fbpx

Sokan a mai napig hitetlenkednek, hogy hazánkban ilyen citrusgyümölcs nevelkedhet. Aki nem hiszi, nézze meg Lajosmizsén az ültetvényt, ahol még kóstolni is lehet.

Valódi tündérmese ez, ahogy Kisjuhász Éva és férje Szőrös András magyar citromnagyhatalommá váltak. Éva a Kertészeti főiskolán végzett, férjével pedig 33 éve kertészkednek. A citromfa egy újabb kíváncsiság volt, amit kipróbáltak, és bevált. A kereskedők nem hittek a szemüknek, a közönség csodájára járt és jár a mai napig, hogy nekünk magyaroknak is lehet saját citromunk. Éváék kinyitották kapuikat, a farmot látogatni lehet, a citrom már az ország több pontján elérhető és most részletesen mesélt magazinunknak a történetükről.

Facebook: Szőrös és Kisjuhász Kertészet

Novembertől egészen januárig szüretelik a narancssárgás, vékonyhéjú, lédús citromokat. Éva és családja, soha sem gondolták volna, hogy ez lesz 2 elültetett fából, amiből a banán kevésbé, de a citrom annál inkább nőni kezdett a fólia alatt.

Miért kezdtek el citrommal foglalkozni Lajosmizsén?

Éva: Teljesen véletlenszerűen történt a dolog, ma már olyan, mintha mindkettőnknek lett volna egy megérzése, hogy ez jó dologhoz vezet majd. A férjem egyszer csak beállított 2 citromfával, amit elültettünk. A fák annyira és akkorára kezdtek nőni, majd teremni, hogy alig hittük el. Adtunk már a családnak, a rokonoknak, barátoknak, de azt mondták, köszönjük, most már elég. Anyósom kivitte a helyi piacra, ott árulta. Nem nagyon foglalkoztunk vele, inkább csak túl akartunk adni rajta, hiszen nekünk nem ez volt a fő profilunk. Szamócát, virágokat termesztünk, arra koncentráltunk. Anyósom viszont azt mondta, nézzem meg, a citromból százezer forintos bevételünk van már a piacról. Amit korábban terveztünk, az akkor éppen nem volt sikeres ültetés, így gondolkodni kezdtem.

Fotó: Szőrös András

Azt mondtam a férjemnek: Ültessünk már citromot nagyobb mennyiségben. Azt válaszolta: Fene vigye, akkor ültessünk!

Ezek szerint tévhit, hogy délen teremnek a citrusgyümölcsök. Nem az éghajlattól függ?

A vidékünkön 32 koronás talaj van (0-17 gyenge, 17-25 jó, 25- kiváló a föld minősége), ez alapvetően egy nagy előny. Összehasonlításképpen, Szicíliában például rosszabb a talaj minősége. Ezért, itt nincs is nagyon olyan háztartás, ahol ne kertészkednének, ne látnák el magukat zöldségekkel, gyümölccsel. Arra ugyan nem számítottunk, hogy a citrusoknak is megfelelő lesz ez a talaj, de így történt. Persze, mi télen fűtünk nekik és tartjuk a 10-12 fokot, valamint törődünk velük. Vegyszermentesen kertészkedünk, szedés után csak a makacs kártevők ellen védekezünk kemikáliával, ha nagyon muszáj.

A magyar citrom elérhetőségének listáját Éva minden novemberben közhírréteszi a közösségi oldalukon, a mellett, hogy idén elindul a webshopjuk is.

Kép: Szőrös András

Nem volt mindig, minden ilyen egyszerű. Mi kellett a vállalkozás sikeréhez?

Amikor végül is meggyőztem Andrást, hogy ültessünk nagy mennyiségben is citromfákat, azután nem sokkal jött egy hatalmas fagy. 2016-ban a kazánok is leálltak a fóliában, mivel -24 fok volt, rengeteg növényt sokkolt az a bizonyos éjszaka, ahogy a citrusokat is. Úgy tűnt, megfagytak mindannyian, de mi azért csak vártunk. Egyszer csak, a vastagabb ágak, elkezdtek kihajtani. Feléledt valamennyi fa, átvészelték a hideget és azóta meg sem állnak.
Korábban nem tudtam, de én mindig bíztam abban, hogy én ebből a szakmából megélhetek. A növények között lenni megnyugtató, hatnak rám és nem is tudnám elképzelni az életem nélkülük.

Citromfarm. Kép: Szőrös András

Van még egy dolog, amivel meg kell küzdeniük. Mesél erről nekünk?

Éppen, az, amit most teszek, interjút adok, beszélgetünk, mesélek az életünkről. Nekem ez borzasztóan nehéz volt és egyáltalán nem akartam, nem ment. Úgy gondoltam, hogy mi csak csendben tesszük a dolgunkat a kertben, a gazdaságban és ez magányügy. Amikor felmerült az a gondolat, hogy feltegyük ennek képeit vagy történetét egy közösségi oldalra vagy egy magazinnak elmeséljem, hallani sem akartam róla. Picit úgy éreztem ez magamutogatás vagy kérkedés, nem is tudom, csak azt, hogy én nem ez vagyok. Gondolkodtam, sokat gondolkodtam és végül rájöttem, hogy a világ halad előre és bizonyos dolgokban nekem kell változnom ahhoz, hogy mi is haladni tudjunk tovább. Beadtuk a derekunkat és ma már használjuk a Facebookot, novemberben elkészül a magyarcitrom.hu oldal és kinyitottuk a farm kapuját is, ahova szívesen fogadjuk az érdeklődőket. Hozzá kell tennem, egyáltalán nem bántam meg, mert csak kedvességet kapunk azóta is. Egy dologból viszont azóta sem engedtem, hogy csak is olyan képek kerülhetnek fel, amiben mi önazonosak vagyunk. Munkás ruhában, a kertben és mi együtt családilag, ahogy az a valóságban is történik.

Citromdzsem. Kép: szőrös András

A citromfarmon egész citromból dzsemet is készítenek, sőt a világszerte népszerű sós citromot is, ami limitált mennyiségben elérhető csak.

Tags: , , ,

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE