fbpx

A gasztronómia világa nem csupán szakácsokból és cukrászokból áll. Ahhoz, hogy valóban sikeres és egységes legyen egy brand, több szakmára és látásmódra is szükség van. Geiger Biankával elég fél óra ahhoz, hogy tudja az ember, jó kezekben van.

Fotó: Szalay Krisztina

Geiger Bianka: design- és gasztromenedzser, alkotó. A Moholy–Nagy Művészeti Egyetemen (MOME-n) végzett, ami azóta is segíti a többrétű gondolkodását tervezésben, stratégiaalkotásban, designban és a gasztronómiában egyszerre. Vendéglátóhelyekkel, szakácsokkal dolgozik együtt a márkaépítésben amellett, hogy számos más projektet hoz létre. Munkáját nagyban segíti az alázatossága, kíváncsisága és a széles ismeretségi köre a szakmában.

Mi a feladata a gasztromenedzsernek, és kik keresnek fel téged?

A gasztronómia nagyon sokrétű, és sok kis apró elem kell ahhoz, hogy hatást tudjunk gyakorolni vele és általa. A magasan kvalifikált szakácsok, cukrászok mellett általában szükség van más típusú gondolkodásra, szemléletre is ahhoz, hogy tökéletes legyen egy brand, egy étterem, egy étlap, egy étel. Itt jövök én a képbe. Azt szoktam mondani, hogy olyan vagyok, mint a piskótában a tojás, ami összefogja az elemeket vagy a területeket. Mint gasztromenedzser, a design valamennyi eszközét igyekszem beépíteni a gasztronómiába, illetve a szükséges szakembereket összekapcsolom a megrendelővel.

Fotó:  Gaál Dani 

„Vannak területek, amelyekhez egyszerűen más jobban ért.

Gondolok itt egy jó gasztrofotósra vagy formatervezőre, esetleg konyhatechnológusra. Mindenki a saját mikroterületéhez ért a legjobban, így abban tud tanácsot adni. Elkezdődik egy műhelymunka, együtt gondolkodás és alkotási folyamat, ami mindenkit inspirál. Addig dolgozunk, amíg el nem érjük a kívánt hatást. A cél az, hogy sikeresebb, színesebb, eladhatóbb, önazonos legyen, a megrendelő pedig választ kapjon a kérdéseire.

Az étel a legjobb üzenetátvivő eszköz, mert mindenki eszik. Egyszerre művészet, design, eszköz és lételem – ez az igazi médium.

Dolgoztál az Onyxnak, Menyhárt Attilának, Góg Angélával, és Zalaegerszeg íze is hozzád köthető. Kizárt, hogy ez csupán egy szerencsés csillagzat legyen!

Az Onyxban valódi műhelykoncepció van, amiben egy több, mint 10 főből álló csapat dolgozik. Különböző emberek ötletekkel tele, kreatívan minden pici részletet kielemezve, végül pedig kidolgozva. Én az induláskor külsős tanácsadóként voltam jelen, és nagyon izgalmas feladat volt. Menyhárt Attilával, aki a budapesti Four Seasons Gresham Palace és a Kollázs cukrászséfje, aki nemrég megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját, július óta dolgozunk együtt, októberben lesz Párizsban a döntő. Itt egy kiváló csapat része lehetek, amiért nagyon hálás vagyok. A szerencsés csillagzat pedig Góg Angélánál jelenik meg, aki felettem végzett a Moholy–Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), ezért ismerjük egymást. Ő volt az, aki megismertette velem a food design valódi fogalmát, illetve értelmét. Azóta több projektben is dolgoztunk együtt. Emellett folyamatosan törekszem a gasztrotradíciók fenntartására, és párhuzamosan az innovációra. Szívesen mutatom be a szülővárosom, Zalaegerszeg ízét egy asztalon, de új ételek elkészítésén is dolgozom. Legyen szó merész párosításokról, elvetemült fűszerkombinációkról, és az egészséges, fenntartható alapanyagok népszerűsítéséről.

Fotó: www.biange.hu

Van egy szerelemprojekted, ami nagyon sok embernek segíthet a hétköznapokban. Mesélsz róla?

Hiszem, hogy az ételek gyógyítani is tudnak. Nekem kis korom óta emésztőszervi problémáim vannak – imádok főzni és kóstolni, de folyamatosan tanulom, mit és hogy lehet. Rengeteg ember küzd hasonló egészségügyi nehézségekkel, akiknek, mint egyfajta „konyha-coach”, bevásárlást tervezek, új recepteket és alternatívákat írok, természetesen más szakemberek, séfek, dietetikusok bevonásával. Ők akár magánemberként, akár egy kávézó tulajdonosaként is fordulhatnak hozzám. A lényeg, hogy teljes értékű életet élhessenek, vagy egy új terméket tegyenek a pultba, ami az igényeknek megfelel. A projekt neve TREAT, ami egyaránt jelent gondoskodást, gyógyítást, finomságot és önjutalmat, és magába foglalja a tanítás, a kutatás, a szolgáltatás hármasát. A cél nem más, minthogy egyre többen nyissanak az ételek új aspektusa felé. A megértés és a megértetés egyfajta ideológia, és egyben misszió, ami minden munkám alappillére.

Geiger Bianka, food és non food projektekben egyaránt alkot. Munkáit sokszínűségének és precizitásának köszönheti. Ha nem hiszed, járj utána: www.biange.hu. #

Kezdőkép: Szalay Krisztina

Tags: , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE