fbpx

A szalonna már nem a bűnös listán szereplő alapanyag. Kutatások és a józan ész egyaránt bebizonyította, aki teheti, fogyasztja, mert igenis szükségünk van ezekre a zsírokra is.

A sok-sok diéta, különleges étrend gyakran hiányt mutat a szervezetünkben, amit nem mindenki pótol tudatosan. A tanult vegák már kiismerték a saját étkezésük vitamin- és tápanyagforrását, de nem mindenki tájékozódik teljeskörűen.

Jótékony hatásai

A szalonnában megtalálható az Omega-6 zsírsav, ami természetes úton nagyon nehezen termelődik a szervezetünkben és kénytelenek vagyunk valahonnan ezt pótolni. Élelmiszerekből vagy koncentrátumokkal tudjuk helyettesíteni, de én mindig az előbbire szavazok. Kevesen tudják, hogy ezt a zsírsavat a vegetáriánusok is be tudják vinni a szervezetükbe szalonna híján is. Az Omega-3 és 6 zsírsav megtalálható még a napraforgómagban, dióban, tofuban, lenmagban és a szójababban is magas tartalommal. Mi viszont, akik nem vagyunk vegák, azt hiszem szívesebben pótoljuk ezeket a zsírsavakat a hagymás kenyerünk mellé pár szelet szalonnával, vagy akár a sült tojás alá téve egy kis húsos kolozsvári szalonnával.

www.pixabay.com

A húsos szalonna: a kolozsvári

Mind közül a kedvenc, hiszen enyhén füstös, sok húsréteg van benne, amiből némelyik puhább, szaftosabb, de a zsírrétegek sem hiányoznak. Sütve, pirítva, nyersen is éppen olyan jó, ráadásul a kerti szalonnasütögetésnél talán a legkelendőbb. A kolozsvári szalonnát hosszabb ideig pácolják, érlelik, majd füstölik is. A sertés gerincoszlopáról fejtik le, ahol váltakozva van a húsos és a zsíros rész egyaránt. Az eljárást több, mint 200 éve alkalmazzák és nem is nagyon változtattak rajta, hiszen bevált és finom.

A szalonna a gyerekek kedvence?

Sokéves főzőiskolai tapasztalatom során az egyik legérdekesebb dolog minden főzőtáborban az volt, hogy a falvakon és a városban egyaránt a gyerekek egyik kedvenc alapanyaga a szalonna volt. Amikor előkerült a nagy hasáb füstölt finomság, többségében sikítás követte és azonnal kóstolták volna. Azt hiszem, nem csak az íze, sóssága miatt, hanem a kultúránk részeként tekintünk a szalonnaevésre. Jár hozzá a friss kenyér, a vöröshagyma és egy jó kis bicska. Nagypapák, nagymamák eszegetik még mindig vacsorára, és ha őszinte akarok lenni, ahogy öregszünk, nálunk is egyre többször kerül elő. Amikor már végigkóstoltuk az összes olasz tésztát, az indiai konyhát, a francia desszertkülönlegességeket, akkor este egy pohár bor mellé szalonnát eszünk a házi kenyerünkkel. Csak, mert jól esik.

www.pixabay.com

A kolozsvári szalonna legjobb receptjei

A családunk nagy kedvence a kolozsvári rakott káposzta, ami ugyan nem Kolozsvárról származik, mégis a húsos szalonnát igényli, hogy evés közben ne a zsírszalonnára harapjunk rá. A vékonyra szeletelt kolozsvári szalonnával érdemes a szárnyas májakat körbetekerni, majd ehhez körtekompótot főzni és rizibizit. Nagy klasszikus még a rakottasokban a tükörtojás alá, és önmagában kockázva a grillpácra zöldségekkel megsütve a nyári estéken.#

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE