fbpx

A világ legmérvadóbb szakácsversenyének európai döntője egyre jobban közeledik. Bocuse d’Or 2022. 03. 23.-24. Budapest! Óriási izgalommal tudtuk meg annak idején, hogy újra nálunk mérettetnek meg a világ legjobb szakácsai!

Az nem is kérdéses, mekkora megtiszteltetés ez számunkra és az se, hogy mennyire fontos a hazai gasztronómia fejlődése szempontjából. Minden szakmabeli és szakmai szervezet, az egész világon árgus szemekkel követi ezt az eseményt, hiszen a Bocuse d’Or több mint egy verseny! A gasztronómia ünnepe, a kulinária univerzális innovációja és a szakma dicsérete.

Az országok 

Emlékeztetőül, hogy kik is fognak megmérettetni az eseménye: Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna.

Rajtuk a világ szeme, a csapat

2022. márciusában egy fantasztikus csapat versenyzik majd a hazánkban megrendezendő európai válogatón, hogy továbbjusson a lyoni világdöntőbe.
Aki hazánkért főz, Dalnoki Bence, a Bocuse d’Or Magyarország győztese, aki a Stand Étterem sous chefje. Segítője a commis Nyikos Patrik, aki a debreceni IKON-ból érkezett.
A coach pozíciót hazánk legsikeresebb Bocuse d’Or versenyzője Széll Tamás tölti be, aki 2016-ban európai győztesként vonult be a magyar gasztronómia történelemkönyveibe. President szerepében a 2016-ban szintén a győztes csapatban szereplő Szulló Szabinát láthatjuk majd.
A csapat kétségtelenül komoly szakmaisággal rendelkezik. Dalnoki Bence, a Stand konyhájának egyik legfontosabb tagja, Szulló Szabina és Csahók Ibolya mellett, viszont pont ez az összeszokott szakmaiság az, ami a siker egyik kulcsa lehet. Az biztos, hogy a két versenyző, Bence és Patrik kiemelkedő teljesítménnyel nyerte a magyar döntőt, de kemény felkészülési időszak is vár rájuk a megmérettetésig.

A 2022. európai döntő alapanyagai- Hústál

Őzgerinc, Kacsamáj, túró, tejföl. A Bocuse d’Or európai válogatóján újra hazánk léphet  a világ gasztronómiájának középpontjába és ezen kívül az alapanyagok között is lesznek nálunk kedvelt tételek. A márciusi verseny hústál témájának kötelező elemei lesznek az őzgerinc és comb, a kacsamáj, valamint a három köret közül az egyik túrót és tejfölt is kell, hogy tartalmazzon. Így a következő hónapokban Európa legjobb séfjei mutathatják meg azt, mit is tudnak kihozni ezekből az igazán magyaros alapanyagokból.

Az őzet senkinek nem kell bemutatni és azt sem, hogy hazánk tradíciókkal rendelkezik a vadhúsok, illetve a vadételek területén. Magyarország alapvetően is az egyik legfelkapottabb vadlelőhely és közkedvelt vadászterület Európában. Maga az őz igazán tökéletes alapanyag és a belőle elkészíthető ételek különleges ízvilággal ajándékozzák meg a gasztronómia szerelmeseit.

A tejföl egy általánosan használt alapanyag, amit előszeretettel használnak világszerte. Ahogy Szulló Szabina fogalmazott: „A francia créme fraiche tulajdonképpen állagban és ízben is majdnem ugyanaz. A tejföl savassága nagyon jól ellensúlyozza az étel zsírosságát, gyakori, hogy mártásokat savasítunk vele. A magyar konyhában nagyon népszerűek a főzelékek, ezeket is tejföllel habarjuk vagy sűrítjük. A tejfölnek mindenképp van helye a csúcsgasztronómiában, az oroszok például imádják blinivel és kaviárral fogyasztani, míg mi a Stand étteremben a lángosunkhoz kínáljuk.”

A túró igazi magyaros alapanyag, amit a hazai konyhákon előszeretettel használnak, megtalálható a háztartásokban és rengeteg receptünk van ráépítve. Az a formája, amit mi ismerünk, szinte sehol a világon nem ismert- fogalmazott Szulló Szabina. Emellett „A túró nemesen egyszerű, mégis ezerarcú. Nekünk, magyaroknak teljesen a mindennapjaink része, egy külföldi séfnek azonban szinte egzotikum is lehet, ami igazi kihívás. De ha kihívás, akkor is rengeteg lehetőséget rejt. Minden műfajban bevethető, imádom és nagyon kíváncsi vagyok, a többi európai csapat mit hoz ki belőle.”

Keményen folyik a felkészülés

A Bocuse d’Or megmérettetés rendkívüli koncentrációt igényel a csapat összes tagjától. Az természetes is, hogy a már kihirdetett alapanyagokkal folyamatosan dolgoznak, gyakorolnak. A felkészülésre álló időt maximálisan ki kell használniuk, hogy a legjobb eredményt tudják produkálni a versenyen. Nagy jelentősége van annak, hogy mennyire gyakorolják be az adott ételeket és mennyi időt töltenek a kreatív gondolkodással. A csapat komoly munkában van, a magyar gasztronómia pedig nagy várakozással követi őket és várja a nagy verseny eljövetelét.#

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Miért mennek a vendéglátóhelyek, vagy miért nem…

Egy hely, ahol a szakácsok szó szerint egy kirakatban főznek

Milyen az igazi fánk, és miért esszük éppen farsangkor?

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE