fbpx

A három döntős több, mint négy órán keresztül dolgozott a színpadon a közönség előtt a számos ízteszt során. Végül kiderült, ki nyerte el a megtisztelő első helyezést. 

Sok szakmának vannak versenyei, főleg azoknak, amik számottevő érdeklődésre tettek szert. Léteznek kiművelt emberfők, akik saját területük szakértőjévé válnak. Mesterei mindannak, amit képviselnek. A vendéglátáson belül a séfek után az egyik legszerteágazóbb feladata a sommeliereknek van. Óriási kitüntetés, ha egy ilyen szakmában valaki eléri a csúcsot. 

Sommelier

A sommelier, magyar kifejezéssel kb. borszakértő, de ennél jóval több. Ahogy a séf a vendéglátó egységben fellelhető összes ételért, úgy a sommelier az összes italért felel. Nem csak a szeszes italoknak szakértője, a legjobb étel-ital párosításokat hozza létre és az egység teljes italszortimentjének kiválasztása is az ő feladata. A sommelier nem csak vendégtéri szakember, aki foglalkozik a vendégekkel és varázslatosan el tudja mondani azt, amit az érzékszerveinkkel tapasztalunk. Ő az, aki híd a kulturált italfogyasztás tökéletes megvalósulásához.  

Egy különleges, külső szemlélő által megfoghatatlan szakma, mely roppant mély tudást igényel. Szükség van hozzá széles termékismeretre, mély lexikális tudásra és csakis hosszú évek alatt megszerezhető ízmemóriára. Ezen kívül a sommelier ismeri a felszolgálás minden lépését, a vendég igényeket, a trendeket.  

A világ legjobb sommelier -jei versengtek a dicsőségért

Több, mint 4000 borszakértő és borrajongó gyűlt össze a francia fővárosban, hogy megnézze, ahogy a világ legjobb sommelierjei megmutatják tudásuk legjavát. Az Association de la Sommellerie Internationale (ASI) a világ legjobb sommelier -je versenye háromévente kerül megrendezésre, és mindig más ország ad neki otthont. Ezúttal Párizsban került rá sor 2023. február 7. és 12. között, melyen 65 országból, 68 jelölt, vett rész. 

 Az előselejtezők legjobbjai, mint „ASI 2021 legjobb európai és afrikai sommelier -je, a 2022 -es amerikai kontinens ASI legjobb sommelier -je, valamint 2022 -es ASI Ázsia és Óceánia legjobb sommelier -je mérte össze tudását. A jelentkezők 4 napon keresztül magas szintű teszteken, kóstolókon, kiszolgálási feladatokon mutathatták be szakmaiságukat.  

William Wouters, az ASI Legjobb Sommelier of the World versenyének elnöke: „Több mint 30 évbe telt, mire ez a verseny visszatért Párizsba, de megérte várni. A jelentkezőket érkezésük első napjától kezdve Franciaország vendégszeretetével és csodálatos gasztronómiájával fogadták. Ami magát a versenyt illeti, tiszteletben tartotta jelöltjeink elkötelezettségét azzal, hogy egyszerre volt kihívásokkal teli, de igazságos.” 

A verseny feladata és meneteA helyi kedvenc Pascaline Lepeltier, az Anjou-i mester sommelier kiesett az elődöntőben, így már csak három szakértő küzdhetett meg a címért. Raimonds Tomsons Lettország képviseletében, a dán Nina Jensennel és a kínai Reeze Choi-val mérkőzött meg. A verseny szabályrendszerének keretein belül mindannyian rengeteg egymástól teljesen eltérő kvalitásokat igénylő feladatot kaptak. Minden egyes megmérettetésnek az volt a célja, hogy tudásuk, kóstolási készségeik, szolgálatkészségük és nyomás alatti higgadtságuk maximumát tudják kihozni magukból. Azonosítaniuk kellett vakon kóstolt borokat, különféle tételeket ételekkel kellett párosítaniuk, és a borlapokon észre kellett venniük a kardinális hibákat. 

Minden egyes teszt előre nem látható eseményekkel lett tarkítva, mint például a nem megfelelő hőmérsékletű palack vagy a vendégek rögtönzött asztalhoz érkezése. A három döntősnek ezután négy perce volt négy fehérbor azonosítására, egy percük pedig arra, hogy kétféle ásványt összekapcsoljon két éppen kóstolt borral. 

Egy másik teszt során Anne-Sophie séf arra kérte a jelölteket, hogy az imént kóstolt négy bort a valence-i éttermének étlapján szereplő négy étellel párosítsanak. A döntősöknek egy borlapot is kellett elemezni, az ár-, évjárat- és eredethibák azonosításához. Három bor évjáratának azonosítására pedig az arénában a közönség előtt került sor. Végül a három döntősnek öt bort kellett azonosítania egy képsorozatból. 

Az ASI Best Sommelier of the World eredménye

Choi szerezte meg a bronzérmet, ami egyenes összecsapást eredményezett két olyan észak-európai országból származó sommelier között, amelyek nem éppen a bortermelésről híresek. A verseny így még izgalmasabb és érdekesebb volt, mint eddig bármikor. Jensen ugyan lenyűgözte a bírókat sokoldalúságával, ezen a szinten pedig már csak apró különbségek voltak a versenyzők tudása között. A megmérettetés végén Tomsons vitte el a fődíjat.  

Photo: ©ASI & HRVPROD

William Wouters: „Nincs kétségem afelől, hogy Raimonds Tomsons az ASI fantasztikus képviselője és inspiráló arca lesz a globális sommelier közösségünk számára.” 

Raimonds Tomsons a verseny végén nyilatkozta: „Egy bortermelő örökséggel nem rendelkező országban nőttem fel, ami végül mégis előnyhöz juttatott néhány versenytársammal szemben. Nincs történelmünk, és az elménk is szabadabb. Latin-Amerikában vagy olyan klasszikus bortermelő országokban, mint Spanyolország és Portugália, nehezebben nyílnak meg a világ egyéb borai felé. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nagyon büszkék a sajátjukra. Ezzel nincsen baj, de pont ez volt az én előnyöm.”  Raimonds Tomsons lett a világ legjobb sommelier -je 2023-ban. A lett bajnok sikerrel vette az akadályokat, így csatlakozhat az Association de la Sommellerie Internationale Hall of Fame-hez, azaz a korábbi sommelier-bajnokok előkelő társaságához.

Forrás

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE