fbpx

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. A sort folytathatjuk azzal, hogy ha lúd, legyen kövér, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál. De miért foglalkozunk ennyit ezzel a baromfival a tél közeledtével, és miért állítanak össze az éttermek ilyenkor Márton-napi étlapot, miért kínálnak libaételeket?

Sült libacomb párolt lilakáposztával

Már Magyarországon is egyre több helyen látni, hogy Márton-napján, november 11-én sötétedéskor éneklő, szavaló gyerekcsoportokat visznek az utcákra szülők vagy pedagógusok. A kicsik kezében színes lámpások vannak, amelyek a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hozzák el az embereknek. Ilyenkor Szent Mártonra emlékeznek, aki a legenda szerint egy libaólban próbált elbújni, amikor püspökké akarták választani, de az állatok gágogása elárulta, és így nem tudott kitérni a felkínált hivatal elől.

Ezért kell enni libát Márton-napján

Márton-napja a tél kezdete, a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor nagy evés-ivást rendeznek már évszázadok óta. A sor a rómaiakkal kezdődött, akik szerint november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, és ez adott okot a nagy lakomára. A hadisten, Mars madara, a lúd volt terítéken, és hozzá új bort ittak. A középkorban Márton volt a legnépszerűbb szent Európában és így Magyarországon is. Ilyenkor zárták le az éves paraszti munkákat, és a természet számára elkezdődött a téli pihenés időszaka. A tavaszi kisliba novemberre éri el a vágósúlyát, úgyhogy leginkább belőlük készülnek az ünnepi fogások: libaleves, libasült párolt káposztával és zsemlegombóccal, ropogós libacomb, libamell, és az elmaradhatatlan töltött libanyak. A lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Jóslásra is alkalmas a Márton-nap

Állítólag érdemes figyelni arra, hogy milyen idő van ezen a jeles napon: ha jókedvű Márton, akkor kemény tél lesz, ha viszont Márton borús, akkor a tél is borongós lesz. Azt is javallott megnézni, hogy milyen a levágott liba csontja, mert ha rövid és barna, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor sok lesz a hó. Ha pedig bortermelő vidéken zajlik az ünnep, akkor ki kell menni a szőlőbe, mert ha találunk még zöld leveleket, akkor bízhatunk abban, hogy enyhe lesz a következő három hónap, és ha esik az eső, akkor bőséges lesz a következő szüret.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE