fbpx

Napok kérdése és berobban az eperszezon. Az eper a magyar és a külföldi vendégek közös nagy kedvence, ráadásként sokan nem is tudják, mekkora vitaminforrás is a szervezetünknek.

A tökéletes nyári desszert: joghurt és eper

Verhetetlen páros a könnyű, ám mégis gazdag savanykás joghurt lágy piskótatésztán, aminek tetején az édes, fűszeres vöröspiros eprek ülnek. Villáról villára számoljuk, hogy hány eperszelet maradt még a tetején és igyekszünk minden morzsát feltapogatni a sütis villánkra. A nagy melegben talán ez az egyetlen sütemény, amit senki nem utasít vissza, mert könnyű, hűtőhideg és nem csupán könnyen készíthető, de készen is elérhető bárki számára.

www.pixabay.com

A sütemények tárolása nyáron

Komoly szabályok és előírások mentén dolgoznak a cukrászok és a vendéglátósok egész évben, de különösen a nagy melegben. Mindez nem véletlen, hiszen a melegben minden baktérium sokkal könnyebben terjed, szaporodik, így az ételeink hamarabb romlanak. Hűtőben nem mindegy, hogy mi mellé tesszük a süteményeket, esetleg fedetlenül „hűtő ízűek” is lehetnek. A tárolás külön figyelmet kíván, amire nem mindenkinek van lehetősége. Éppen ezért az epres joghurtszelet már akkor is elérhető, ha nem vágunk bele az elkészítésébe, csak elővennénk a fagyasztóból egy-egy szeletet.

A rendszeres eper- és joghurtevés meghosszabbítja az életkort?

Minden jel és kutatás arra mutat, hogy joghurtot egész évben, epret pedig a szezonban minél többet érdemes enni, mert kimutatható a jó hatása.
Nézzük a konkrétumokat! Az ajánlott epermennyiség elfogyasztása napi 15-25 dkg friss epret jelent. Amennyiben 1,5-2 hónapig rendszeresen, azaz naponta fogyasztjuk ezt az édes kis piros finomságot, a kutatók szerint helyreállítja szervezetünk gyulladásait és visszérkezdeményeit is. A joghurt még ennél is hatásosabb. Mecsnikov, orosz biológus, Nobel-díjat kapott azért, mert bebizonyította, a joghurtban és a kefirben található baktériumok olyan nagymértékű jótékony hatással vannak a szervezetben, ami bizonyítottan meghosszabbította a hegyekben élő népcsoportok életkorát, akik táplálkozásában nagy részt foglalt a joghurt. Magyarul, a joghurtban található élő baktériumok megakadályozzák a szervezetben lévő rossz baktériumok elszaporodását, azaz gátolják szervezetünk leépülését.

www.pixabay.com

Az élvezetek csúcsa – cukormentesen is!

Pirosan világít először a piaci standokon, a szabadföldön, fóliákban, balkonládákban, lógó cserepekben. Az eper jelenti a nyár kezdetét, a gyereknap közeledtét, és egy kicsit a vidámságot is. A gyümölcsök és a napsütés együtt jár, ami a vitaminjaival, különösen a D-vitaminnal boldogsághormont termel. Éppen ezért ez a kiáltó, élénkpiros gyümölcs az, amit a gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt nem tudnak visszautasítani, desszertként megérkezik a tányérra. Használjuk ki! Említett vitaminadagját tekintve igyekezzünk belecsempészni az epret mindenbe, főként a könnyed süteményeinkbe, akár cukrosan, akár cukormentesen is!#

Címkék: ,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE