fbpx

A burger nem csak étel, hanem már inkább jelenség. Mára a kor kultúrájának részévé avanzsált. Ha kimondjuk, hogy hamburger, nincs olyan ember, akinek nem jelenik meg szemei előtt a két buci, benne húspogácsa, sajt, saláta, esetleg bacon. Az is biztos, hogy ezt olvasva valaki már látja a saját kezében, ahogy ínycsiklandozóan kecsegteti magát, sőt, már érzi az illatok, ízek játékát is. A hamburgernek mára rengetegféle megjelenési formáját ismerjük, hozzá lehet jutni a gyorséttermi láncokban, éttermekben, street food pontokon, olyan étellé vált, melyet a világ gasztronómiájában előszeretettel készítenek.

Fotó: Pixabay

A tökéletes húspogácsa

A tökéletes húspogácsa tulajdonképpen többféle is lehet. Ha valaki nagyon szeretné, nekiállhat otthon is maszatolni vele, hiszen rengetegféle házi receptet lehet megtalálni. Az viszont biztos, hogy ha valakinek nagyobb mennyiségre van szüksége, jobban jár, ha szakavatott helyről beszerzi. Alapjában véve a tökéletes húspogácsának egyszerű titka van, pontosan úgy, mint minden ételnek. Elengedhetetlen hozzá a jó minőségű alapanyag. Jó hús, megfelelő sajt, finom bacon, és természetesen saláta. Az biztos, hogy most, mikor jön a tavasz és a kerti partik ideje, jobb, ha előre gondolkodunk. Egyszerűen egy kerti mulatság, családi esemény elképzelhetetlen egy jó burger nélkül.

Fotó: MATUSZVAD

Vajon honnan is eredeztethető a burger

Az általános közhiedelem alapján még mindig sokan azt hiszik, hogy ez egy tipikus Amerikából származó étel a szaftos húspogácsával együtt. Ez korántsem így van. A hamburgerinnováció olyan régen folyik már, hogy alig emlékszünk, honnan is indult. A története, a kontinensen át zajló fejlődése elég messzire nyúlik vissza.

Ha valahonnan el kell indulni – az a hús. Ez az, amit már az emberiség hajnala óta fogyasztunk különböző formában a rengeteg állatfajnak köszönhetően. Maga a húspogácsa a Római Birodalomból indult, és a légiókkal együtt terjedt el Európa-szerte. Hogy miért vált kedveltté, az az egyszerűségében, a gyors elkészítésében rejlik. A nyersen felvagdalt húst fűszerekkel összedolgozták és megformázták, innentől pedig csak hőkezelésnek kellett alávetni, azaz sütni. Ezt az egyszerűséget használták ki alapvetően a vándorló népek is. Vadászat után könnyedén el tudták készíteni, majd ahogyan a mi őseink is csinálták, nyereg alá téve még hosszú ideig fel tudták használni. A tatárok is sokat tettek hozzá, hiszen leigázva a fél világot, létrehozták óriási birodalmukat, ami a mai napig a legnagyobb a történelem során. Terjesztették kultúrájukat, szokásaikat, így a gasztronómiájukat is. Valószínűleg mindenki ismeri a tatárbifszteket. De még mennyire!

Fotó: Pixabay

Hogyan került a hús két pékáru közé

Egy szóval a húsból indult ki a dolog, mi másból, és kétségtelenül egy tápláló alapanyag volt mindig is,  amihez még könnyen hozzá is jutottak az emberek. Innentől kezdve viszont ugrani kell egyet, hiszen maga a hús, illetve a húspogácsa ettől még nem került két kenyér közé. Viszont ekkor jött Sandwich grófság lordja, John Montagu. A kifejezés ismerős lehet, hiszen nemes egyszerűséggel ő két kenyér közé tette a húst, mely fogyasztási forma megint csak egyszerűsége miatt elég hamar elterjedt. Aztán a XIX. században Németországban és Ausztriában a kenyér helyett zsömlébe kezdték beletenni a húst, így kezdte felvenni a burger a ma ismert formáját.

Fotó: Pixabay

Miként alakult ki a Hamburger név

Ugyancsak erre az időszakra tehető, mikor az európaiak elkezdték benépesíteni Amerikát. Több kikötőváros, köztük Hamburg is központja lett a vándorlásnak. Ennek következménye pedig az lett, hogy például New York-ban erről a városról is elnevezett ételeket kezdtek árulni, például a Hamburg steaket.

Fotó: Pixabay

Amerikában akkoriban óriási területeken kezdtek el gazdálkodni, jószágot nevelni, és a szabadon legelésző állatokból rengeteg hús állt a rendelkezésükre. Így hát ugyancsak kenyér közé tették, és fogyasztották. Ennek a megoldásnak a hátulütője csak az volt – amit ma is tapasztalunk -, akár a burgereknél is, hogy a kenyér vagy zsömle közé tett alkotóelemek rendszeresen kipotyogtak és kárba vesztek. Arról nincsenek feljegyzések, ki és mikor fejlesztette tovább, de a leírások szerint egy vásár alkalmával történt meg az áttörés. Egy kifőzde tulajdonosa saját haszna érdekében, hogy a vevői gyorsabban jussanak ételhez, és akár menet közben is tudjanak fogyasztani, pogácsákat kezdett el gyúrni, és úgy tette a húst a zsemle közé. Talán ez volt a street food megjelenésének első formája, és magának a hamburgernek az őse. Nyilván gyorsan átvették tőle mások is, egyrészt a praktikusság, másrészt az olcsó kivitelezhetőség miatt. Innentől valójában sok változás nem történt, viszont a harmincas években megalakult a McDonald’s , és a burger elindult világhódító útjára. A húspogácsát tehát nem Amerikának, hanem a rómaiaknak köszönhetjük, ami azóta gasztronómiai sikertörténet.

Fotó: Pixabay

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE