fbpx

Egyre többen próbálják ki és szeretik meg a növény alapú étrendet. Eszméletlen ízek, színek és ötletek, de vigyázat, a következő sorok megzavarhatják az ízlelőbimbók nyugalmát!

Horváth-Szováti György vegán szakács, aki több étterem kreatív séfje és a receptek ötletadója volt. Korábban ő is ragadozóként élt, de másfél évtizede egészégügyi okokból váltott a növényi étrendre. Azóta csak egy dologra kér mindenkit: próbálja ki!

Fotó: www.pestruska.hu

Ki kicsoda? Horváth-Szováti György alapvetően mérnöktanárként végzett, majd szakmát váltott, szakácsnak tanult és életmód-tanácsadó terapeutaként végzett és dolgozott. Környezetszerető- és védő nem csupán szóban, de a gyakorlatban is.

Miért próbálják ki egyre többen vagy egyenesen váltanak vegán, vegetáriánus életmódra?

Nekem a legfontosabb a klímavédelem, ezt követi az állatjogi védelem, de első sorban az egészségem miatt tértem rá a növényi étkezésre. Ennek variációi váltják ki a többiekben is a váltást, a próbát pedig a kíváncsiságuk. Nincs hiányérzetem, ezt is csak meg kellett szokni és megtalálni azokat az ételeket, technológiákat, amivel finom ételeket készíthetek. A kóstolgatók is rájönnek, hogy rengeteg jó és ízes, friss ételt ehetnek egy-egy vegán bisztróban, ezért térnek vissza amellett, hogy nem biztos, hogy ettől még vegetáriánusok lesznek, de megszeretik ezeket az ételeket is. Sok esetben látom, hogy akik vasárnap a rántott húsra esküsznek, azok is szívesen mennek el vegán helyekre ebédelni heti 1-2 alkalommal, mert ízlik nekik, de ettől még nem lesznek növényevők, csak szeretik a finomat és a változatosságot.

Hogyan és mi alapján állítasz össze egy heti menüt?

Igyekszem mindig változatosan, de a fő szempontom az, hogy szezonális, helyi és tápértékben gazdag fogások legyenek. Nagyon fontos számomra, hogy ha lehet, a helyi termesztőktől, termelőktől szerezzük be az alapanyagokat, ezért ritkán van avokádó, kesudió vagy quinoa, de persze az is előfordul, ha másoknak főzök, mert sokan kedvelik. Sokkal inkább keresem a jóízű brokkolit, a finom diót, amiből szintén színes, krémes ételek készülnek. A változatosság abban is rejlik, hogy szezonokra, idényekre bontjuk az étlapot, azaz télen dió, répa, cékla, jégcsapretek, kelkáposzta van főként, nyáron pedig jöhet a paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán és minden, ami a kertben megterem itthon. Tényleg csak a kreativitás szab határt, így csak a trükköket, technológiákat kell megtanulni és gyorsan finomat, táplálót lehet enni a nap minden szakaszában.

„Egy idő után nem macera, hanem ugyanúgy természetes lesz a növényi étrend.”

Trükkök, praktikák, ötletek

A legfontosabb, hogy előre gondolkodjunk a főzést illetően. Egy vegánnak mindig jó, ha van a hűtőjében valami főtt vagy akár konzerv hüvelyes alapanyag, mint a csicseriborsó, lencse, bab. Ettől kezdve pillanatok alatt összedobhat egy ebédet és vacsorát is. Jó, ha van otthon egy konyhai robotgép (szeletelő, pépesítő, krémesítő, daráló konyhai eszköz), amiben tökéletes állagú fasírtokat, pesztókat tudunk elkészíteni amellett, hogy nagy mennyiségű zöldséget fel is szeletelhetünk vele. Ez az a gép, ami például megkönnyíti még a növényi alapú étkezést. Izgalmas kipróbálni mindenféle gabonát, az erősebb fűszerezést, és sok szószt, mártogatóst, krémet készíteni az ételeink mellé.

Fotó: www.petruska.hu

Milyen a magyar ember ízlése?

Köztudottan imádjuk a főzelékeket, ezért gyakran van a konyhámban valami ízes zöldségből vagy hüvelyesből főzelék, különféle zöldségfasírttal. Szeretjük a rakott ételeket sok szósszal, laktatóan és persze a tartalmas leveseket is. Használjuk a sörélesztőt, ami sajtos ízt kölcsönöz, a füstölt paprikát, amitől „magyaros” hangulata van egy ételnek. Többségében saját fejlesztésű ételeket készítek, ami thai, indiai vagy mexikói, és persze magyar ihletésű, és elmaradhatatlan a közismert, ételeket utánzó vegán fogások sora: hortobágyi, gulyás, stb.

Fotó: www.petruska.hu

Neked mi a kedvenc menüsorod?

Nagyon nehéz a kérdés, de akkor menjünk sorba! Reggelire jöhet a zöld turmix bármilyen zöld levelekből, gyümölcsökből, magvakkal. Szeretem a mákos hajdinakását sok mazsolával, reszelt almával és piros gyümölcsökkel, salátaként ebben az időszakban a céklás, savanyú káposztás alap, amire kis dijoni mustáros-olívaolajos öntet érkezik egy nagy adag friss dióval. Itt jegyezném meg, hogy ha beáztatjuk a diót egy kis vízbe, akkor friss dió íze lesz és isteni. Levesként a paradicsomos vöröslencseleves a kedvencem sárgarépával, fokhagymával, főételként pedig egy jó adag csicseriborsó-pörkölt barnarizzsel, sok salátával. Hú, meg is éheztem.

Mit javasolsz a kezdőknek, bátortalanabbaknak?

Első sorban azt, hogy próbálják ki, legalább egy hónapra és meglátják, mennyire válik be. Egészségileg nagyon sok pozitív változást hoz, de szerintem sok új élményt is. Megszokja ugyanúgy az ember, hogy hol és mit vásároljon, mi legyen a hűtőjében. Sokan azt mondják még, hogy drágább étkezés ez, de én, aki bár ritkábban, de nagy adagokat eszik, mondhatom, hogy csupán szezonálisan és kreatívan kell gondolkodni, ami ezáltal gazdaságos, és nem zárja ki a változatosságot sem.

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE