fbpx

„Úgy áll ott, mint aki karót nyelt” mondhatnánk ezt is, de ez most tényleg így van.

Az év végéhez közeledve már mindenki a szilveszteri fogásokon gondolkozik. Ilyenkor szokás egészben sült malacot készíteni. Ettől nagyon sokan félnek, hogy nem fog sikerülni, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség. Talán a legfontosabb része, hogy megfelelően és elég hosszú ideig bepácoljuk a malacunkat. A bevállalósabbak készíthetik akár parázs fölött is.

Hozzávalók 15 főre:

Páclé:

  • 7 %-os sóoldat (amennyi ellepi)
  • 2 nagy fej vöröshagyma négybe vágva
  • 2 fej fokhagyma keresztbe félbevágva
  • 1 ek koriander mag
  • 1 ek egész fekete bors
  • 1 ek egész kömény
  • 1 tk római kömény
  • 4-5 ág majoranna
  • 4-5 ág kakukkfű

A sült malac elkészítése:

  • A pácléhez felsorolt hozzávalókat egy nagy fazékban felforraljuk, majd szűrőn átszűrve a malacra öntjük, majd 24 órán keresztül hűtőben pácoljuk
  • Ezután kiemeljük, jól lecsepegtetjük, majd papírtörlővel teljesen szárazra töröljük
  • Felhúzzuk a nyársra és szobahőmérsékleten pár óra hosszát hagyjuk száradni. Eközben elkészítjük a faszén parazsat. Mivel vastag húsról van szó, ezért nem szabad hirtelen nagy hőnek kitenni a malacot
  • Helyezzük a parázs fölé kb. 30 cm-re, majd folyamatos forgatás mellett kb. három órát sütjük. Ezután növelhetünk a faszén mennyiségén, hogy a bőre ropogós legyen. A végén a combrésznél ellenőrizhetjük, hogy kellően megpuhult-e
  • Miután elkészült, pihentetjük egy kicsit, megszabadítjuk a nyárstól és tálalhatjuk is
Címkék: ,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE