fbpx

Augusztus végén érik a Stanley szilva, amivel mindenki szeret dolgozni. Nem csak illatos, lédús és magvaváló, hanem eszméletlenül jó fogások készülnek belőle.

Rengeteg szilvatípus van a piacokon, amit kóstolhatunk, mégis vannak kedvencek, amit pontosan tudnak az árusok is. A piacokon júliustól kapható már a „lepotica”, másnéven szépség, ami nagyon húsos, de kicsit sárgás bélű, és kevésbé ízes szilvafajta. Ezt követi a „cacanska rodna”, a húsos és bőtermő, ami már ízes is. Szintén augusztus utolsó heteiben érkezik a főszereplőnk, azaz a Stanley, ami után szeptemberben a debreceni muskotály zárja a sort. A szilvák között dúskálhatunk, hiszen Magyarország kedvező talaja gyönyörű terméseket produkál, csupán mindenhez a megfelelő receptet kell kiválasztanunk.

Szilvafajták. www.pixabay.com

A szilva kötelező a vendéglátásban

Költséghatékony, látványos, ízletes és még egészséges is. Igazi főnyeremény a pácokban, ecetként, savanyítva, fokhagymával töltve savanyúságként, és a híres, régi, kemény lekvárok alapjaként. A szilva az én személyes kedvencem, mert ahogy a lassú főzéssel, úgy pillanatok alatt is fenséges fogás készíthető belőle. Külföldön ritkán találkozunk vele, ezért igazi magyar sajátosság egy szilvás pite, a szilvás gombóc és társai. A szakma apraja-nagyja igyekszik visszahozni az étlapokra, ami nem csak nyáron, de egész évben aktuális. Egy fűszeres szilvaragu nem csak fagylalt mellé, galettében, tortákban tökéletes választás, de sült húsok mellé, és forró levesként is a hidegebb napokon.

Tudtad? A szilva nyersen kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint aszalva. 10 dkg aszalt szilvában 7 gramm élelmi rost van, ami foszfort, magnéziumot, káliumot és B-vitamint tartalmaz.

www.pixabay.com

Amikor a szilva a legjobb helyre kerül

„Ne nyúlj hozzá, értsd meg, ez a titka!” Van egy szilvalekvár receptem, amit gyűjtéseim során kaptam, és azóta is féltve őrzöm. Irma néni mondta el nekem, aki a saját sparheltjén készíti hosszú órákon keresztül. Egy nagyüzemi konyhán ez legalább ennyire egyszerű, hiszen a folyamatosan égő lángon mindez úgy készülhet el, hogy észre sem vesszük.

Kis konyha, kis sparhelt, nagy lelkesedés, és két kis ráncos szem, ami mosolyog – ez a látvány fogadott, amikor beléptem az ajtón. Irma néni spájza csak úgy roskadozott a nem csak finom, de szép befőttektől. Gyorsan neki is láttam a jegyzeteléshez, majd otthon a készítésnek. Azóta ezt a receptet igyekszem minél nagyobb közönséghez eljuttatni, mert azóta sem találtam jobbat.

Kiderült, hogy ennek a lekvárnak bizony 8 órás főzési ideje van. Este 10 órakor feltették a sparheltre, majd reggel 6 órakor levették  Nagy füzettel érkeztem, de a lekvár receptje rövidebb volt, mint gondoltam, viszont a végeredmény annál gazdagabb. Ez az a lekvár, ami egy agyagköcsögben fóliával vagy anélkül is eláll a spájzok polcán akár évekig is.

Régi szilvalekvár recept

Hozzávalók: 3.5 kg szilva, 1 dl ecet (10%), 0.5 kg kristálycukor

Elkészítés:

A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, felezzük. Teflonedényben készítjük el, vagy vastag falú zománcosban, hogy véletlenül se kozmáljon oda. Az edény aljára öntjük az ecetet, arra a szilvát, majd a cukrot, a legkisebb lángon hagyjuk főni 8 órán át, először fedővel, majd félidő után fedő nélkül. A legfontosabb pedig, hogy bármilyen erős késztetést is érzünk, egyszer se keverjük meg! A bátrabbak éjjel, de jómagam is nappal főzöm, így végig tudom kísérni az egész folyamatot, aminek a végeredménye hihetetlen!#

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE