fbpx

„Úgy áll ott, mint aki karót nyelt” mondhatnánk ezt is, de ez most tényleg így van.

Az év végéhez közeledve már mindenki a szilveszteri fogásokon gondolkozik. Ilyenkor szokás egészben sült malacot készíteni. Ettől nagyon sokan félnek, hogy nem fog sikerülni, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség. Talán a legfontosabb része, hogy megfelelően és elég hosszú ideig bepácoljuk a malacunkat. A bevállalósabbak készíthetik akár parázs fölött is.

Hozzávalók 15 főre:

Páclé:

  • 7 %-os sóoldat (amennyi ellepi)
  • 2 nagy fej vöröshagyma négybe vágva
  • 2 fej fokhagyma keresztbe félbevágva
  • 1 ek koriander mag
  • 1 ek egész fekete bors
  • 1 ek egész kömény
  • 1 tk római kömény
  • 4-5 ág majoranna
  • 4-5 ág kakukkfű

A sült malac elkészítése:

  • A pácléhez felsorolt hozzávalókat egy nagy fazékban felforraljuk, majd szűrőn átszűrve a malacra öntjük, majd 24 órán keresztül hűtőben pácoljuk
  • Ezután kiemeljük, jól lecsepegtetjük, majd papírtörlővel teljesen szárazra töröljük
  • Felhúzzuk a nyársra és szobahőmérsékleten pár óra hosszát hagyjuk száradni. Eközben elkészítjük a faszén parazsat. Mivel vastag húsról van szó, ezért nem szabad hirtelen nagy hőnek kitenni a malacot
  • Helyezzük a parázs fölé kb. 30 cm-re, majd folyamatos forgatás mellett kb. három órát sütjük. Ezután növelhetünk a faszén mennyiségén, hogy a bőre ropogós legyen. A végén a combrésznél ellenőrizhetjük, hogy kellően megpuhult-e
  • Miután elkészült, pihentetjük egy kicsit, megszabadítjuk a nyárstól és tálalhatjuk is
Tags: , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE