fbpx

A fűszerek világának – és a világ fűszereinek – kétségtelenül hatása van az életünkre. Már a múltban is ismerték élettani hatásaikat. A füves emberek pedig méltán megbecsült szerepet töltöttek be a társadalomban. A fűszereknek viszont nem csak egészségügyi hatásai ismertek, hanem olyan természetes ízfokozók, amik nem hiányozhatnak egyetlen konyháról sem.

Fotó: Pixabay

A fűszerek királya

A citromfű (Melissa officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Leginkább a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon ritkán található meg, viszont a fűszerkertek kedvelt növénye. Házilag nagyon sokan termesztik és ültetik, hiszen a citromfű – vagy más néven mézfű (népiesen nádarafű), – roppant fontos a népi gyógyászatban. Latin neve Melissa, görög eredetű női név, jelentése: mézelő méh. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért is kedvelik a méhek. Megjelenésében a csalánra hasonlít, de egyáltalán nem csíp. Mivel viszonylag igénytelen növényfajta, ezért ültetés nélkül is rábukkanhatunk bárhol, sőt, ha az erdőt, mezőt járjuk és rátalálunk, kifejezetten kellemes illata van.

Mivel a gyógynövények rendkívül népszerűek manapság, és az egészséges életmód már divattá vált, újra felfedeztük a citromfű varázslatos tulajdonságait. Erősíti az immunrendszert, nyugtatja az idegeket, teákat készítenek belőle, szárítják, porítják.

Fotó: Matusz-Vad

A citromfű és a világ

Első írásos említése 1775-re datálható, amikor Csapó József debreceni főorvos elsősorban gyógyászati célokat szolgáló füveskönyvében, az Új füves és virágos magyar kertben czitrom-fü alakban szerepel. A citromfű szóban a fű utótag inkább magyarázó szerepűnek tekinthető. A névadás alapját Barra István Növénytan című művében említik először: „nyers füve citrom szagú, mely szag száraz állapotban erősebb”. Ez valóban így van, hiszen ha a citromfű levelét letépjük, majd összemorzsoljuk, egyértelműen a friss citrom illata köszön vissza. Az illatán kívül viszont az íze is hasonló a citromhoz, ezért akár frissen, akár szárított formában előnyös a konyhai használatra.

Fotó: Pixabay

A citromfű használata nem az elmúlt évtizedek találmánya. Már a Perzsa Birodalom idején is ismerték előnyös hatásait. Akkoriban az orvoslásban nyújtott nagy segítséget az emberek számára. Leginkább gyulladások, és sebek gyógyítására alkalmazták, főleg pakolás formájában. Az ókori orvoslás egyik legfontosabb tartozékaként, antibakteriális tulajdonságai miatt, „vírusok” ellen alkalmazták, sőt, nyugtatóként vízzel felforralva fogyasztották.

Még manapság is ismert és használt gyógynövény a stressz feloldásában, illetve nyugtató teaként is alkalmazzák. A citromfű olyan alapanyag, amelyet mindig célszerű otthon tartani a házi patikában, és rengeteg természetes gyógykészítmény alapanyagaként is szolgál. Ha általános jó közérzetet szeretnénk elérni érdemes kipróbálni.

Fotó: Pixabay

A citromfüvet nem csak nyugtató hatása miatt fogyasztjuk

A citromfű kiválóan alkalmazható a főzés során. Kifejezetten javasolt, hogy minden konyhának alapvető tartozéka legyen. Mint ízfokozó fűszer, szuper hatása van, és friss, füves, élénk ízt tud kölcsönözni az ételnek. Pikáns kiegészítője lehet a húsoknak, köreteknek. Tálalás során a friss citromfű megkoronázhatja azt az ételt, amihez igazán alkalmas.

Fotó: Pixabay

Mivel a citrom illatára emlékeztető friss aromákkal rendelkezik – akár frissen, akár alapfűszerként – alkalmas levelét salátákhoz adni, főleg a nyári szezonban. Ezenkívül egyedi mártásokat, főzelékek lehet készíteni, sőt, húsok töltelékeiben is megállja a helyét. A gyümölcslevesek, gyümölcssaláták elengedhetetlen tartozéka és szintén jól áll a gombás, halas ételek mellé.

Az ételek mellett a desszertek különleges részeként limonádéhoz, koktélokhoz, de akár még gyümölcssörökhöz is tökéletes. #

Tags: , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE