fbpx

Az MTÜ mindig is elkötelezett volt a tekintetben, hogy az NTAK-ba beérkező adatokat a szolgáltatók felé is visszamutassa, hiszen az ő üzleti döntéseiket is nagymértékben támogatják a releváns statisztikai adatok. A szolgáltatók így naprakész információk alapján tervezhetik a napi munkavégzéshez szükséges folyamataikat, beleértve a marketing és kommunikációs stratégiájukat is.

Ennek megfelelően az MTÜ az ágazati igényeket figyelembe véve tovább fejlesztette a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületét, és megalkotta az NTAK Iránytűt. Az online felületen a szálláshelyek a bevételi és kapacitás adatok mellett lekérdezhetik az előfoglalási adatokat és a vendégforgalmi és a küldőpiaci információkat is. Sőt, az egyes szolgáltatók eredményeiket össze is vethették más települések szálláshelyeinek átlagolt teljesítményével. Az aggregált adatok támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához. A szolgáltatók így célirányosan, stratégiai szellemben tervezhetnek, döntéseik hatása pedig nagyobb pontossággal mérhető. Mindezek hozzájárulhatnak működésük optimalizálásához és fejlesztéseik racionalizálásához, ami jelentősen növelheti piaci versenyképességüket.

Az NTAK eredményei

Az NTAK szálláshely-szolgáltatók számára kötelező 2019-es bevezetése előtt, a szálláshelyek közül nagyjából 3-4 ezer használt szoftvert, ez a szám mára 45 ezerre nőtt, közül 70% naponta küld adatot az NTAK-ba. Ennek eredményeként megszűnt a papír alapú vendégkönyv, és mára a szálláshely-szolgáltatói szektor teljesen átállt a digitális értékesítésre.

Az NTAK adatszolgáltatás egyik kiemelt eredménye a szálláshely-szolgáltató szektort illetően, hogy míg korábban nem lehetett pontos képet kapni a szektor aktuális teljesítményéről, ma már pontos információ van arról, hogy például az elmúlt hétvégén melyik országból érkezett hazánkba a legtöbb turista, hogy hány százalékuk szállt meg 4 csillagos hotelben, és hogy mennyit költöttek a szálláshelyeken.

Az NTAK-ba beérkező adatokból láthatóvá válik az egyes vendéglátó üzletek teljesítménye, mint például az árbevétel, vagy az átlagos kosárérték. Arról is pontosabb kép rajzolódik ki, hogy a vendégek átlagosan mennyi időt töltenek el egy adott vendéglátó üzlettípusban, milyen termékeket fogyasztanak, vagy milyen eseményeken és hányan vesznek részt. Továbbá az adatok hozzájárulnak az étel- vagy italfogyasztási trendek megismeréséhez, ezen keresztül pedig a nemzeti borfogyasztás ösztönzéséhez, valamint a vendéglátás-oktatás és a szakácsképzés fejlesztéséhez.

2023. július 1-jétől kötelező az NTAK adatszolgáltatás azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői számára, amelyek 2022. évi nettó árbevétele, szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot. Míg 2024. január 1-jétől a 12-100 millió forint közötti nettó árbevételt elért vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók is bekapcsolódnak az adatküldésbe. A regisztráció lépéseivel és az adatszolgáltatással kapcsolatban minden fontos információ elérhető az info.ntak.hu oldalon. Bármely adatszolgáltató fordulhat a 0-24 órás, telefonon és e-mailben is elérhető ügyfélszolgálathoz, vagy a Tourinform irodák munkatársaihoz, akik akár személyesen is segítségükre állnak.

Tags: , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE