fbpx

Az aprósütemény Angliában kötelező a tea mellé, Olaszországban reggelire fogyasztják, a kávéházak cappuccino mellé kínálják, mi pedig a süteményes tálat rakjuk meg vele bőségesen.

Vasárnap délutánonként, olyan négy óra környékén újraéled a konyha. A család minden tagja elindul keresgélni valami édeset, finomat, csak olyan kis apróságot a nyelv alá szieszta után. Nagyszüleimnél volt egy igen szép, faragott vitrin, afféle ómárium (Falbaépített, elöl ajtós, kulccsal záródó szekrény.), aminek az ajtaja fentről lefelé nyílt és jó nehéz volt. Éppen ezért fel kellett nőnünk hozzá, hogy le tudjuk nyitni mi is, de igyekeztünk, mert ott voltak az aprósütemények. Ráadásul egy fajta édeskés, kicsit konyakmeggyes és vanília illata volt a szekrénynek.

www.pixabay.com

Nem véletlenül, mert mama mindig feltöltötte apró bonbonokkal, csomagolttal és csomagolatlanokkal, tea keksszel. Voltak vaníliásak, csokisak és kókuszosak. Többségben a csokis volt népszerű, ezért szerencsére a kókuszos megmaradt nekem. Azért szerettem, mert az omlott szét legjobban a szájban, sőt, kakaóban, teában, mert kókusz volt benne liszt helyett és nem volt olyan tömör. Én is berendeztem azóta egy ómáriumot, ahol a csokilikőrtől, az igazi rumon át a bonbonig és aprósüteményvariációkig minden megtalálható. Már a gondolat is nyugtató, hogy van ilyen, de persze a kulcsát a családban én őrzöm.

A gluténérzékenyek is ehetnek aprósüteményt

Korábban, ha vendégek érkeztek hozzánk, mindig előre megkérdeztem, van e valamilyen ételintoleranciájuk. Később már elhagytam ezt a felesleges kört és ma már alapvetően tartok otthon gluténmentes kekszet vagy süteményt, mert mi is szívesen megesszük. A tévhitről, miszerint a glutén hizlal vagy árt, gyakran meséltem már. A glutén normális mennyiségben fogyasztható és a szervezet igényli is, csak akkor kell kivonni az étkezésből, ha az orvosunk ezt állapította meg. Én szívesen vegyítem a kettőt, azaz fogyasztunk hagyományos glutént tartalmazó termékeket. Viszont, ebéd után már jobb, ha a kekszek, kenyerek, péksütemények gluténmentesek, így biztos nem esünk át a ló túlsó oldalára.

www.pixabay.com

A kókuszos, omlós sütemények

Igazi jolly joker a kókusz, mert amilyen lágyan megbújik, olyan intenzív és egzotikus íze van akár a sütiknek, krémekben, lattéban egy csepp kókuszvíztől. Korábban már rovatunkban írtunk a kókusz és a kókuszvíz jótékony hatásairól, most viszont annyiban segít, hogy a hagyományos lisztet kiváltja. Nem kell túlgondolni, csupán be kell szerezni egy nagy adaggal az ünnepekre, hiszen bármeddig eláll. A kókusznak olyan jó tulajdonsága van, hogy nem csak száraz, de a reszelék legbelül egyszerre nedves is, ezért az ezzel készült sütik sohasem lesznek olyan „cipőtalp” kemények és porzóak, mint a lisztesek. A kókuszreszelék ugyanis kókuszzsírral van tele, amitől finom és omlós is marad az étel. Akinek nincs ideje dagasztani, morzsolni vagy kókuszt törni, idén itt tudja beszerezni a kókuszos süteményeit.

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE