fbpx

Rengetek vendéglátó küzd a szakács és a konyhai kisegítők keresésével. Új ötletekre és megoldásokra volt szükség, hogy ne kelljen bezárniuk. Cikkünkben egy újabb segítséget ajánlunk.

Régi probléma a szakmában, hogy kevés a jó és a kevésbé jó szakember is. A szakácsok vagy külföldre szegődnek, vagy teljesen más állást keresnek maguknak, ahol még hétvégéjük is van és kevesebbet kell túlórázniuk. A problémát a járványidőszak csupán megsokszorozta, így még nagyobb hiány keletkezett. A vendég viszont, ha éhes, akkor bizony nem kérdezi, hányan vannak a konyhában, csak tökéletes legyen az étele és gyorsan szolgálják fel. A szakma és a beszállítók tehát más megoldásokhoz folyamodnak, hogy el tudják végezni a feladataikat.

www.pixabay.com

Összefogás, problémamegoldás

Korábban is igyekeztünk minél több segítséget és ötletet nyújtani, mint beszállító a szakácskollégáknak, hogyan tudják lerövidíteni a feladatok sorát. Sok kicsi, sokra megy alapon érdemes ezeket figyelembe venni a munkáltatóknak, mert órákat és alapanyag-veszteséget spórolhatnak vele. Ilyen például a szuvidálás, amit előre el lehet készíteni, ráadásul tökéletesre. Nem kell új technológiákat tanítani a kisegítőknek vagy még egy szakácsot alkalmazni minden egyes napszakban. Csupán  a szuvidált alapanyagokat elővenni, rápirítani és tálalni. A szakácsok elő tudnak készülni, a vendégek pedig időben minőségi ételt kapnak akkor is, ha a séf szabadnapos. A húsok darabolásánál nem mindig tudunk „jön ki’”egy szelet, de nem is elég egy brassóihoz. Fontos a tudatosság és vesztességek minimalizása a konyhán, hiszen mindent még az étterem sem tud felhasználni.

www.pixabay.com

Szeletelés – elvesztegetett idő!

A húsok felszeletelése, porciózása legalább ennyire macerás és időigényes feladat. Ráadásként valóban gyakorlott hentes vagy szakács szükséges hozzá, mert minden vendég azt az egy szeletet nézi meg, amit a tányérjára kap. Éppen ezért tökéletesnek kell lennie a húsok formájának, állagának és előkészítésének. A húsok tárolása sem utolsó szempont, hiszen a nyári időszakban érdemes mindig egy megbízható beszállítótól frissen rendelni, így csökkentjük a hibalehetőségeket. Az előkészítés az egyik leghosszabb folyamat a konyhán, amihez konyhalányok, kisegítők és eszközök is kellenek. Az előre felszeletelt húsokkal viszont nem csupán a munkaerőt, berendezést váltjuk ki, hanem a higiéniai követeléseknek is maradéktalanul megfelelünk egy megbízható beszállítóval.

www.pixabay.com

Hússzeletek  – sztárreceptek

A kor legmenőbb ételeinek egyike ma a steak, abból is a zsírral átszőtt, szaftos, tökéletesre sült hátszín, vagy egy óriási rib-eye steak. A titok mindig a hús frissességén, az állat tartásán, a szakszerű szeletelésén és a sütésen áll. Amennyiben utóbbival tisztában vagyunk, a többi részben már van segítségünk. A steakek mellett viszont a magyar klasszikusok sem maradnak el, ilyen a tökéletes pecsenye tarjából tört krumplival, friss káposztasalátával enyhén mustárosan. A hölgyek húsválasztása pedig gyakran esik a sovány sertéshúsra, a karajra. Vékonyra vágva, enyhén klopfolva és egy bőséges sajtos-zöldfűszeres töltelékkel, netán cordon bleu-ként. Nagy odafigyelést igényel minden említett étel elkészítése ahhoz, hogy jó legyen, ezért kár volna, ha az alapanyagon múlna a minősége.

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE