fbpx

Sokan izgulva nézzük a sütő ajtaját, ha piskótaalapokat sütünk. Vajon tökéletes lesz, elég magas, elég habos? Elhoztuk a trükköket és a megoldást is, hogy biztosan jól sikerüljön.

A piskótaalap a régi nosztalgikus süteményeink alapja. Mindenki szívesen gondol vissza a nagymama krémes piskótájára sok gyümölccsel, esetleg csokidarabkákkal. A modern háziasszonyok már pudinggal is töltik, nyáron pedig könnyű túrókrémmel, sok ribizlivel. Ki ne szeretne egy kockát ebből minden hétvégén?

Fotó: www.pixabay.com

A tökéletes piskótaalap – trükkök, praktikák

Elengedhetetlen egy piskótaalaphoz a jó házi, egész tojás, hogy magasra jöjjön fel és szép sárga is legyen. A cukor kihabosítása külön a fehérjével, sárgájával, végül pedig a liszt átszitálása az, ami biztos sikerhez vezet, ha nekilátunk a piskótasütésnek. Vannak persze trükkök is, amivel egyszerűsíteni tudjuk és egy kis biztonságot is adnak. Ilyen például, ha egy mokkáskanálnyi sütőport is keverünk a piskóta tésztájába, valamint a tojásokat egészben is felverhetjük a cukorral, de akkor jóval tovább kell habosítani.

Akiknek nincs idejük sütni

Régen nagy vétek volt valamit készen venni, vagy ételt házhoz rendelni. Amolyan lelkiismeret-furdalás lett úrrá az emberen, de szerencsére ez megváltozott. A feladat egyre több a vendéglátósok számára is és a háziasszonyok részére egyaránt. Ezzel szemben viszont szeretnénk egy-egy jó süteményt letenni az asztalra. Ma már segítséget jelentenek az előre elkészített hozzávalók, amit viszont a saját kreativitásunk és ízlésünk szerint ízesítünk, töltünk, kenünk. A lényeg azonban, hogy ezek a kész alapanyagok már háziasak és finomak, így nem kell színt vallanunk arról sem, hogy ezeket a piskótaalapokat bizony rendeltük a süteményünkhöz.

www.pixabay.com

Új ötletek a piskótaalapok elkészítéshez

A látványos, francia desszertek alapja is gyakran a piskóta. Pogácsaszaggatóval ha köröket vágunk belőle, egy mousse-t halmozunk rá és gyümölcspürével leöntjük, máris látványosabb süteményünk van, mint bármelyik cukrászdában. (Mousse: hab alapú könnyű, francia krém a 19. századból. Ma is fénykorát éli, főként a csokis, gyümölcsös variációi. Manapság közkedvelt a pisztáciás, fehércsokoládés és a sós magvas krémhab is, azaz mousse.)
A piskótaalap használható sós előételeknél is. Izgalmas, ha sajtos-mascarpones tölteléket kap némi sonkaszeletekkel, esetleg pácolt tenger gyümölcseivel. A lényeg, hogy a leghosszabb időt elvevő, édeskés piskótaalappal nem kell foglalkoznunk, csupán elővennünk a hűtőkamrából. #

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE