fbpx

Kiderült, melyik az a 3 fő csapásirány, ami jövőre mozgatja majd a gasztronómia világát. Meglepő kutatási eredmények és biztató előjelek itt a cikkben.

A világ felgyorsult, a gasztronómia pedig szintén robog előre, a kérdés azonban az, hogy éppen milyen irányba. A vendéglátósoknak, kis- és nagykereskedőknek, gyártóknak tartaniuk kell az iramot, trendeket, ízléseket, különben lemaradnak és kiesnek a versenyből. A séfek figyelnek, tanulnak, és akár a világot is bejárják, hogy újabb ötleteket, inspirációt gyűjtsenek saját éttermeikhez. Nagy segítség nekik, hogy vannak kutatások, amelyek előrevetítik az irányt, mi az, ami felé éppen halad vagy fordul a gasztronómia, illetve annak közönsége. Megérkeztek az idei kutatási eredmények, hogy melyek azok az élelmiszerek és élelmiszertrendek, amit nem csak figyelni érdemes, de bekapcsolódni és felkészülni is belőle, hogy a vállalkozás sikeres maradjon.

www.pixabay.com

Meglepő, de ez a kutatási eredmény

Wolfgang Reiter és Hanni Rützler ételtrendkutatók szerint 2023-ban három fő csapásirány várható. Mindhárom irányzat a fenntartható élelmiszer-fogyasztásra épül és az egyre inkább népszerű növényi étrendre.

A 3 fő csapásirány

Az első a „new glocal”, azaz globálisan és lokálisan egyszerre. Megmutatja a globális élelmiszerkereskedelem jelenlegi elmozdulását a mezőgazdasági struktúrák felé, illetve arra ösztönöz, hogy az ellátási lánc a kereskedelemben átláthatóbb és rövidebb legyen. Fontos viszont, hogy egy –egy térséget illetően mindig a hazai piacokra koncentráljon.

A második a „veganizing recipes”, azaz az ételek veganizálása. Az ismert, húsos ételeket is húsmentesen készítsék, valamint jó minőségű húspótló készítményeket hozzanak létre, amivel mindez egyszerűbb. Az alapvetően zöldséges ételek mellett már tápláló, fehérjedús és finom húshelyettesítőket lehet kapni sok helyen, de még mindig nem elég. Ezekből egyszerűen, gyorsan elkészíthető a vegán kolbász, a vegán töltött káposzta és társai. Sokan lázadnak ez ellen, viszont egyre többen inkább tisztább étkezésnek tartják a növényi alapú étrendet. Nem utolsó sorban a környezetüket kímélik ezzel.

A harmadik irány a „regeneratív food”, egy kevésbé ismert fogalom, aminek a regeneráció az alapja és a fenntartható életmód. Olyan élelmiszerekre van szükség, amelyek előállítása a fenntartható mezőgazdaságból származik. E mellett a biológiai sokféleségre és a talajregenerációra koncentrál.

Elkészült a nagy élelmiszertrend – térkép

www.ktchnrebel.com/

A felsorolt 3 csapásvonal mellett azonban sokkal több szál fut a gasztronómiában. Közelebbről nézve az ábrát, szinte minden összefüggésben van mindennel világszinten. Életmódok, divatok az étkezésben, helyi alapanyagok és mindezek keveredése határok nélkül. Mégis idén először csoportosították őket külön halmazokba, így jobban láthatóak az összefüggések is, amiből inspirálódni és felkészülni is könnyebb a séfeknek.

Tényleg eltűnik a hús?   

Hanni Rützler az „okos húsfogyasztásra” ösztönzi a társadalmat. Együnk húst, ha szeretnénk, de megbízható helyről. A hét ne minden napján és kisebb mennyiségben az eddigieknél, mert így nem csak a környezetünknek , de a szervezetünknek is segítünk. Azt mondja, könnyebben emészthető és jobban fel is szívódnak belőle a tápanyagok, ha megválasztjuk a húsfogyasztás forrását és idejét. Ezzel szemben egyre nagyobb terepet kap a húshelyettesítés is. Rützler a tanulmányában nagy hangsúlyt fektetett a témának, és arra ösztönzi a cégeket, hogy érdemes akár a steakeket is előállítani húsmentesen.

A gondolat és az irány sokunk számára kissé idegen, de a kutatók és a statisztikák azt mondják, ez a jövő. Környezetvédelem, fenntarthatóság és egészség – a három jelszó a jövőnkhöz.#

Kezdőkép: Vegán burger; www.pixabay.com

Tags: ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE