fbpx

Kalandos története van a világ legjobb csokoládétortájának, a Sachernek. De mi a valódi titka és története – a cikkben a recept, és akár egy süteményszelet is jut az olvasónak!

Csokoládés tésztaalap, édes, enyhén savanykás baracklekvár és még egy réteg étcsokoládé a sütemény tetején. Sűrű, krémes, tömény és feltapad a szájpadlásunkra. Általában szép emblémával jelölt maga a sütemény minden szelete, és igen nagy becsben van a cukrászda vitrinjében.

Sacher szelet. Fotó: www.pixabay.com

A Sacher-torta végzetes hibája

Maga a feltalálója is éppen azt szerette volna elkerülni, hogy az az egy dolog ne fordulhasson elő ebben a süteményben, hogy fojtó száraz legyen bármelyik falat belőle. A tésztájának zamatosnak, szinte már szaftosnak kell lennie, a baracklekvárnak sűrűnek és enyhén savanykásnak, a tetején a csokoládéöntetnek pedig magas kakaótartalmú, enyhén kesernyés, de krémes résznek. Amennyiben jól készült el a sütemény, úgy egy hétig is szaftos marad, ha nem zamatosabb napról-napra a lekvártól, amit még magába szív. Otthon ritkán állunk neki elkészíteni, mert inkább eszünk belőle 1-1 szeletet szívesen, mint egy héten keresztül az egész tortát, így sokan keresik a tökéletes sütemény rendelési lehetőségét.

Miért káromkodtak?

Az úgy történt, hogy 1832-ben Franz Sacher, a fiatal cukrász, csupán 16 éves volt, amikor megalkotta Metternich kérésére a csokoládés süteményt Bécsben. A herceg cukrásza lebetegedett, így a fiatal Sacher lehetőséget kapott, hogy bizonyítson. Azt az instrukciót kapta csupán: egyszerű, nagyszerű legyen, amivel nem maradunk szégyenben. Így készült el a kakaós tésztaalap között baracklekvár csokiöntettel. Ezt nevezte el magáról, azaz Sacher-tortának a cukrász. Később fia, Eduard Sacher kicsit továbbfejlesztette és árusítani kezdte saját cukrászdájában. Ebből egészen nagy vita lett, mert az édesapa, Francz korán meghalt, felesége pedig igen hirtelen haragú volt. Sokan úgy emlékeznek rá, hogy állandóan szivarozott, káromkodott és ordított mindenkivel, többek között fiával is. Majdhogynem így csődbe is vitték vehemenciájuk és kevésbé erős üzleti érzékük a cukrászdát, de sikerült visszaperelniük, legalábbis használniuk továbbra is az eredeti Sacher-torta receptet és nevet is. A pereskedés ma már a múlté, a receptúra és az árusítása bárki számára elérhető.

Sacher-torta tejszínhabbal. Fotó: www.pixabay.com

Az eredeti recept

Hozzávalók:

7 tojássárgája, 150 gramm lágy vaj, 125 gramm porcukor, 200 gramm étcsokoládé, 1 csomag (8 gramm) vaníliás cukor, 7 tojásfehérje, egy csipet só, 150 gramm liszt, 150-200 gramm sárgabaracklekvár a töltelékhez. További kevés liszt és vaj a forma kikenéséhez, ízlés szerint akár rumot is lehet beletenni. Kevés víz a tészta alapanyagainak összekeveréséhez, és végül tejszínhab a díszítéshez és a fogyasztáshoz.

(Forrás: www.austria.info)

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE