fbpx

Ha felkészültél, eláruljuk a titkot, amit mindenki ismer, de mégsem! Olyan ízekről beszélünk, amik képesek arra, hogy felemeljenek a padlóról, és egy teljesen új dimenzióba kerülj. Ez pontosan az az élmény, amit senkinek nem szabad kihagyni, hacsak nem vegetáriánus vagy vegán.

Fotó: Pixabay

Utazz velünk és az ízekkel

Vannak ízlések és élmények, amik egyáltalán nem ízetlenek, sőt! A világ számos olyan csodálatos ételt termelt már ki, melyek forgószélként söpörtek végig a világon, meghódítva azt. Ez is pontosan ilyen, de hogy mi és milyen? Hát a hús! Viszont nem csak egy egyszerű ételről, hanem annak mesterien megkomponált tökéletességéről van itt szó. Ha annyit mondunk, huzat, már közel járunk hozzá. Ha hozzátesszük a sertéshús szót, már kapisgálhatjuk. Viszont abban az esetben, mikor a kettőt egymás mellé tesszük, huzat és sertéshús, megkapunk egy megkapó, megannyi fantasztikus pillanatot adó szót. Amennyiben ezt le is fordítjuk, lám a pulled pork.

Fotó: Pixabay

Miért pont pulled pork

A pulled pork egy amerikai grillétel. Pontosabban az Egyesült Államok déli részének étele, ami csak úgy egyszerűen kialakult. Valójában annak köszönhető, hogy az emberek éhesek, illetve annak, hogy bőséggel rendelkeztek idővel, de ez még kiderül. A pulled pork alapjai egyszerűek. Simán csak aprított, grillezett sertéslapockán alapul. Bár ez még elég messze áll a mostani tökéletes formájától. Jellemzően tüzet raktak és mivel volt idő, nagyon lassan füstölték a húst. Ha még egyszerűbben akarunk fogalmazni, csak úgy otthagyták a füstben (majd lesz vele valami jelszóval). Ezt aközben tették, hogy el voltak foglalva a jószágokkal, a mindennapi teendőkkel, és alapvetően a semmittevéssel a mező végtelen pusztaságában. Miután úgy ítélték, hogy már szinte egész nap ott perzselődött a napon az alágyújtott fa füstjében, egyszerűen csak levették. Mivel roppant puha lett, írd és mondd, szétcincálták apró cafatokra. S lám így kezdődött.

Manapság már jobban csináljuk

Az úgymond beltéri változatok ideje is megkezdődött. Persze ehhez már szükség volt olyan sütő alkalmatosságra, mely adni tudja a nap melegét és a fa füstjét. Ezért beltéri változatokhoz lassú tűzhelyeket kezdtek használni. A lényeg ugyanaz maradt, hosszú ideig készíteni, majd kézzel felaprítani, és mártással összekeverni. A húzott sertéshúst, amely szinte mindig vágott lapocka, általában lassan sütjük úgy, hogy először szárazon dörzsöljük, majd fán füstöljük. Ez nem grillezési mód! Ez már teljesen más nagyságrend és teljesen más szakértelem.

Fotó: Pixabay

Pulled pork valóságban

A húzott hús (tükörfordításban) az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ-tétellé avanzsált az elmúlt tíz évben hazánkban is. Persze mára már egyáltalán nem kritérium a sertés, többféle húsfajtából készítik. A száraz pácban megérlelt tökéletes húst hosszú időre, 10-18 órára elszeparálják a környezetétől, beteszik a BBQ-sütőbe. A sütők és sütési technológiák persze mára már számos metódust követnek. Elnevezéseik is változatosak, grill, smoker, pit, cooker… De a lényeg, hogy minden füstön sül!

Fotó: Pixabay

Ha menő akarsz lenni, kihagyhatatlan az ajánlatból

Mára már többnyire mindenki tudja, mit jelent a pulled pork. Leginkább a street food vonal kiemelkedő étele, de akár az éttermek kínálatában is tökéletes választás lehet. Elkerülhetetlen a siker egy ilyen szendviccsel vagy körettel színesített egytálétellel. Vendégként mindenki rábök erre az ajánlatra, mert tudják azt, ezzel nem hibázhatnak.

Miért szeretsz bele, ha húsimádó vagy

Csak azért, mert nem éreztél még ilyen ízt, ha nem próbálod. Egyszerűen csak fantasztikusan jó! Ehetjük magában, szósszal, vagy szendvicsként. Ha maga John Montagu Sandwich grófja ezt kóstolhatta volna, már előbb tett volna szert világhírre a pulled pork. Tálalhatjuk kenyérre szendvicsként, vagy önmagában is fogyaszthatjuk. Tartóbordával kombinálva a texasi barbecue Szentháromság részének számít a mai napig.

Fotó: Pixabay

Miért is nehéz elkészíteni, pedig egyszerű

Alapvetően eltérőek a vélemények a készítésével kapcsolatosan a BBQ világában. Az viszont biztos, ahhoz, hogy a hús megfelelően „húzódjon”, el kell érnie a 90,5 és 96 °C közötti belső hőmérsékletet, a füstölő hőmérséklete körülbelül 135 °C körül legyen. A főzési idő sok, gyakran több mint 12 óra. Nem érdemes felgyorsítani a folyamatot – bár már rendelkezésre állnak technológiák -, mert egyszerűen nem lesz olyan jó. Ha jól van elkészítve, már attól is képes a hús elválni a csontról, ha ránézünk.

A világ minden pontján szeretik a pulled porkot, de hazájában, Amerikában igazi nemzeti ételnek tartják. Fogyasztják hamburgerben, magában, körettel, tortillában, és még számtalan módon, hozzá pedig rengetegféle szószt alkalmaznak.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE