fbpx

A croissant egy olyan péksütemény, amit már senkinek nem kell bemutatni. Ismerjük a formáját, az ízét, és kétségtelenül megvan a maga bája, feelingje, mely arra csábítja a vendégeket, hogy a zsemle, vagy kenyér helyett ezt rendeljék.

A több évtizedes pályafutásának, a köré épített franciás érzésnek köszönhetően, az egyik legnépszerűbb péksütemény
Fotó: Envato elements

Miért legyen a konyhán croissant?

Alapvetően egy vajas, pelyhes tészta. Egyszerűségében rejlik az előnye. Ez a péksütemény mégis kiemelkedik a többi közül és tévedhetetlenül megállja a helyét bármelyik étterem palettáján. A croissant eljutott egy olyan népszerűségi szintre, amit elég nehéz felülmúlni. A több évtizedes pályafutásának, a köré épített franciás érzésnek köszönhetően, az egyik legnépszerűbb péksütemény. Az sem elhanyagolható, hogy rengetegféleképpen el lehet készíteni, akár édes, akár sós formában. Felhasználhatósága pedig széles palettán mozog.

A croissant születése egy osztrák tüzértisztnek, August Zang -nak köszönhető, aki 1838 -ban pékséget alapított Franciaországban.

Fotó: Envato elements

Eredet és történelem

A croissant ősének a kipferl-t nevezik. Eredetét körülbelül a XVIII. századra teszik. Ellentétben a franciás sztereotípiáktól, ausztriai gyökerekkel rendelkezik. Természetesen -mint minden – a croissant is rendelkezik legendákkal. A formavilágát nézve már elég régóta készítenek félhold alakú kenyereket, az évszázadok alatt szinte minden nép konyhájában megtalálhatóak voltak. Az viszont biztos, hogy Európában – a török hódoltság idején a félhold különleges értelmet kapott.

Létezik egy legenda, mely szerint Croesus ókori görög uralkodó (Kr.e 585 – Kr.e. 546 ) kedvence volt a félhold alakú tésztás étel, és rengeteget készíttetett belőle. Az ő uralkodása véget ért, de a péksütemény fennmaradt és elterjedt. Az egyik mendemonda szerint a 732-es toursi csata emlékére készült a forma, mikor legyőzték a Omajjád csapatokat. De létezik olyan is, mely szerint 1683-ban, mikor Bécset ostromolták a török seregek, egy pék hívta fel a figyelmet arra, hogy egy alagúton próbálnak majd betörni a városba. Az információért cserébe annyit kért, hogy a félhold alakú kiflit csak ő süthesse. A croissant születése mások szerint egy osztrák tüzértisztnek, August Zang -nak köszönhető, aki 1838 -ban pékséget alapított Franciaországban. Elvitte magával a kipferlt, mint bécsi különlegességet, aminek formája már akkor adott volt. Gyorsan népszerűvé is vált és elnevezték croissant-nak. A különféle történetek között van magyar vonatkozású is. E szerint hazánk a török hódoltságnak megszűnése után, annak megünneplésére, nálunk fejlesztették ki ezt a péksüteményt.

Fotó: Envato elements

A kipferl

A mára jellegzetes leveles tészta technikára már a 17. század végéről maradtak említések, a La Varenne-i Le Cuisinier françois 1680-as kiadásában. Ekkor már megadták a receptet hozzá ami viszont érdekes, hogy a francia élesztős kelesztésű, laminált tésztát használják hozzá. Croissantá válásának időpontja rejtély, az viszont biztos, hogy az elkészítése során a tésztát vajjal rétegezték, majd több ízben hajtogatták, tekerték. Ennek köszönhetően a mindenki által ismert péksütemény könnyű, leveles és tölthető lett. A croissant-t csak a XX. században kezdték el mostani nevén nevezni.

Ebből a péksüteményből mára óriási mennyiségeket értékesítenek, hiszen közkedvelt finomság.

Fotó: Envato elements

Croissant – a nélkülözhetetlen

Egyértelműen francia vonatkozásában említi mindenki, és elterjedése is ennek köszönhető, mivel meghatározója a franciák gasztronómiájának. Az 1970- es évek vége felé alapvető péksütemény lett, sőt még gyorséttermi lánc is épült rá. A La Croissanterie lánc, mely amerikai mintára indította működését, híressé vált általa. Mára a croissant-ok 40 -50 százaléka előre elkészített tésztából készül, melyet lefagyasztanak és ennek köszönhetően állandó jó minőséghez lehet hozzájutni. Ebből a péksüteményből mára óriási mennyiségeket értékesítenek, hiszen közkedvelt finomság.

A legnagyobb előnye nem csak az, hogy sokan szeretik, hanem az, hogy rengeteg étel mellé tökéletes kiegészítő.

Fotó: Envato elements

Croissant – minden formában az éttermekben

Kívül ropogós, belül foszlós, könnyen tölthető. A legnagyobb előnye nem csak az, hogy sokan szeretik, hanem az, hogy rengeteg étel mellé tökéletes kiegészítő. Nélkülözhetetlen a szállodák reggeliző asztaláról, csak úgy, mint egy elegáns villásreggelihez. Könnyedsége miatt sokan fogyasztják kávé mellé, de mint desszert is frappáns megoldás lehet. Természetesen mivel a MATUSZ – VAD a vendéglátás szolgálatában áll már évtizedek óta, megtalálható a croissant a termékeik között. Gyorsan és kényelmesen elkészíthető, nem kell hozzá nagy szakértelem, és mégis makulátlan minőséget lehet tenni az asztalra. A croissant az a péksütemény, amivel mindig mosolyt csalhatunk a vendégek arcára, mert szívesen fogyasztják.  

 

Címkék: ,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE