fbpx

Hihetetlen szoros versenyben a dánok vitték el a pálmát, a magyar csapat ezüstérmes lett, így ott lehet jövőre a Bocuse d’Or lyoni világdöntőn. A bronzérem a norvégok nyakába került.

Brit tányér
Svéd tál
Thilda Martensson

A legnagyszerűbb „Téma a tányéron” díjat a britek kapták, míg a best of „Téma a tálon” díjat a norvégok vehették át. Szintén a norvégok vitték el a verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat, amit Thilda Martensson érdemelt ki a versenyen mutatott teljesítményéért.

A győzelem pillanatai

A Bocuse d’Or erurópai döntő győztese, Brian Mark Hansen, a dán csapat chefje az arany szoborral a kezében. A meghatottságtól csak annyit tudott mondani: „Ki gondolta volna ezt még egy hónappal ezelőtt?!”

A győztes dán csapat tál témája

A dán csapat a verseny első napján főzött a tavasz és a szabadság jegyében. Az természet, pontosabban az évszakok ihlették a szarvashúsos ételüket, amelyben a tél átmenetét a tavaszba jelenítették meg látványban és ízvilágban.

A második helyezett magyar csapat

Hatalmas éljenzés fogadta a Dalos Bence chef és Nyikos Patrik segéd alkotta páros nagyszerű helyezését! Ők egyébként összesen 1960 pontot értek el a versenyen, ami egyben azt is jelentette, hogy mindössze 14 ponttal maradtak le a aranyérmes csapattól.

A magyar csapat „Téma a tányéron” alkotása

A „Téma a tányéron” alkotásukban burgonyát és zöldségeket használtak különleges, látványos formában. Kaviár és szarvasgomba is került az ételcsodába, amellyel a tavasz egyedi hangulatát kívánták életre kelteni. Az üde zöld színek az ébredés frissességét, a virágdíszítés a tavasz termékenységét jelenítette meg egy könnyed étel formájában.

magyar csapat táltémája

A magyarok „Téma a tálon” alkotása az Őz Budapest nevet kapta. Az alapanyagát, a szarvascombot és -gerincet  az erdő hangulatába öltöztették. Kacsamájjal, gombával, Tokaji borra gazdagították. Köretnek pedig szinte belerobbant élénk, bordó színével a cékla. Izgalmassá tette az alkotást a zöld alma és a hagymadzsem. Ráadásként zöld spárga, tejföl és túrós derelye is került a tálra.

Norvég csapat „Téma a tálon” alkotása

A harmadik helyen végzett norvég csapat chefje, Filip August Bendi Adán arra törekedett, hogy megőrizze az eredeti ízeit az alapanyagoknak. Fő ihletőjének ő is a természetet nevezte. A versenyételeikben a tavasz optimizmusát a tányérra varázsoló csapat mottója: az üde tavasz, a technika és az egyszerűség volt. És lám, ez bejött látványban és ízekben is a zsűrinek!

A második versenynapon az alábbi csapatok készítették el remekműveiket:

Spanyol tál

A spanyol csapat chefje, Ruben Amro Rodrigez a burgonyatémát roppanósnak és krémesnek is feldolgozta, míg a szarvasételük letisztult, kerekded formákkal került a tálra. Mindezt az élhető táj és az alacsony hegyek, a Sierre de Madrid és a szülőföldje ihlette.

A finn tál

A finn Johan Kurkela, aki szenvedélyes résztvevője a főzőversenyeknek, a magyar Anuka burgonyát finn módra készítette el: kaprosan, barnított vajjal, olvasztott sajttal, friss tavaszi salátával, spárgával és almával. Míg a „Téma a tálon” étel fő alapanyagát, a szarvashúst pörköltesen készítette el. Borókával fűszerezte, piros bogyós gyümölcsökkel és céklával gazdagította.  A magyar túrót és tejfölt pedig a lappföldi mandulás krumplihoz  társította.

A hollandok tányérja

A holland Kees Visser chef, aki az ötödik próbálkozás után nyerte el a lehetőséget a európai Bocuse d’Or-on való megmérettetésre, holland hagyományos ételek ihlette versenyételt készített.

Brit tányér

A brit Ian Musgrave tányérján a burgonya mellett a medvehagyma is főszerepet kapott. A virágok díszítette ételt cheddar sajttal gazdagította, ezzel a tavasz érkezését megjelenítve. A szarvashúshoz töltött káposzta, szárított paszternák és szalonna is csatlakozott. A tál megjelenése pedig a régi angliai bankettek világát idézte.

A lettek remekműve

A Lettországból érkező Dinars Zvidrins  tányértémája a Bocuse d’Or európai döntőn: a burgonyához sajtszószt, áfonyalekvárt, sóskahabot és céklát is használt. Míg a szarvashúst kacsa- és libamájjal, portói borral, borókabogyóval és édesköménnyel bolondította meg.

Török szépségek

A török Emre Inanir mogyorós burgonyakrémes ételt készített. Tojássárgáját is használt hozzá, valamint mustárt, kakukkfüvet, karamellizált zöld almát és gombát. A szarvashúst pedig lassan párolta aszalt gyümölcsökkel, amelyet kucsma gombával és kacsamájjal gazdagított.

A svéd Jimmi Erikssont szintén a tavasz ihlette az ételek megalkotásakor. Virágokat és csírákat is használt a burgonyás ételéhez, amelyeket tavaszi zöldségekkel koronázott.

Arra törekedett, hogy a könnyű, de erőteljes ízek egyensúlyba kerüljenek a burgonyával.

Svédek „Téma a tányéron” alkotása

A szarvashúst zsályával, füstölt libamájjal, karamellizált hagymával és tejfölös zöldborsóraguval gazdagította.#

Svéd tál

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE