fbpx

Még ezen a héten kijöhet az új szabályozás, amely leváltja a szeptember 1-től életbe lépett, a vendéglátásban dolgozók szakképesítési követelményeit előíró rendeletet – nyilatkozta a Chef Inspirációnak Kovács László, az MVI elnöke.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és még három, a vendéglátásban dolgozókat tömörítő szervezet kedden közös levélben fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amelyben szorgalmazta, hogy sürgősen enyhítsenek a konyhai dolgozókra vonatkozó képesítési követelményeken.

Bár az MVI honlapján már augusztus 24-től olvasható ez, az elmúlt napokban nagy port kavart új szabályozás, ám a szakma csak most, az ellenőrzésekről és büntetésekről szóló kósza hírek nyomán kezdett ezzel a témával foglalkozni – tudtuk meg Kovács Lászlótól.

„A későn ébredésnek nyomós okai voltak, hiszen a COVID sújtotta másfél év után nyáron a nyitással, az újrakezdés nehézségeivel, a munkaerőhiánnyal és a napi üzemeltetési gondokkal voltak elfoglalva a szakmában dolgozók.”

Október elején, amikor széles körben ismertté vált az új szabályozás, és kiderült, hogy a melegkonyháktól a büfékig mindenkit padlóra küldhet a szakképesítést előíró rendelet, gyorsan reagáltak a szakmai szervezetek. Együttesen megfogalmazott levelükben azt kérték az illetékes minisztériumtól, hogy a büféáru-készítőkre, a lángossütőkre és a street food-szektorban dolgozókra – ahol általában egyszemélyes vállalkozások működnek – ne legyen követelmény a szakképesítés. A konyhákon és a cukrászai üzemekben dolgozók esetében pedig a korábbi szabályozáshoz hasonlóan, egy-egy szakképzett dolgozót írjanak elő.

Garlic butter for brushing Hungarian langos

Kovács László elmondta, bíznak abban, hogy a minisztériumban megértik az ágazatot sújtó problémákat, és nem céljuk a konyhák, büfék, cukrászati egységek működésének ellehetetlenítése. A szakmának pedig megmaradhat némi jövőképe, ám még ez is kevés ahhoz, hogy valóban tervezni tudjanak egy olyan szektorban, amely az elmúlt másfél év során elvesztette a dolgozóinak jelentős részét, és a munkaerő számára korábban meglevő vonzerejét.

Szerző: Beregi-Nagy Edit

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE