi teraszokról szerzik be. A Mil nemcsak egy étterem, hanem a perui kultúra is, a termékek és identitás laboratóriuma. Emellett érdekesség, hogy a csapat szorosan együttműködik a környező őslakos közösségekkel és azon dolgoznak, hogy együtt új növényeket találjanak és tovább fejlesszék.  

ÁZSIA: KORAL RESTAURANT – KABUPATEN BADUNG, BALI

A Koral az első olyan étterem, ami bemutatta Balin a vízalatti étkezés koncepcióját, és amit a TripAdvisor a világ legikonikusabb éttermének nevezte 2021-ben. Az étterem az Apurva Kempinski Hotelben található, ihletet merítve Bali trópusi jellegéből és a Majapahit birodalom örökségéből. A Koral azt állítja, hogy minden érzékszervet egyszerre stimulál, mivel a „teljes bistronomikus élményt” hipnotikus hangsáv és a környező akváriumban élő több mint 80 tengeri faj tevékenysége kíséri. A séf, Andrea Astone olyan ételeket és koktélokat mutat be, amelyek az őshonos ízekből merítettek és helyi alapanyagokból készülnek. Három kóstoló menü tengeri, húsos, vegetáriánus és vegán ételeket kínál. 

Az élményalapú étkezés egyre inkább teret nyer a világban, és azon éttermek, amelyek újragondolják a hagyományos ételeket és az étkezés élményét, hatalmas népszerűségre tesznek szert. A cikkünkben bemutatott éttermek egytől-egyig példaképek ebben a kategóriában, és biztosak vagyunk abban, hogy bármelyiküket választod, egy felejthetetlen élményben lesz részed. 

Forrás

Tags: , , , ,
Hivatalos szakmáját tekintve PR-marketing területen szerzett diplomát a BGE Külkereskedelmi karán, ám az élet minduntalan az írás felé terelte, így 7 éve ezen a területen kamatoztatja tudását. Egészen kis korától a gasztronómia szerelmese, imád főzni és rendületlenül járja a hazai éttermeket új ízek, új trendek után kutatva. Korábban két éven át a Street Kitchen csapatát erősítette szerkesztő-újságíróként, majd ő lett a Nagy Vega Könyv egyik felelős szerkesztője. A Matusz-Vadhoz már főszerkesztőként csatlakozott 2022 májusában. A Chef Inspirációval kapcsolatos feladatokon túl, a cég marketing osztályán a kreatív írói munkáiért is ő felel. Hat éve vegetáriánus, emellett fanatikus sajt- és borrajongó.

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE