fbpx

Most, hogy az év – valószínűleg – leghidegebb napját kipipáltuk, én már a tavasz felé kacsingatok. Tudom, hogy messze van még, de ha kinézek az ablakon a kék égre, legszívesebben azonnal csomagolnék és indulnék valami szép helyre, ahol melegebb van, lágyan fúj a szél és finomakat lehet enni. Mivel most utazni úgysem lehet, legalább képzeletben repüljünk el oda, ahol minden utcasarkon finomabbnál finomabb falatokat lehet enni. Irány Olaszország!

Az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon. Még ha a lábunkat sem tettük be soha a csizma területére, akkor is sanszos, hogy életünk során már belefutottunk a pizzába vagy a tiramisuba, és tudjuk, mi a különbség a lasagne és a spagetti között.

Ez itt a lasagna…

De Olaszország gasztronómiája ennél jóval gazdagabb és régiónként nagyon is eltérő. Minden, magára valamit is adó olasz igyekszik helyi, friss alapanyagokból összeütni valamit, így itt olyan ételeket kóstolhatunk, amelyeket sehol máshol a világon.

Az ország szívében, Rómában, Lazio régióban kapjuk azt, amit itthon is annyira megszerettünk, a spaghetti carbonarát, a pasta amatricianát. Innen származik a ravioli, a tortellini és gyorsan világkarriert befutott lasagne. Egyszerű ízek, klasszis hozzávalókból, ez az itteni konyha titka. És – nem mellesleg – itt töltik a poharunkba a legfinomabb fehérborokat is.

Olaszország két olyan szigettel is rendelkezik, amelyek méretüknél fogva feljogosítva érzik magukat, hogy külön gasztrorégióként tartsuk számon őket. Szardínia elsősorban a sajtjairól híres, innen érkezik a pecorino és a csakis hardcore rajongóknak ajánlott casu marzu, amelynél egyet fizet, ezret kap alapon nem lepődünk meg, ha a frissiben vásárolt sajtunkban csak úgy hemzsegnek az élő, virgonc kukacok. Utóbbinak már a látványa is elég szerintem, hogy később, otthon a baráti társaságban hosszú ideig mi legyünk a történetmesélés császárai.

Pecorino

A szicíliai konyha pedig az, amelyet az olaszok legjobban szeretnek – ez azért érdekes, nem? Tele tengeri herkentyűvel, halakkal, padlizsánnal, pisztáciával… Itt kapható az ország legjobb fagylaltja (tudom, a pisztácia elfogyott).

Aki mindezek után még nem érzi éhesnek magát, vagy úgy gondolja, hogy a tészták és herkentyűk nem az ő világa, ne csüggedjen, most jön a lényeg. Olaszország északi része a húsevők paradicsoma, itt készülnek az ország legfinomabb felvágottjai, szalámijai. Ez a régió is híres a konyhájáról, innen származik a rizottó, a polenta, a kék sajt és az igazi parmezán, azaz a Parmigiano.

Jó hír, hogy ezekből a hozzávalókból már nagyon sok elérhető Magyarországon is, így, amíg nem tudunk nekivágni a világnak, készítsünk otthon valami olasz ételt. Töltsünk hozzá egy finom bort, tegyünk be valami zenét, és már indulhatunk is a télből egy csodálatos, toszkán tavaszba.

forrás: etiasitaly.com

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE