fbpx

A tenger gyümölcsei között a fekete kagylóhús kiemelkedő helyet foglal el a gasztronómiában. Az évszázadok során sok kultúra fogyasztotta, és sokféle módon felhasználták, különösen a partmenti régiókban. Az ételek készítése során sokféle technikát alkalmaznak, ami miatt a fekete kagylóhús egy igazán sokoldalú alapanyag. 

A fekete kagylóhús fogyasztása már az ókori görögökre is visszavezethető. Azonban az első írásos emlékét csak a 19. században találták meg, amikor a franciaországi Cancale-ben kagylótelepeket telepítettek. Azóta a fekete kagylóhús a világ minden táján megtalálható. 

Forrás: 123RF

A fekete kagylóhús elkészítése

A vendéglátásban a fekete kagylóhús rendkívül népszerű. A legtöbb étteremben előételként vagy főfogásként kapható. Szinte bármilyen módon elkészíthető: párolva, főzve, sütve vagy grillezve. Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebb módja a kagylóhús elkészítésének a gőzölés. A kagylókat vízzel, borral és fűszerekkel főzik, amíg kinyílnak, és kész is a finom előétel. A nyersen fogyasztott kagylóhús is ízletes lehet, főleg, ha egy kis citromlével és fokhagymával ízesítik. 

Felhasználása a gasztronómiában

A fekete kagylóhús azért is különleges, mert nagyon jól párosítható más ételekkel. Például a kagylóhúsleves kiváló előétel lehet egy halas főételhez, vagy egy grillezett zöldség mellé, de salátával vagy paradicsomos tésztával is nagyon finom, továbbá remekül alkalmazkodik az ázsiai konyhához is. A japánok például sushi-ban, míg a kínaiak levesekben használják és tökéletesen alkalmas arra is, hogy kiemelkedő ízvilágot adjon az ételeknek. A sós, tengeri ízvilága remekül kombinálható más alapanyagokkal is, például a már említett citrusokkal, a fokhagymával, a paradicsommal és a petrezselyemmel. 

Érdekességek

Az egyik legérdekesebb dolog a kagylóhússal kapcsolatban az, hogy színét a kagylóban található melanin adja. Ez a fekete pigment a kagyló táplálkozási és életkörülményeitől függően változik, így színe lehet sötétbarna, sötétszürke vagy akár zöldes árnyalatú is. 

Illetve még egy érdekesség: a tengerfenéken él, és csak akkor lehet fogyasztani, ha az élőhelye tiszta és mentes a szennyező anyagoktól. Ezért a fekete kagylóhús magas minőségi terméknek számít. 

Tags: , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE