fbpx

Igazi grill paradicsom nyílt a Budai-vár tövében, mely teljesen új megközelítésből mutatja be milyenek is a professzionális grill ételek, s mindez összefonódik a koktélozás élményével. Ennek köszönhetően tökéletes összhangban együtt alkotják a minden érzékszervre ható utazást. Hogy miként? Eláruljuk!

Az UMO Grill Étteremben Molnár Attila tulajdonossal beszélgettem, aki nevéhez az Arany Kaviár Étterem is kötődik, és aki évek óta részese a magyar csúcs gasztronómiának és a hazánkban bekövetkezett gasztronómiai innovációnak. Számára a vendéglátás nem csak munka, hanem elhivatottság. A nemrégiben megnyitott UMO egy teljesen új koncepció, melynek még folytatása is lesz, de ez egyelőre még titok. Molnár Attilát kérdeztük, mit is jelent az UMO érzés.

– Hogyan ötlött fel benned az, hogy új éttermet nyissál?

– Eredetileg a MoszkvaTéЯ orosz bisztró-nak kerestünk új helyet, a piac bezárása miatt. Ebből kifolyólag botlottunk bele a Monastery Boutique Hotel Budapestnek-be. Elsőre nagyon megtetszett a lokáció, a gyönyörű kert, amivel rendelkezik. Nem is véletlen, hiszen egy 300 éves apátsági épület ad otthont a hotelnek, amely nyugodt, csendes környezetben, néhány perces sétára van a Duna-parttól. Arra egyből rájöttünk, hogy ez nem éppen a MoszkvaTér-nek ideális, ezért egy teljesen új koncepciót kezdtünk rá kidolgozni.

Fontos kiemelnem, hogy az UMO nem fine-dining, hiszen sokan ezt kötik a nevemhez. Egy laza feszengés mentes hely, ahova egyszerűen csak be kell ülni, jókat enni és minőségi koktélokat fogyasztani.

– Beszéljünk a koncepcióról, hiszen elég speciális az, amit képviseltek.

– Addig gondolkodtunk, míg végül egy grilléterem megalkotása mellett tettük le a voksunkat. Ezt mindenképp jelezni is szerettük volna a névválasztásban is, így lett UMO. Azt tudni kell, hogy spanyolul h-val írva, tehát Humo- az annyit jelent, hogy füst! Ebben a témában egy teljesen egyedi gasztro- koncepciót hoztunk létre. Nagy része volt ebben az Arany Kaviár kutató fejlesztő séfjének, José Guerrero-nak, akivel már közel másfél éve együtt dolgozunk. Ő Kolumbiai származású séf, aki San Sebastián-ban élt és a Baszk Kulináris egyetemen tanult. Ennek köszönhetően ismerkedett meg azzal a mesterrel, aki a mi speciális grillsütőnket is legyártotta, ottani nevén Parrilla. Konkrétan Baszk földön, Getári-ban dolgozik, aki ezeket a csúcsminőségű sütőket tervezi és kivitelezi- tőle rendeltük meg azt a teljesen egyedi grillsütőt, amit az UMO-ban szolgálatba állítottunk.

– Ha jól értem, akkor valójában nem csak húsokról szól a dolog, hiszen a grillen számos fantasztikus ételt el lehet készíteni.

– Természetesen! Az UMO ablakot nyit a világra, ahol az alapanyagok és a gasztronómiai technikák közös játéka egy felemelő élményt hoz létre, melyet a multikulturalizmus ihletett. A tűz, mint fő elem, a füst, mint fő hatás- összefonódik a koktélozás élményével és tökéletes összhangban együtt alkotják ezt a minden érzékszervre ható utazást. Nem titok: a halak, erősen a zöldségek és természetesen a húsok mérvadóak. Például az új étlapon van egy karfiolos étel, ami faszénen van elkészítve, egy igazi katalán romesco mártással. Valójában nem is szeretnénk felcímkézni a jelleget, inkább azt mondanám, hogy egy ilyen multikulti gasztronómiát viszünk. Szeretnénk, hogy az ételeinken keresztül, körbe lehessen utazni a Földet.

Fotó: UMO Restaurant

– Itt még nem állt meg UMO grill étterem egyedisége, az italok terén is érdekeset alkottatok

– A koncepció alapját képező grill vonal teljesen egyedi formában mutatja meg a világ szerteágazó gasztronómiáját. A füstös finomságok mellé szerettünk volna italokban is különlegeset mutatni a közönségnek. Természetesen van borlap és egyéb italok, viszont úgy gondoltuk, hogy az ételekhez hozzá illő koktélokat ajánlunk. Az UMO koktéljai pedig nem kisebb név alkotta meg, mint Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa: „A koktélok alapjául szolgáló szirupokat különböző gasztronómiai technikák alkalmazásával készítjük, a füst nagyon fontos számunkra. Kifejezetten adott ételek mellé ajánljuk őket.” Ennek köszönhetően a koktélok is teljesen egyedi fejlesztések, amik kifejezetten az UMO világát hivatottak megmutatni. Ezekkel az italokkal csakis nálunk lehet találkozni.

Fotó: UMO Restaurant

– Elkerülhetetlen feltenni a kérdést, hogy mivel gasztronómiai szempontból elég nyűgös időszakot élünk, nem féltél belevágni egy új projectbe?

– Erre csak azt tudom mondani, hogy ma a vendéglátás a teljesen elhivatottaké. Azoké, akik őrülten hisznek. Persze van már mögöttem rengeteg év tapasztalat és teljesen átgondoltan építkezünk. Én úgy vagyok vele, hogy ez a hely s az egész ötlet – valahogy egymásra találtunk. Nem is vacilláltam sokat. Úgy gondoltam, hogy ezt most szépen felépítjük. Ez nem jöhetett volna létre a feleségem, a lányaim és José támogatása nélkül. Nagy erőt kaptam tőlük és segítséget jelentenek a mindennapokban, hiszen ők is komoly részesei ennek a projektnek. Az UMO-t a családom összefogásával hoztuk létre! Én bizakodó vagyok abból a szempontból, hogy nem lesz komoly bezárás, illetve lassan eljön a tavasz és az emberek élményekre kiéhezve elkezdenek újra étterembe járni. Ebben teljesen biztos vagyok, hogy az UMO kerthelyisége ideális arra, hogy végre megszabaduljunk a bezártság szürkeségéből és újra megéljük a szabadságot és a gasztronómia szépségeit. Pontosan ezért tervezünk tavasszal egy grand opening-et a kerthelyiségben, ahova mindenkit nagy lelkesedéssel és szeretettel várunk.

– Említetted a beszélgetés elején a MoszkvaTéЯ orosz Bisztro-t. Lehet tudni valamit arról, hogy azzal mi lesz?

– Ennyire még nem szeretnék előrefutni, de persze vannak terveink, elképzeléseink. Annyit elárulhatok, hogy ezen a helyen, ahol most az UMO nyílt, még fogunk meglepetéseket okozni. Nem titok, hogy Nyíri Szásával már régóta dolgozunk azon, hogy a MoszkvaTéЯ orosz Bisztró, újra feléledjen, a régi fényében tündököljön, elhozva orosz konyha ízeit.

Fotó: UMO Restaurant

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE