fbpx

A belsőségek nagy általánosságban olyan alapanyagok, amiket első hallásra nem sorolunk a kedvencek közé. Viszont ennek a fordítottja is teljesen igaz, mert vannak, akik meg megőrülnek értük. Ez az oka annak, hogy a belsőségek a leginkább megosztóak. Sok esetben viszont, ahogy mondják, a „puding próbája az evés”- tehát aki egyszer megkóstolta, örök életére beleszeret az ilyen ételekbe.

Fotó: Pixabay

Velőt rázó eredménnyel zárult a próba

A szakemberek által végrehajtott piackutatás megdöbbentő eredménnyel zárult. Megkérdezték az utca emberét, a szakembereket, és a közhiedelemmel ellentétben, mégis a belsőségek nyertek. Ez azért is érdekes, mivel a mai fittre szabott, vega forgatagban teljesen elhanyagolt ételekről beszélünk. Az nem meglepő, hogy főleg a vidéki lokációkban mondtak egyértelmű igent a belsőségek belsőséges fogyasztására, s immáron kiderült a lényeg. Mi, magyarok imádjuk az ilyesmit! Érdekesség még, hogy ezeket a különleges fogásokat a turisták is keresik és nagyrészt meg is kóstolják!

Fotó: Pixabay

A belsőségekről általában tudható

Általánosítva a belsőség az ehető belső szervekre vonatkozó fogalom. Ebbe a kategóriába tartozik a máj, vese, agy, tüdő, here, vér, gyomor, belek, stb. Megítélésük iszonyatosan szélsőséges, de aki szereti, az nagyon! Pedig bizonyos társadalmakban a belsőségek teljesen alapvető élelmiszernek számítanak. A belsőségek a húsokhoz hasonlóan jól hasznosuló, értékes fehérjéket, vitaminokat, illetve elsősorban telített zsírokat tartalmaznak. A máj A-vitamin-tartalma a belsőségek között kiemelkedő, jó forrásai a vasnak.

Fotó: Pixabay

A sertésagyvelő kuriózum

A sertésagyvelő is a belsőségek közé tartozik. Egyébként meg igazi ínyencfalat. Bár sokak számára nem általános alapanyag, mégis rendkívül tökéletes ételek készíthetőek belőle. A sertésagyvelőnél is – mint általában a belsőségeknél – kiemelten fontos, hogy ügyelni kell arra, hogy kizárólag frissen vásároljuk. Ezek után pedig minél rövidebb idő alatt használjuk is fel. Előkészítésével kapcsolatosan fontos kiemelni a tisztítást, a hártya eltávolítását. Leginkább célravezető megoldás akár a háztartások, akár pedig a vendéglátóhelyek számára, hogy megbízható szakavatott helyről konyhakészen szerezze be.

Az, hogy sajnos mennyire elfeledett alapanyag, bizonyítja, hogy a hentesek már nem nagyon tartanak készleten velőt. Az ízek élvezete és az ínyencség átment a vizes felvágott, a sovány csirke irányába. Ezért minden szakember feladata, hogy megmutassuk azokat a gasztronómiai erényeket, melyek évszázadok óta a mieink!

Fotó: Flickr

Elkészítési módjainak rengeteg megoldása létezik

Mivel nem általános étel, sokan még a szakemberek között sem ismerik ezt az alapanyagot kellőképpen. Ez azért is szomorú, mert a magyarországi gasztronómiában több száz éve ismeretes, használt és kedvelt alapanyag. Ha csak visszakeresnénk a századokkal ezelőtti recepteket, már akkor is találhatóak voltak tökéletes megoldások. Már akkor is egyedi, ünnepi alapanyagnak számított, mely az asztalra téve egy amolyan fensőséges élményt hordozott magában. A sertésagyvelőt rendkívül változatosan használhatjuk fel.

Fogyaszthatjuk sütve hagymás alappal, friss kenyérrel, némi paprikával, de hozzáadhatjuk a tojást. Elkészíthető roppanós kenyérre (pirítósra) kenve. Nem csoda, nem ámítás, pörköltalapanyagként is tökéletesen megfelel, s némi hús (comb, lapocka) hozzákockázásával eszméletlen finom pörköltalapot kaphatunk. Tehát a sertésagyvelő, mint kiegészítő ízgyarapító alapanyag, már egyértelműen megállja a helyét. Különféle húsok töltelékeként szinte rejtve tálalhatjuk, viszont az ízharmóniák magukért fognak beszélni. A velő ezektől a kiegészítő megoldásoktól függetlenül magában is megállja a helyét. Gondoljunk csak a rántott agyvelőre.

A vendéglátás szakértői esküsznek rá

Annak idején már Dobos C. József is említette, hogy a velőből készült ételek nem csak a hazai konyha kiemelkedő fogásai, hanem a különféle nemzetek konyháinak is jelentős részén alapvető! Hazánkban, hogy csak pár ételt említsünk, tojásos velő, velős palacsinta, rántott velő, lecsós velő, velős gombóc, velős körömpörkölt. De mártások, levesek alapanyagaként is tökéletes. A velő ideális lehet még a főzelékek feltétjeként is. A velő legfontosabb előnye, hogy kifejezetten jól tud harmonizálni az ételekkel. Ezért fűszerezését nem szabad túlzásba vinni. Só és némi őrölt bors, slussz. Ha még kicsit csavarni szeretne rajta valaki, jól megy hozzá némi citromlé, kis paprika és petrezselyem.#

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE