fbpx

Egy régi mondás szerint, azok vagyunk, amit megeszünk. Ennek az igazságalapja nem is áll túl távol a valóságtól, hiszen a szervezetünkbe bevitt tápanyagok befolyásolják mindennapjainkat. Nem csak biológiai, de mentális hatással is bír az, hogy mennyire tudatosan étkezünk.

Az egészséges étrend mindennapi elsajátítása és fokozatos használatának eredménye a minőségibb élet. Energikusabbak, vidámabbak, sokkal egészségesebbek lehetünk és kifejezetten fontos a mai világban, hogy immunrendszerünk is ellenállóbbá válik a környezeti hatásoktól.

Fotó: Pixabay

A mindennapok problémája

A mindennapok rohanásában hajlamosak vagyunk mellékes tevékenységként felfogni a táplálkozást. Az esetek nagy százalékában jóval kevesebb figyelmet szentelünk az étkezésre, az étkezés időpontjainak betartására. Jóformán csak muszájból veszünk magunkhoz ételt, vagy csakis akkor, ha már tényleg szükségét érezzük. Ha viszont betartjuk az alapvető szabályokat, amiket még nagyszüleink diktáltak belénk gyerekkorunkban, óriási segítséget nyújthatunk a szervezetünknek. Reggeli, ebéd, vacsora. Ezek az alapok, melyek mentén gondolkodni kéne, viszont a legtöbb esetben ezek vagy összemosódnak, vagy teljesen más időpontokban valósulnak meg, mint ahogy a biológiai szükségleteink megkívánnák azt. Amennyiben visszatérnénk a táplálkozás alapjaihoz, nem csak „jobban éreznénk magunkat a bőrünkben”, hanem rengeteget tennénk az egészségünk érdekében is.

Fotó: Pixabay

A gyors étkezés problémája

Negatív tényező a táplálkozásban a gyors és kapkodó étkezés. Legtöbb esetben a hétköznapok rohanásában nem adunk elég időt a táplálkozásra. Jóformán csak szükségből fogyasztunk néhány falatot és azt is gyorsan „betömve” a testünkbe. Ez már magában is egy trauma, hiszen nincs sem felkészítve a test az étkezére, sem pedig nem adunk időt az emésztésre. Egyszerűen csak ételt töltünk a gyomorba. Nem véletlen a gasztronómiában, hogy egy étteremben szépen felépített menüsorok vannak. Előétel, főétel és desszert. A szervezetnek nem csak a táplálék mennyiségének befogadására kell időt adni, hanem annak mértékletes felépítése is fontos. A hétköznapokban sajnos az étkezés nem egy átgondolt folyamat, hanem a testünk jelzésére adott hirtelen reakció, amit általában túlzásba is viszünk. Amennyiben az éhségérzetet nem nyomjuk el különféle eszközökkel – kávéval, nassolással – , az megérkezik. Nem megoldás a hirtelen bevitt relatív nagyobb mennyiségű értéktelen tápanyag. Ugyan elnyomja az éhségérzetet, de korántsem felel meg szervezetünk igényének, sőt, még terheli is azt.

Fotó: Pixabay

Az ételek és alapanyagok minősége

Az étkezés tudatos megválasztásának alapja nem csak a megfelelő időben történő táplálkozás, hanem az is, hogy mikor, milyen ételeket viszünk be a szervezetbe. Rendkívül fontos, hogy minél kevesebb félkész, illetve gyors élelmiszer kerüljön a szervezetünkbe. Az étrend összeállítása függ a szezontól, hiszen minden évszaknak megvannak a sajátosságai. Ezt figyelembe véve érdemes előtérbe helyezni a szezonális alapanyagok használatát az étkezésben és a főzés során. Mindenképpen ügyelni kell az étrend összeállításánál arra, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az ételekbe, hiszen nem mindig a mennyiség, inkább a tápérték a fontos. Biztosan tapasztalata már mindenki, mikor teleeszi magát és rá pár órára újra éhes lesz. Ez az, amit el kell kerülni, mivel a feleslegesen bevitt táplálék terheli a szervezetet és nem termeli, csak elveszi az energiát. Ügyelni kell arra, hogy ételeink megfelelő mennyiségben tartalmazzanak zsírokat, ásványi anyagokat, legyen fehérjedús, és lassan felszívódó szénhidrátokkal teli.

Fotó: Pixabay

Energia a táplálkozásban

A szakemberek szerint egy átlag felnőttnél az egy napra jutó energiatartalom minimum 1500-1700 kalória. Ez persze emelkedhet komolyabb fizikai tevékenységeknél, illetve egészségügyi problémák esetében is számottevően változhat. A napi bevitelnek viszont mindenképp tartalmaznia kell rostokat, tehát zöldséget és gyümölcsöt, ami kifejezetten energetizál. Rostban gazdag étkezéssel segíthetjük az emésztőrendszerünket, illetve a zöldségek, gyümölcsök bevitelével megfelelő vitaminellátottságot biztosítunk a szervezetünk számára.  

A kiegyensúlyozott táplálkozás

A kiegyensúlyozott étkezés legfontosabb alapja, hogy mit, mikor, és milyen sűrűn fogyasztunk. Itt is érvényes a „kevesebb néha több”. Tehát inkább napjában többször is étkezzünk, de soha ne terheljük túl a szervezetünket. Vigyük be a nélkülözhetetlen zsírsavakat vitaminokat, ásványi anyagot, beleértve A-, D-, B1-, B6-, B12-vitamint is. Fontos tudatosan a vasat, magnéziumot, kalciumot tartalmazó étrend betartása, amely segíti szervezetünk regenerálódását és immunrendszerünk működését. Az étkezések között el kell osztani a tápanyagbevitelt, főleg azért, mert a nap energikus része inkább a délelőtt, ezért teljesen felesleges este megterhelni a gyomrunkat, mikor a szervezet is nyugovóra tér.   

Fotó: Pixabay

Legyen idő az étkezésre

A rendszeresség mellett a szakértők szerint a másik fontos dolog, hogy próbáljunk minél több időt szánni az étkezésekre. Amennyiben lassan, nem kapkodva fogyasztjuk az ételeket, a szervezetünknek van ideje „érzékelni a jóllakottságot”, ez javítja az emésztést és segít elérni vagy megtartani a normál súlyt. Ha időt hagyunk rá, akkor nem csak könnyíthetünk a szervezetünk igénybevételén, hanem az étkezés élményét is megélhetjük, ami fontos a táplálkozás tudatosságában.

Egészséges reggeli

A nap egyik legfontosabb étkezése. Reggelire próbáljunk meg szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Töltsük fel energiával a szervezetünket, hogy bírjuk az egész napot. Fogyasszunk gyümölcsös zabkását vagy egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset zöldségekkel.

Fotó: Pixabay

Tízórai és uzsonna

Ennek a két étkezésnek a lényege megint csak az energetizálás. Soha nem szabad túlzásba vinni és pont akkor fogyasztunk eleget, ha nem érezzük túlterheltnek a gyomrunkat. Pont annyit fogyasszunk, hogy jó érzéssel töltsön el minket. Ehhez nem is kell sok, csak válasszunk ekkor is megfelelően. A lényeg az, hogy ne éhezzünk nagyon ki a következő nagyobb étkezésig, így előkészítjük az emésztőrendszert.

Ebéd

Ebédre együnk húst, halat vagy sajtot a hozzá passzoló körettel. Fogyasszunk mellé minimum fél tányér zöldséget, amely adagot igény szerint növelhetjük is. Ügyelni kell arra, hogy legalább heti 2-3 alkalommal halat is fogyasszunk, így biztosítva szervezetünk számára az Omega 3 zsírsavakat. Az ebédnek sem szabad óriási mennyiségűnek lenni, viszont fontos, hogy tápértékben mindent tartalmazzon.

Vacsora

Vacsorára érdemes kerülnünk a szénhidrátokat! Készíthetünk például egy gazdagabb salátát. A legfontosabb, hogy soha ne terheljük túl a gyomrunkat lefekvés előtt. #

Forrá: wikipédia, egészségforrás, Airchef

Fotó: Pixabay

Rockzenészből lett séf és a Vokál Rock Bistro story

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE