fbpx

Napok kérdése és berobban az eperszezon. Az eper a magyar és a külföldi vendégek közös nagy kedvence, ráadásként sokan nem is tudják, mekkora vitaminforrás is a szervezetünknek.

A tökéletes nyári desszert: joghurt és eper

Verhetetlen páros a könnyű, ám mégis gazdag savanykás joghurt lágy piskótatésztán, aminek tetején az édes, fűszeres vöröspiros eprek ülnek. Villáról villára számoljuk, hogy hány eperszelet maradt még a tetején és igyekszünk minden morzsát feltapogatni a sütis villánkra. A nagy melegben talán ez az egyetlen sütemény, amit senki nem utasít vissza, mert könnyű, hűtőhideg és nem csupán könnyen készíthető, de készen is elérhető bárki számára.

www.pixabay.com

A sütemények tárolása nyáron

Komoly szabályok és előírások mentén dolgoznak a cukrászok és a vendéglátósok egész évben, de különösen a nagy melegben. Mindez nem véletlen, hiszen a melegben minden baktérium sokkal könnyebben terjed, szaporodik, így az ételeink hamarabb romlanak. Hűtőben nem mindegy, hogy mi mellé tesszük a süteményeket, esetleg fedetlenül „hűtő ízűek” is lehetnek. A tárolás külön figyelmet kíván, amire nem mindenkinek van lehetősége. Éppen ezért az epres joghurtszelet már akkor is elérhető, ha nem vágunk bele az elkészítésébe, csak elővennénk a fagyasztóból egy-egy szeletet.

A rendszeres eper- és joghurtevés meghosszabbítja az életkort?

Minden jel és kutatás arra mutat, hogy joghurtot egész évben, epret pedig a szezonban minél többet érdemes enni, mert kimutatható a jó hatása.
Nézzük a konkrétumokat! Az ajánlott epermennyiség elfogyasztása napi 15-25 dkg friss epret jelent. Amennyiben 1,5-2 hónapig rendszeresen, azaz naponta fogyasztjuk ezt az édes kis piros finomságot, a kutatók szerint helyreállítja szervezetünk gyulladásait és visszérkezdeményeit is. A joghurt még ennél is hatásosabb. Mecsnikov, orosz biológus, Nobel-díjat kapott azért, mert bebizonyította, a joghurtban és a kefirben található baktériumok olyan nagymértékű jótékony hatással vannak a szervezetben, ami bizonyítottan meghosszabbította a hegyekben élő népcsoportok életkorát, akik táplálkozásában nagy részt foglalt a joghurt. Magyarul, a joghurtban található élő baktériumok megakadályozzák a szervezetben lévő rossz baktériumok elszaporodását, azaz gátolják szervezetünk leépülését.

www.pixabay.com

Az élvezetek csúcsa – cukormentesen is!

Pirosan világít először a piaci standokon, a szabadföldön, fóliákban, balkonládákban, lógó cserepekben. Az eper jelenti a nyár kezdetét, a gyereknap közeledtét, és egy kicsit a vidámságot is. A gyümölcsök és a napsütés együtt jár, ami a vitaminjaival, különösen a D-vitaminnal boldogsághormont termel. Éppen ezért ez a kiáltó, élénkpiros gyümölcs az, amit a gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt nem tudnak visszautasítani, desszertként megérkezik a tányérra. Használjuk ki! Említett vitaminadagját tekintve igyekezzünk belecsempészni az epret mindenbe, főként a könnyed süteményeinkbe, akár cukrosan, akár cukormentesen is!#

Tags: , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE