fbpx

Néha az őrült ötletek valóban veszélyesek, de előfordul, hogy nagy kasszasikert hoznak. A hőlégballonos étterem megélte a poklot és a mennyet egyaránt.

Angélique Schmeinck mesterszakács 25 éves éttermi tapasztalata, köztük a Michelin – csillagos, de Kromme Dissel vezetése mellet úgy döntött, megvalósítja következő álmát is. Egy hőlégballonos kis konyhát képzelt el, amit alapos tervezés és korszerű berendezés követett, végül meg is nyitott. Azóta sok-sok vendég járt és evett már nála fent a felhők között.

www.atlasobscura.com

Nem csak ész, de bátorság is kellett hozzá

Schmeinck 2003-ban meglátott egy hőlégballont, és arra jött rá, hogy „a hőlégballon valójában egy hatalmas forró sütő, ha azt jól használjuk!” A lehetőség, hogy a semmiből saját éttermet építsen, teljes mértékben rabul ejtette. Azonnal segítségül hívott egy hőlégballonos szakértő céget és megmutatta nekik tervrajzát, hogy is képzeli el a ballonban vagy ballonon való sütést. Két héttel később már egy halakkal és csirkével teli, óriás sütőzacskót szereltek fel a léggömb koronájára. A léggömb alján lévő láng 90 Celsius-fokra képes felmelegedni, ami bizonyos alapanyagoknál köztudottan elegendő egy lassú sütéshez A terv az volt, hogy mialatt repülnek, ez a láng alulról melegít, főzi és süti is meg a légballon tetején zacskóban lévő halakat, csirkéket. Elkövetkezett a próba napja és amikor a léggömb másfél órát volt fent a levegőben, majd leszállt, Schmeinck levette a halat és a csirkét és pont az az eredmény fogadta, amire számított. „Könnyek szöktek a szemembe, amikor láttam, hogy tökéletesen megsültek az alapanyagok– mondta.

Bekövetkezett, amitől mindenki félt

A hőlégballonos éttermet azonban nem Schmeinck próbálta ki először. Salomon August Andrée svéd felfedező, 1896 nyarán arra készült, hogy hőlégballonon keresztül elérje az Északi-sarkot. Felszerelése között szerepelt a léggömb kosara alá süllyesztett, egyedi készítésű tűzhely is, hogy közben főzni tudjanak. Ezt a főzési alkalmatosságot egy zsinórral gyújtottak meg, ami azért volt fontos, hogy elkerüljék annak a veszélyét, hogy túl közel legyen a tűz a ballon gázához. A módszer azonban így is életveszélyes volt, hiszen ennek következtében Andrée és csapata lezuhantak és az Északi-sarkon vesztették életüket.

A hőlégballonos étteremnek 100 évet kellett várnia ahhoz, hogy kitalálják a helyes működési elvét és újra bizalmat szerezzenek neki.

https://www.atlasobscura.com/

Hogy működik ma a hőlégballon-étteremben?

Schmeinck úgy állítja össze a menüt, hogy azokat a rendelkezésre álló hőmérsékleten el tudja készíteni. Folyamatosan együtt dolgozik a „pilótával”, vagyis mikor kicsit magasabb hőre van szüksége, magasabbra emelkedik a hőlégballon. Különböző, előre megbeszélt ponton veszi fel az étkező csapatokat. A vendégeknek még beszállás előtt szolgálja fel a többségében hideg előételt, úgy mint a dinnyét, kecskesajtot és szárított kapribogyót, majd pezsgőt. A vendégek ezután beszállnak a kosárba, majd mikor felemelkedtek a magasba, Schmeinck elkezd főzni.Az első „in-the-sky fogás” jellemzően tengeri koktél. A természetes, könnyed és friss alapanyagok elkészíthetők nyersen, alacsonyan főzve vagy lassan főzve is. Ezen a nyáron Schmeinck langusztát (norvég homárszerű csemege), friss kagylót és homárt szolgált fel golgotagyümölccsel. Enyhén erjesztett sárgarépával és üvegfűvel, ami egy sósmocsári növény, amit Schmeinck csupán „tengeri zöldségeknek” nevezi.

A hőlégballonos étterem az első hónapokban már 50 repülésen túl volt, a foglalások száma pedig megszámlálhatatlan. Nem csupán az ételek kiválóak, de felbecsülhetetlen a panoráma és az élmény. Többen kérdezték a séfet, miért élvezi ennyire?

„Néha, amikor alacsonyan szállnak a felhők, át tudunk menni rajtuk, miközben én főzök” – mondja Schmeinck. „Kicsit ködös, aztán pedig a felhők felett vagyunk, és egyszer csak látjuk, ahogy süt a nap. Ezek a pillanatok felejthetetlenek számomra, még ennyi év után is elvarázsol minden egyes felszállásnál.

Forrás: https://www.atlasobscura.com/

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE