fbpx

Egy hét múlva rendezik meg az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a magyar gasztronómiai élet legjelesebb díjátadó eseménye.  A Dining Guide 2005 óta minden évben megrendezi az Év Étterme Gálát, és ott kerül bemutatásra az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványa. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési metódusok szempontrendszerei is folyamatosan változtak.

Újdonságok éve 

Újdonság 2022-ben, hogy az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz a saját értékelési rendszerének megfelelően nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében ad majd eligazítást. Az idén összeállította a véleménye szerinti legjobb hazai bárok TOP10-es listáját. A másik újítás 2022-ben a DINING GUIDE BEST OF THE BEST osztály. A több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára kerül bevezetésre.

Hogyan tesztel a Dining Guide?

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója: „Az elmúlt évekre vonatkozólag már teljes biztonsággal elmondható, hogy felkészültségünk, látásmódunk és magatartásunk is egyenértékű az európai étteremkalauzok színvonalával. A Dining Guide tesztelői nemzetközi tanácsadók tapasztalatait is felhasználva professzionális, precíz metódusok és vizsgálati kritériumok alapján állítják fel a magyar éttermekre vonatkozó listájukat, ajánlásaikat.” 

Az idei kiadvány készítésekor kb. 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 hely került meglátogatásra. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 04. között zajlott. Az éttermek látogatásait megelőzően a vendéglátóegységekre vonatkozó, az adott helyek megismerését segítő adatok begyűjtését végzi.  A séf biográfiájától kezdve, az egységről, a fellelhető fogyasztói véleményekről, tapasztalatokról és minden releváns információra vonatkozhatnak. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) végzik.

A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend. A TOP25-ben lévő éttermeket 4-6 alkalommal is tesztelték, és volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártak.

Külföldi séfek segítik a munkát

A Dining Guide az elmúlt években külföldről érkező 2-3 Michelin-csillagos séfek segítségével állította fel a TOP10 ranglistáját. Ők határozhatták meg azt is, hogy az adott évben mely étterem nyeri el az Év Étterme Díjat. A külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában érkeztek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt hat évben és az idén is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirectorának segítségével végezték el, aki vezető tanácsadói jelenlétével segíti a munkát. 

Egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni. A hazai értő a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja. A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója: „Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai TOP éttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. Azt látjuk, hogy a legkönnyebben, leggyorsabban a magas minőséget, színvonalat közvetítő éttermek, valamint a szerethető vendéglátóhelyek és bárok szerezték vissza a pozícióikat.”

Új kategória az eseményen

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozása.  A DINING GUIDE BEST OF THE BEST minősítés, a legjobbak legjobbjai besorolás. Ezzel ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el.

Az új kategória, a DINING GUIDE BEST OF THE BEST besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az ÉV ÉTTERME díját elnyerő Stand Restaurantra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az ÉV CUKRÁSZDÁJA díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik.

BEST OF THE BEST

A DINING GUIDE BEST OF THE BEST helyezését az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad. Természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a Dining Guide pontozási rendszerében 90 pont feletti számot mutasson. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Az új kategória létrehozása egyben azt is eredményezi, hogy mindenképpen új egység kapja az AUDI-DINING GUIDE ÉV ÉTTERME DÍJAT.

Fotó: Arteregó PR

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE