fbpx

A croissant egy olyan péksütemény, amit már senkinek nem kell bemutatni. Ismerjük a formáját, az ízét, és kétségtelenül megvan a maga bája, feelingje, mely arra csábítja a vendégeket, hogy a zsemle, vagy kenyér helyett ezt rendeljék.

A több évtizedes pályafutásának, a köré épített franciás érzésnek köszönhetően, az egyik legnépszerűbb péksütemény
Fotó: Envato elements

Miért legyen a konyhán croissant?

Alapvetően egy vajas, pelyhes tészta. Egyszerűségében rejlik az előnye. Ez a péksütemény mégis kiemelkedik a többi közül és tévedhetetlenül megállja a helyét bármelyik étterem palettáján. A croissant eljutott egy olyan népszerűségi szintre, amit elég nehéz felülmúlni. A több évtizedes pályafutásának, a köré épített franciás érzésnek köszönhetően, az egyik legnépszerűbb péksütemény. Az sem elhanyagolható, hogy rengetegféleképpen el lehet készíteni, akár édes, akár sós formában. Felhasználhatósága pedig széles palettán mozog.

A croissant születése egy osztrák tüzértisztnek, August Zang -nak köszönhető, aki 1838 -ban pékséget alapított Franciaországban.

Fotó: Envato elements

Eredet és történelem

A croissant ősének a kipferl-t nevezik. Eredetét körülbelül a XVIII. századra teszik. Ellentétben a franciás sztereotípiáktól, ausztriai gyökerekkel rendelkezik. Természetesen -mint minden – a croissant is rendelkezik legendákkal. A formavilágát nézve már elég régóta készítenek félhold alakú kenyereket, az évszázadok alatt szinte minden nép konyhájában megtalálhatóak voltak. Az viszont biztos, hogy Európában – a török hódoltság idején a félhold különleges értelmet kapott.

Létezik egy legenda, mely szerint Croesus ókori görög uralkodó (Kr.e 585 – Kr.e. 546 ) kedvence volt a félhold alakú tésztás étel, és rengeteget készíttetett belőle. Az ő uralkodása véget ért, de a péksütemény fennmaradt és elterjedt. Az egyik mendemonda szerint a 732-es toursi csata emlékére készült a forma, mikor legyőzték a Omajjád csapatokat. De létezik olyan is, mely szerint 1683-ban, mikor Bécset ostromolták a török seregek, egy pék hívta fel a figyelmet arra, hogy egy alagúton próbálnak majd betörni a városba. Az információért cserébe annyit kért, hogy a félhold alakú kiflit csak ő süthesse. A croissant születése mások szerint egy osztrák tüzértisztnek, August Zang -nak köszönhető, aki 1838 -ban pékséget alapított Franciaországban. Elvitte magával a kipferlt, mint bécsi különlegességet, aminek formája már akkor adott volt. Gyorsan népszerűvé is vált és elnevezték croissant-nak. A különféle történetek között van magyar vonatkozású is. E szerint hazánk a török hódoltságnak megszűnése után, annak megünneplésére, nálunk fejlesztették ki ezt a péksüteményt.

Fotó: Envato elements

A kipferl

A mára jellegzetes leveles tészta technikára már a 17. század végéről maradtak említések, a La Varenne-i Le Cuisinier françois 1680-as kiadásában. Ekkor már megadták a receptet hozzá ami viszont érdekes, hogy a francia élesztős kelesztésű, laminált tésztát használják hozzá. Croissantá válásának időpontja rejtély, az viszont biztos, hogy az elkészítése során a tésztát vajjal rétegezték, majd több ízben hajtogatták, tekerték. Ennek köszönhetően a mindenki által ismert péksütemény könnyű, leveles és tölthető lett. A croissant-t csak a XX. században kezdték el mostani nevén nevezni.

Ebből a péksüteményből mára óriási mennyiségeket értékesítenek, hiszen közkedvelt finomság.

Fotó: Envato elements

Croissant – a nélkülözhetetlen

Egyértelműen francia vonatkozásában említi mindenki, és elterjedése is ennek köszönhető, mivel meghatározója a franciák gasztronómiájának. Az 1970- es évek vége felé alapvető péksütemény lett, sőt még gyorséttermi lánc is épült rá. A La Croissanterie lánc, mely amerikai mintára indította működését, híressé vált általa. Mára a croissant-ok 40 -50 százaléka előre elkészített tésztából készül, melyet lefagyasztanak és ennek köszönhetően állandó jó minőséghez lehet hozzájutni. Ebből a péksüteményből mára óriási mennyiségeket értékesítenek, hiszen közkedvelt finomság.

A legnagyobb előnye nem csak az, hogy sokan szeretik, hanem az, hogy rengeteg étel mellé tökéletes kiegészítő.

Fotó: Envato elements

Croissant – minden formában az éttermekben

Kívül ropogós, belül foszlós, könnyen tölthető. A legnagyobb előnye nem csak az, hogy sokan szeretik, hanem az, hogy rengeteg étel mellé tökéletes kiegészítő. Nélkülözhetetlen a szállodák reggeliző asztaláról, csak úgy, mint egy elegáns villásreggelihez. Könnyedsége miatt sokan fogyasztják kávé mellé, de mint desszert is frappáns megoldás lehet. Természetesen mivel a MATUSZ – VAD a vendéglátás szolgálatában áll már évtizedek óta, megtalálható a croissant a termékeik között. Gyorsan és kényelmesen elkészíthető, nem kell hozzá nagy szakértelem, és mégis makulátlan minőséget lehet tenni az asztalra. A croissant az a péksütemény, amivel mindig mosolyt csalhatunk a vendégek arcára, mert szívesen fogyasztják.  

 

Tags: , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE