fbpx

A mesterséges intelligencia az utóbbi időben nagy lendületet vett a vendéglátóiparban is. A szállodatulajdonosok és az étteremvezetők javíthatják a vevőszolgálatot, részben automatizálhatják a folyamatokat és csökkenthetik a költségeket. Ettől függetlenül kihívást is jelenthet az AI technológiák bevezetése, hiszen annyiféleképpen használhatók. 

AI A MENÜ VAGY A MENÜLEÍRÁS OPTIMALIZÁLÁSÁHOZ

Még 2019-ben a KTCHNrebel beszámolt egy izraeli startupról, a Tastewise-ról, amely AI-t használ a vendéglátóipar trendjeinek azonosítására. Valós idejű adatok (közösségi média), menük, online receptek és egyéb források alapján trendjelentéseket készít, elemzi a legnépszerűbb termékeket, értékeli az új koncepciókat és más betekintéseket nyújt. Ez lehetővé teszi az étteremvezetők számára, hogy értékes következtetéseket vonjanak le a saját éttermükre, szállodájukra vagy vállalkozásukra vonatkozóan, ennek köszönhetően pedig tökéletesen vendégeik igényeihez igazíthathatják a menüt.  

De ez még nem minden. Most már olyan hangalapú AI-t, mint a ChatGPT, használhat a vendéglátóiparban az új vagy módosított ételek leírásainak megalkotására, amelyeket felhasználhat a weboldalán, a közösségi médiában vagy az étlapon. A szöveg megadása után az eszköz generálja a bejegyzést.  

OPTIMÁLIS FŐZÉSI FOLYAMATOK MESTERSÉGES INTELLIGENCIA SEGÍTSÉGÉVEL

Ami a kínált ételeket illeti, azokat is a lehető legjobb módon kell elkészíteni, ez nem kérdés, és tűnik, hogy ezen a területen is szerepet játszik most már a mesterséges intelligencia. Markus Paschmann, a Rational AG marketing- és értékesítési igazgatóságának (CSMO) tagja hangsúlyozza az AI szerepét a professzionális főzőberendezések optimalizálásában a még nagyobb ügyfélhaszon érdekében. Például az ügyfél igényeinek és kívánságainak, a rendelkezésre álló adatoknak, valamint a saját séfjeink tudásának kombinálásával az AI már segíthet új főzési folyamatok kifejlesztésében. 

Így lehetőség nyílik gyorsan reagálni az iparág trendjeire és megfelelő főzési opciókat kínálni a vendéglátóipari vállalkozások számára. Paschmann kiemeli azt is, hogy a kreativitás és a mennyiségi adatok, valamint a vevők rövid- és hosszú távú kihívásainak ismerete képezi az AI továbbfejlesztésének alapját a Rationalnál. 

Fotó: www.shutterstock.com

MEGOLDÁS A SZAKKÉPZETT MUNKÁSOK HIÁNYÁRA?

Egy központi téma, amelyet rendszeresen tárgyalnak a mesterséges intelligencia kapcsán, az az, hogy az milyen mértékben válthatja fel az emberi munkaerőt. Talán még a szakképzett munkások hiányára megoldása is lehet? Vajon helyettesíteni fog-e bármilyen szakmát, és ha igen, melyeket? Vagy új állásokat teremt, és meglévőket fejleszt tovább? Ezekre a kérdésekre nincs egyszerű válasz. Egyrészt az AI segíthet bizonyos feladatokban, mint például a személyzettervezésben, kiszolgálásban (robotok segítségével), vagy akár a vendéglátói személyzet képzésében virtuális valóság segítségével. 

Oliver Feiler, a Rational AG piacelemzési vezetője szerint az AI-nak nagy potenciálja van az adatok kezelésében. „Az AI által gyűjtött, továbbított és elemzett adatok sebessége mára már lenyűgöző. A konyhai berendezések karbantartása és szervizelése egy valós életből vett példát szolgáltat. Ebben az esetben előre jelezhetők a közelgő meghibásodások, mielőtt azok még nyilvánvalóvá válnának. Az étteremvezetőt és/vagy a szerviztechnikust értesítik, és a megoldást, például a kopott alkatrészek cseréjét, előre megtervezik. Így a kopásból eredő meghibásodásokat minimálisra lehet csökkenteni, ha nem egyáltalán megelőzni. Ezzel pedig időt és pénzt takarít meg.” 

Egy ilyen megoldásra a jövőben még nagyobb igény lesz, mint valaha. Ennek oka egyrészt az, hogy a termékek egyre bonyolultabbá válnak, másrészt már globális hiány van azon technikusokból, akik rövid időn belül el tudnak végezni javításokat és szervizelést. A jövőben az AI gyorsan és hatékonyan mutathatja meg minden helyszíni technikusnak, és talán még az étteremvezetőnek is az összes hibakód megoldását anélkül, hogy manuálisan kellene számtalan kézikönyvet vagy egyéb dokumentumot átböngészni. 

Fotó: www.shutterstock.com

AZ AI HATÁRAI

Receptek fejlesztésével kapcsolatban Feiler hangsúlyozza, hogy egy séf kreativitása és egyedi képességei még nem helyettesíthetők mesterséges intelligenciával. Azt javasolja, hogy az AI által generált receptek esetében mindenképp végezzenek el egy valószínűségi ellenőrzést. 

A New York Times tesztje, amelyet a múlt év novemberében publikáltak, hasonló megállapításokat is megerősít. Priya Krishna gasztro újságíró-szerző szerint a Hálaadásnapi menü ígéretesnek tűnt, de a kivitelezés során inkább csalódást okozott. A kóstolók visszajelzései alapján az ételek ízvilága az ehetetlentől a fűszerezetlenig terjedt. A mesterséges intelligencia eddig még nem volt képes teljes, valószerű és ízletes recepteket írni. Azonban a szerző szerint már most is használható inspirációforrásként vagy ötletek gyűjtésére a személyreszabáshoz. Azonban a mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődik. Ki tudja? Talán a jövő konyháiban a az általa generált, valóban finom receptek is helyet kapnak. 

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KIHASZNÁLÁSÁNAK OPTIMALIZÁLÁSA/span>

Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia és a digitális innovációk előnyökkel járnak a professzionális konyhák számára, a vendéglátóipari vállalkozók gyakran mégis szkeptikusak maradnak. Oliver Feiler hangsúlyozza, hogy a gasztronómusok általában nyitottak az fejlesztésre, amennyiben azok megoldják a problémáikat és előnyöket kínálnak számukra. Ezeknek növelniük kell az ügyfelek előnyeit és enyhíteniük kell a szakképzett munkaerő hiányát. Paschmann hozzáteszi: „Általában azt találjuk, hogy az innovációkat a célközönségtől függően különböző módon fogadják el. A rendszer szintű gasztronómia például igazi hajtóerő, amely időről-időre kihívások elé állít minket. Más célközönségek esetében képzéseket és élő eseményeket tartunk, hogy mindenki saját bőrén tapasztalhassa meg az előnyeit.” 

Összességében egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia rendelkezik potenciállal a hotel- és gasztronómiai iparágban, de kihívásokat is jelent. A mesterséges intelligencia gondos integrálása a meglévő műveletekbe és alkalmazásainak kritikus vizsgálata elengedhetetlen lépések mind az AI előnyeinek maximalizálása, mind a lehetséges kockázatok minimalizálása érdekében. 

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TOP 6 ALKALMAZÁSA ÉS ELŐNYE A PROFESSZIONÁLIS KONYHÁBAN

  • RECEPTEK FEJLESZTÉSE Az AI segíthet új receptek kifejlesztésében az összetevők, ízprofilok és tápanyag-szükségletek adatainak elemzésével, és innovatív kombinációkat javasolhat. Azonban a valószínűségi ellenőrzés szükséges. 
  • AZ ÉTELAJÁNLAT OPTIMALIZÁLÁSA Az ügyfelek adatainak és preferenciáinak elemzésével az AI segíthet személyre szabott menük vagy egyéni ajánlások létrehozásában a vendégek számára. 
  • A FŐZÉSI FOLYAMATOK OPTIMALIZÁLÁSA Az AI segítségével optimalizálhatja a főzési folyamatokat és javíthatja az elkészített ételek minőségét. Például az AI automatikusan állíthatja be a hőmérsékletet és a főzési időt az összetevők tulajdonságai vagy az ajtónyitások időtartama alapján. 
  • TARTALOMLÉTREHOZÁS Az AI segítségével könnyedén készíthet tartalom sablonokat weboldalakhoz, szórólapokhoz vagy a közösségi médiához. 
  • DOLGOZÓK KÉPZÉSE ÉS TOVÁBBKÉPZÉSE Az AI rendszereket a dolgozók képzésére is lehet használni, interaktív tanulóprogramok, oktatóanyagok vagy virtuális 

Forrás

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE